Shanghai, in plina pregatire a Expozitiei Universale

La mai putin de 100 de zile pana la deschiderea Expozitiei Universale de la Shanghai, in pavilioanele de toate felurile care au aparut in cartierul special amenajat pentru acest eveniment este un adevarat furnicar de muncitori, care se grabesc sa termine amenajarea la timp.expozitia universala

„Suntem increzatori, pentru ca lucram (la pavilioane) de opt ani”, a reamintit Xu Bo, comisarul general adjunct al Expozitiei Universale care se va deschide pe 1 mai, asigurand ca, „in prezent, 90% din munca grea a fost terminat, iar acum au inceput amenajarile interioare”.

China se va afla din nou in centrul atentiei, beneficiind de o noua ocazie de a uimi intreaga planeta, la mai putin de doi ani de la Jocurile Olimpice de la Beijing. Pentru Expo 2010, gigantul asiatic promite noi recorduri, printre care se numara cea mai vasta locatie pentru o Expozitie Universala si un numar istoric de participanti (192 de tari) si de vizitatori (intre 70 si 100 de milioane).

„Expozitia este un semn al puterii”, a declarat Xu, aceasta fiind prima care se tine intr-o tara aflata in curs de dezvoltare, dar care va beneficia de un buget de trei miliarde de euro.

Potrivit AFP, pentru construirea pavilioanelor a fost nevoie de extinderea aeroportului Pudong din Shanghai, de construirea unor noi autostrazi, linii de metrou si strazi, de restaurarea mai multor cartiere si, pentru a elibera cei 5,28 km2 necesari expozitiei, au fost eliminate 272 de uzine foarte poluante, un santier naval de pe Fluviul Huangpu si 60.000 de rezidenti.

La stadiul la care se afla lucrarile in prezent, pavilionul britanic seamana cu un imens glob de tije, cel al Poloniei pare un munte de hartie decupata, iar cel al Germaniei este un conglomerat de unghiuri ascutite.

La randul sau, pavilionul Frantei este acoperit cu o retea de beton, cel al Japoniei are forma unei testoase violet, cel al Olandei al unei lalele galbene, cel al Finlandei este un imens bol alb, iar cel al tarii noastre este o sfera verde de dimensiuni uriase.

Insa cel mai impunator dintre toate este, in mod evident, pavilionul Chinei, care are forma unei piramide rosii cu varful in jos, langa care se afla o farfurioara gigantica care va reprezenta cea mai mare sala de concert din lume (18.000 de locuri).

Tema expozitiei este „Oras imbunatatit, viata imbunatatita” si vrea sa demonstreze ca Shanghai-ul reprezinta un bun exemplu pentru o urbanizare durabila si cat mai verde cu putinta.

De altfel, pavilionul chinez este acoperit cu panouri care vor folosi lumina solara pentru a ilumina galeriile, totul urmand sa fie facut la cel mai mic consum.

Pentru ca numaratoarea pana la deschiderea expozitiei a inceput deja, au fost vandute 18 milioane de bilete, fiind asteptati cel putin 800.000 de vizitatori pe zi.

Cu privire la eventualele restrictii ale vizelor, care au fost impuse la JO din 2008, Xu a asigurat ca tara sa „vrea ca strainii sa vina” la expozitie si sa reprezinte cel putin 5% din totalul vizitatorilor, adica sa ajunga la cel putin 3,5 milioane.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *