Cercetatorii canadieni de la Universitatea McGill au identificat o baza moleculara a vitaminei D, observand ca forma sa activa opreste celulele canceroase sa se dezvolte. Asadar, persoanele cu un nivel sanguin crescut de vitamina D traiesc mai mult decat persoanele care au niveluri sanguine reduse de vitamina D, relateaza Wakeup-world.com.
Echipa, condusa de profesorii John White si David Goltzman, de la Departamentul de Fiziologie al Facultatii de Medicina, au descoperit ca forma activa de vitamina D actioneaza in functie de mai multe mecanisme pentru a inhiba atat productia, cat si functionarea proteinei cMYC. Proteina cMYC conduce diviziunea celulara si este activa la niveluri ridicate la mai mult de jumatate din toate tipurile de cancer.
In decursul ultimilor ani, a existat un interes considerabil in ceea ce priveste rolul pe care il joaca vitamina D in imbunatatirea sanatatii si in ceea ce priveste prevenirea bolilor. Descoperirile anterioare au aratat ca nivelurile reduse de vitamina D au fost asociate in mod direct cu diferite forme de cancer si de boli cardiovasculare.
Stephen B. Kritchevski, profesor la Scoala de Medicina Wake Forest, a descoperit o corelatie semnificativa: “Am observat ca exista o insuficienta de vitamina D (nivelul sanguin mai mic de 20ng/ml) in cazul unei treimi dintre participantii la studiu. Acest lucru a fost asociat cu o crestere de aproximativ 50% a ratei mortalitatii la adultii in varsta. Rezultatele noastre sugereaza faptul ca un nivel redus de vitamina D poate fi o problema semnificativa privind sanatatea publica pentru adultii in varsta din societatea de astazi”.
Desi vitamina D poate fi obtinuta atat din surse alimentare limitate, cat si direct in urma expunerii la Soare in timpul lunilor de vara si primavara, combinatia intre un aport alimentar redus si evitarea Soarelui a creat o deficienta sau o insuficienta de vitamina D in proportii uriase in randul multor populatii din intreaga lume.
“Ani de zile, laboratorul meu a fost dedicat pentru studierea mecanismelor moleculare ale vitaminei D in cazul celulelor canceroase umane, in special rolul lor in oprirea proliferarii. Am descoperit ca vitamina D controleaza atat rata de productie, cat si degradarea proteinei cMYC. Mai important, am descoperit ca vitamina D stimuleaza puternic productia unui oponent natural al proteinei cMYC, numit MXD1, practic oprind functia cMYC”, spune profesorul White.
Chimio-prevenire prin vitamina D, fara efecte secundare
“Reunite, rezultatele noastre arata ca vitamina D incetineste functia cMYC, sugerand ca poate frana evolutia celulelor din stare premaligna in stare maligna si poate mentine sub control proliferarea acestora. Speram ca cercetarea noastra va incuraja oamenii sa-si mentina vitamina D la un nivel adecvat si ca va stimula dezvoltarea unor studii clinice mari de chimio-prevenire a cancerului”, spune doctorul White.
Interesant este ca persoanele care locuiesc cel mai aproape de ecuator au o incidenta mult mai scazuta a formelor de cancer, fata de cei care traiesc in zonele mai indepartate de ecuator.
Legatura intre aportul de vitamina D si protectia fata de dezvoltarea cancerului dateaza din anii ’40, cand Frank Appelry a demonstrat o conexiune intre latitudine si decesele din cauza cancerului, si a sugerat ca lumina solara ofera “o imunitate relativa in fata cancerului”.
Potrivit epidemiologului Cedric Garland, profesor de medicina preventiva la Scoala de Medicina San Diego, teoriile care asociaza deficienta vitaminei D cu anumite tipuri de cancer au fost testate si confirmate in peste 200 de studii epidemiologice, si intelegerea temeiului sau fiziologic rezulta din peste 2500 de studii de laborator: “Aceasta este substanta chimio-preventiva numarul unu de pe planeta si este naturala, fara a exista efecte secundare.”
Stai departe de crema de protectie solara
Vitamina D este poreclita “vitamina Soarelui”, pentru ca pielea o produce sub influenta razelor solare. Crema de protectie solara blocheaza productia de vitamina D, insa, dermatologii si agentiile pentru sanatate au promovat indelung ideea ca aceste lotiuni sunt necesare pentru protectia impotriva cancerului de piele. Acum, unii cercetatori pun la indoiala acest sfat.
– Evaluarile stiintifice cuprinzatoare indica faptul ca 83% din 785 de produse de protectie solara ofera o protectie inadecvata sau contin ingrediente cu probleme semnificative de siguranta. Doar 17% dintre produsele de pe piata sunt si sigure si eficiente, blocand radiatiile cu UVA si UVB, raman stabile in lumina solara si contin putine sau chiar niciun ingredient cu riscuri cunoscute sau suspecte pentru sanatate.
– Multe produse duc lipsa de protectie UVA. Peste 12% dintre cremele cu grad mare de protectie impotriva razelor solare (SPF de cel putin 30) nu contin ingrediente cunoscute pentru protectia impotriva radiatiilor UVA (razele solare asociate cu imbatranirea si leziuni ale pieleii, cu probleme la sistemul imunitar si cu o posibilitate mare de dezvoltare a cancerului de piele).
– Cremele de protectie solara se descompun la Soare. In mod paradoxal, multe ingrediente din produsele de protectie solara se descompun la Soare, in decursul a catorva minute sau ore, iar apoi permit radiatiilor UV sa ajunga la piele. Analiza stiintifica arata ca 54% dintre produsele de pe piata contin ingrediente care ar putea fi instabile si din punct de vedere individual si in combinatie cu altele, ridicand numeroase intrebari privind durata efectului acestor produse.