Un inventator zugraveste varfurile muntilor in alb, pentru a combate incalzirea globala

Toti ghetarii din Peru se vor topi in urmatorii 20 de ani, potrivit oamenilor de stiinta.vopseste  muntii

Un inventator vrea sa zugraveasca varfurile muntilor Anzi in alb, in incercarea de a combate efectele schimbarilor climatice.

Eduardo Gold spera ca atunci cand operatiunea de pictare a muntilor va fi finalizata, totul va imita efectul ghetarilor, care reflecta lumina solara si trimit caldura inapoi in atmosfera.

Tehnica este plauzibila stiintific si, potrivit unor cercetatori, ar putea fi singura metoda de scadere a temperaturilor globale, in criza.

„Suprafata alba reflecteaza razele solare inapoi in atmosfera si in spatiu, zonele din jurul ei racorindu-se. Creeaza un micro-climat, asa ca putem spune ca frigul genereaza si mai mult frig”, a precizat ecologistul de 55 de ani.

Se spera ca acest proiect sa incetineasca topirea ghetarilor din Anzi.

Patru barbati vor zugravi trei varfuri muntoase, incepand cu Chalon Sombrero, la 4.756m altitudine.

Chalon Sombrero, la fel ca multe alte varfuri din Anzi, a ramas fara ghetarul sau, acesta fiind acum doar o amintire.

Zugravii, care au pictat deja 2 hectare din cele 70, au fost recrutati din satul Licapa, care depinde de apa ghetarilor.

Vopseaua este prietenoasa cu mediul. Este un amestec de lamaie verde, albus de oua si apa.

Proiectul de 135.000 de lire sterline este finantat de Banca Mondiala dupa ce Gold a castigat concursul „100 de idei pentru a salva planeta”.

Banca Mondiala estima anul trecut ca 22% din ghetarii din Peru s-au topit din 1980 si exista previziuni ca toti ghetarii acestei tari vor disparea in urmatorii 20 de ani.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *