Prima acvila tipatoare mica observata prin satelit s-a intors acasa cu 10 zile mai devreme decit anul trecut

Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
Prima acvila tipatoare mica observata prin satelit s-a intors acasa cu 10 zile mai devreme decit anul trecut
Prima acvila tipatoare mica observata prin satelit s-a intors acasa cu 10 zile mai devreme decit anul trecut

Prima acvila tipatoare mica, echipata cu transmitator satelitar, s-a intors anul acesta din migratie in 31 martie, cu mult mai devreme decit in anii anteriori. In 2014, acvila Arlie ajunsese in Romania in data de 9 aprilie – a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus”.

„Pasarea a inceput migratia de primavara la data de 8 februarie, si pentru a ajunge in zona de cuibarit din Piemontul Fagarasului, a traversat trei continente si 20 de tari, printre care: Angola, Zambia, Tanzania,Acvila-tipatoareRuanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia si Bulgaria. Arlie a iernat in Namibia, in vestul Africii, aproape de tarmul Oceanului Atlantic, si a parcurs 24.876 km. In data de 31 martie 2015, la ora 13:00, a ajuns in zona de cuibarit din judetul Brasov, cu 10 zile mai devreme decit anul trecut. Pina acum este cea mai timpurie data de sosire a acvilelor tipatoare mici echipate cu transmitatori satelitari!” – se precizeaza intr-un comunicat al Grupului Milvus, remis presei.

Arlie a fost prinsa in vara anului 2013 de o echipa formata din specialisti de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologica Romana si Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmarita, atit in perioada de migratie, cit si in perioada de cuibarit, ornitologii i-au montat pe spate un transmitator satelitar cu greutatea de 45 de grame. Potrivit reprezentantilor Gupului Milvus, in total 22 de acvile tipatoare mici au fost echipate cu aceste transmitatoare, din care doar doua mai sint active, respectiv Arlie si Erika. Demersurile au fost realizare in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, premiat anul acesta de Comisia Europeana.

Aquila Pomarina este o specie considerata „in declin” pe suprafata intregii arii de raspindire si este estimata la 20.000 de perechi la nivel global. Romania ofera acestor pasari una dintre cele mai importante zone de cuibarit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *