POS Mediu are pana in acest moment 222 de proiecte aprobate

  0
  417
  Ministerul de Finante va aproba toate corectiile financiare care se vor aplica pe Programul Operational Sectorial Mediu
  POS Mediu are pana in acest moment 222 de proiecte aprobate

  Ministrul Mediului si Padurilor László Borbély a sustinut marti, 5 iulie, o conferinta de presa ce a avut ca tema prezentarea situatiei investitiilor si a stadiului principalelor programe ale Ministerului Mediului si Padurilor la acest moment.

  Ministrul Mediului si Padurilor László Borbély a sustinut marti, 5 iulie, o conferinta de presa ce a avut ca tema prezentarea situatiei investitiilor si a stadiului principalelor programe ale Ministerului Mediului si Padurilor la acest moment.

  „Fata de graficul convenit cu Uniunea Europeana, am atins un procent de 133% in ceea ce priveste aprobarea proiectelor, si de 122% in privinta semnarii contractelor pentru perioada 2007-2011. Aceasta perioada este cea mai grea pentru ca, in functie de procesul de implementare, se va realiza si bugetul pentru perioada 2014-2020. In ceea ce priveste bugetul Ministerului Mediului si Padurilor, in 2011, pentru investitii a fost alocata suma de 1,050 miliarde lei. Din aceasta suma, in semestrul I au fost alocate 570 milioane de lei, din care au fost 97% din fondurile de la bugetul de stat. ANAR, ROMSILVA si Programele multianuale prioritare de mediu si gospodarirea apelor au utilizat integral sumele alocate pentru semestrul I. Referitor la POS MEDIU, pana in acest moment sunt 222 de proiecte aprobate, in valoare totala de 5.747.251.490 euro, ceea ce reprezinta un procent de 133% fata de tintele propuse pentru perioada 2007-2011. Pentru 202 proiecte avem deja semnate contractele, ceea ce reprezinta 122% fata de tinta propusa pentru 2007-2011. Doresc sa reamintesc ca MMP are responsabilitate de a incheia contractele cu beneficiarii, iar mai departe, implementarea sta in sarcina lor, respectiv a primariilor, consiliilor judetene, a asociatiilor de dezvoltare intercomunitare, a operatorilor regionali de apa”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor.

  Cu toate acestea, László Borbély a mentionat ca nu este multumit de absorbtia fondurilor europene si, pentru imbunatatirea procesului, au fost luate masuri legislative, s-au inasprit conditiile pentru prefinantare si s-a luat in calcul simplificarea unor proceduri.

  „Din punct de vedere al absorbtiei fondurilor pe primele 5 luni din acest an, POS Mediu se afla pe locul 3 dupa POR si POS DRU”, a subliniat László Borbély.

  La nivelul Guvernului a fost aprobat un Plan de Masuri Prioritare pentru consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune.

  „Fata de tintele propuse in cadrul acestui Plan pentru perioada ianuarie – iunie 2011, in privinta semnarii contractelor, gradul de realizare este de 267%, iar in privinta platilor catre beneficiari, de 84%”, a declarat ministrul László Borbély.

  In ceea ce priveste fondurile alocate de AFM, ministrul Mediului si Padurilor a subliniat faptul ca „Pentru Programul Rabla, anul acesta au fost alocate 120 mii de vouchere, in valoare de 456 milioane de lei. In ceea ce priveste programul Casa Verde, anul trecut au beneficiat de acesta aproximativ 18 500 de persoane fizice, iar 14 000 din cele 16 000 de dosare analizate in 2010 au fost deja aprobate. Anul acesta avem o surpriza placuta, in sensul ca numai intr-o luna s-au depus 19 000 de dosare. In judetele in care au fost depasite sumele alocate, din 4 iulie s-a oprit depunerea de dosare, iar la restul se va opri in 15 iulie. In acest moment analizam aceasta situatie pentru a o rezolva pozitiv cat mai repede”.

  Un alt program despre care a vorbit ministrul László Borbély a fost cel pentru pistele de biciclete: „Ghidul a aparut deja in Monitorul Oficial si acesta poate fi consultat si pe pagina de internet a Administratiei Fondului pentru Mediu. Incepand cu data de 20 iulie se deschide sesiunea de finantare. Exista doua tipuri de proiecte, respectiv realizarea de piste pentru biciclisti pe amplasament nou, cu o singura banda si realizarea de piste pentru biciclisti pe amplasamente preexistente rutiere sau in cadrul trotuarelor, cu o singura banda. Valoarea programului pentru acest an/sesiune de finantare este de 50 milioane de lei, urmand ca orasele sa primeasca maxim 2,5 milione de lei iar comunele pana la 1,5 mil de lei. Beneficiarii proiectelor sunt unitatile administrativ teritoriale”, a anuntat ministrul Mediului si Padurilor.

  De asemenea, Programul de impadurire, gestionat tot de AFM, va deschide sesiunea de depunere a proiectelor pentru acest an in perioada 18 iulie – 19 august 2011. Suma alocata sesiunii de finantare este de 90 milioane de lei, iar solicitanti eligibili sunt unitatile administrativ-teritoriale.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.