Cele doua reactoare care pot realiza acest tip de combustibil au momentan probleme: cel din SUA functioneaza doar pentru cateva secunde, iar cel din Elvetia are o putere de doar 10 kilowati.
Oamenii de stiinta au creat un nou tip de combustibil care merge pe principiul fotosintezei: este creat din dioxid de carbon si lumina de la soare.
Reactoarele alimentate de soare pot transforma dioxidul de carbon in monoxid de carbon. Aceleasi reactoare pot fi folosite pentru a transforma apa in hidrogen si oxigen.
Cele doua procese vor putea fi amestecate impreuna cu un catalizator pentru a forma combustibil din hidrocarburi, utilizand o tehnica denumita procesul Fischer-Tropsch.
Combustibilii realizati astfel sunt similari celor actuali, iar motoarele si statiile de alimentare nu trebuie modificate esential.
O astfel de masinarie, Counter Rotating Ring Receiver Reactor Recuperator (CR5), creata de Sandia National Laboratories in New Mexico, SUA, captureaza dioxid de carbon din fumul emis de uzine. In viitor se spera ca se va ajunge la extragerea CO2 direct din aer.
Echipa de la Swiss Federal Institute of Technology, din Zurich, poate extrage deja dioxidul de carbon din aer, insa, ambele reactoare au probleme in realizarea combustibililor. Cel din New Mexico poate functiona doar pentru cateva secunde, iar cel din Europa merge la un maxim de 10 kilowati.
Sursa: Realitatea TV