Viitorul surade energiei solare

panouri-solare.jpgSuprafata Pamantului primeste de aproximativ 10.000 de ori mai multa energie solara decat necesarul planetei. Si, chiar daca lumina solara nu este prezenta in permanenta, se pare ca panourile solare pot sa inmagazineze aceasta energie, lucru pe care il fac din ce in ce mai bine.

Un panou solar transforma o sesime din energia soarelui in energie electrica. Cu toate ca aceasta capacitate de convertire este in continua crestere, acestea au devenit atat de eficiente incat spatiul pe care il ocupa nu mai constituie o problema.

Suprafata de celule solare necesare pentru a furniza energie unei gospodarii este, de obicei, mult mai mica decat acoperisul casei. Si daca punem la socoteala suprafata de pamant necesara pentru minerit si extractia carbunelui, platformele energetice care se bazeaza numai pe energie solara sunt mult mai eficiente din punct de vedere al spatiului decat cele pe baza de carbune.

Energia solara este de aproximativ cinci ori mai eficienta, din punct de vedere al spatiului, decat cultivarea plantelor pentru bio diesel. Conform Energy Information Administration, in 1956 panourile solare costau 300$/watt in timp ce in 1980, costul mediu pe modul solar era de 27$/watt , costuri care au scazut vertiginos la aproximativ 2$/watt in octombrie 2009.

Solarcentury, cea mai mare companie solara din Marea Britanie preconizeaza ca energia solara va deveni mai ieftina sau va avea acelasi pret ca si energia electrica conventionala, pana in anul 2013. Nu mai este nevoie sa subliniem faptul ca energia solara ieftina va fi benefica nu numai pentru mediu, ci si pentru societate. De exemplu, vom fi nevoiti sa transportam o cantitate mai mica de energie, in timp ce telefoanele mobile, laptopurile,masinile electrice, etc., vor putea sa isi incarce bateriile cand stau afara la lumina zilei. Un alt mare avantaj al energiei solare este faptul ca astfel se va putea furniza energie ieftina tarilor sarace (din regiunea Africii Subsahariene) unde multe orase nu au acces la energie electrica.

Realizarea unei energii mai ieftine si mai convenabile nu consta numai in transformarea luminii solare in electricitate. O mare parte a provocarii o constituie si stocarea acesteia. Si in acest domeniu s-au inregistrat mari descoperiri si inovatii si se pare intr-adevar ca viitorul este de partea energiei solare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,164FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente