Otrava din PET: cum ne poate imbolnavi de cancer un recipient de plastic refolosit

Otrava din PET: cum ne poate imbolnavi de cancer un recipient de plastic refolosit
Otrava din PET: cum ne poate imbolnavi de cancer un recipient de plastic refolosit

Studii recente au demonstrat faptul ca apa imbuteliata in sticle de plastic se transforma intr-o adevarata otrava, avand o mare concentratie de bacterii nocive, atunci cand este expusa constant razelor solare. Desi incolora si cu aspect cristalin, apa contine microorganisme ce se dezvolta in ritm exponential.

Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt  responsabile pentru 25% din cazurile de greata, diaree, febra si care, pentru batrani si copii, pot fi fatale. In plus, plasticul ambalajului tinut la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius elibereaza o serie de substante toxice, cum ar fi bisfenol A, despre care cercetari efectuate in Statele Unite ale Americii au demonstrat ca este cancerigena.

„Bifenolul eliberat de PET-urile expuse la soare provoaca tulburari hormonale care duc la boli endocrine, infertilitate la femei, dezvoltarea precoce a glandelor mamare la copii. Daca sunt inghetate, ambalajele de tip PET mai pot elibera si dioxina, o substanta toxica, daunatoare organismului uman”, spune medicul brailean Mihaela Tite.

Aceasta precizeaza ca recipientele de plastic sunt cu atat mai nocive cu cat sunt refolosite. “Daca le spalam cu apa fierbinte sau le incarcam cu lichide fierbinti, cum ar fi ceaiul, aceste ambalaje din plastic vor elimina tot felul de substante nocive”, precizeaza medicul Tite.

Medicii spun ca ambalajele tip PET ar trebui evitate    FOTO Florentin Coman

Specialistii spun ca substantele din structura sticlelor de plastic se transfera foarte usor in lichidele cu care intra in contact. “Aceste substante au impact negativ asupra ficatului, rinichilor, inimii, culminand cu probleme de oncologie”, afirma si medicul generalist Marian Baciu. Acesta sfatuieste populatia sa evite folosirea recipientelor si ambalajelor de plastic si sa pastreze bauturile si alimentele in vase din sticla sau metal. De asemenea, trebuie folosite tacamuri din lemn sau metal, iar alimentele procesate nu trebuie invelite in plastic.

Nocive si pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator

“Chiar si detergentii ambalati in pungi de plastic ar trebui evitati. In ultima perioada am observat o crestere a numarului de alergii dermatologice provocate de detergentii tinuti in pungi de plastic. Aceste pungi cu detergenti stau in depozite perioade indelungate, probabil sunt expuse si actiunii razelor solare, iar asta duce la eliminarea unor substante nocive in produsul care in final este folosit la spalarea hainelor. De aici, ajunge pe piele si provoaca aceste alergii dermatologice”, a mai precizat doctorul Baciu.

PET-urile sunt nocive nu doar pentru sanatatea umana ci si pentru mediul inconjurator. “Nocivitatea pentru mediu a PET-urilor abandonate  consta in principal in faptul ca nu sunt biodegradabile, deci raman in mediu pentru o perioada foarte mare de timp”, spune Dumitru Baja, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Braila.

Acesta subliniaza faptul ca nu este recomandat ca PET-urile sa fie refolosite dupa ce sunt golite de continutul initial. “Impactul ambalajelor din PET asupra sanatatii umane este legat de eliberarea de substante chimice, cancerigene, mai ales sub influenta caldurii. Cu atat mai mult nu e recomandat sa fie reutilizate intrucat acestea, datorita structurii materialului, nu pot pot fi curatate bine de continutul initial, deja degradat”, mai precizeaza specialistul din cadrul APM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *