Asociatia Milvus a lansat, in premiera nationala, linia verde pentru animale

Unica retea de salvare a animalelor salbatice ranite din Romania are o linie verde telefonica, de saptamana trecuta. Numarul de telefon 0722-533.816 este disponibil 24 de ore si poate fi apelat de cei care gasesc animale ranite. Lansarea numarului a avut loc la Zanza Cafe din Tirgu Mures, saptamana trecuta, cu participarea reprezentantilor Asociatiei „Milvus…

Citește mai departe

Medicii veterinari, chemati sa adere voluntar la o retea nationala pentru salvarea animalelor salbatice ranite

Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Pasarilor si a Naturii ‘Grupul Milvus’ din Targu Mures, in colaborare cu Asociatia Vets4Wild, au anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca se incearca constituirea unei retele nationale de prim ajutor in cazul animalelor salbatice ranite, formata din medici veterinari voluntari din tara. Doctorul veterinar Levente Borka a declarat ca aceasta…

Citește mai departe
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri

Prima acvila tipatoare mica observata prin satelit s-a intors acasa cu 10 zile mai devreme decit anul trecut

Prima acvila tipatoare mica, echipata cu transmitator satelitar, s-a intors anul acesta din migratie in 31 martie, cu mult mai devreme decit in anii anteriori. In 2014, acvila Arlie ajunsese in Romania in data de 9 aprilie – a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus”. „Pasarea a…

Citește mai departe

Campanie ampla de impadurire la Seaca-Optasani

Mobilizare impresionanta de forte ieri, in Padurea Seaca-Optasani, din judetul Olt. Aproximativ 300 de voluntari au participat la o ampla actiune de impadurire. Elevi din orasele Piatra Olt si Scornicesti, localitatile Poboru, Spineni, Ganeasa si Plesoiu, alaturi de cadre didactice, reprezentanti ai Consiliului Judetean, Directiei Silvice, Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), dar si localnici si…

Citește mai departe

1 Aprilie – Ziua Internationala a Pasarilor

Ziua Internationala a Pasarilor este celebrata in 1 Aprilie, desi aceasta zi a intrat in memoria colectiva ca fiind o zi a pacalelilor. Pentru iubitorii de pasari si ornitologi aceasta zi reprezinta Ziua Internationala a Pasarilor. PasariAceasta zi este, anual, marcata in cadrul programului UNESCO “Omul si bisofera”, neintamplator fiind celebrata in Aprilie. La 1…

Citește mai departe

Societatea Ornitologica Romana: Cotele de vanatoare la pasari s-au dublat in doar cinci ani

Societatea Ornitologica Romana protesteaza vizavi de modul in care vanatorii parlamentari inteleg sa faca protectia pasarilor: cu pusca la ochi. Daca presedintele Klaus Johannis va promulga noua lege a vanatorii, aceasta activitate va deveni o adevarata industrie in Romania. Initiatorii au afirmat in expunerea de motive ca vechea lege ‘nu mai asigura o protectie eficienta…

Citește mai departe
Societatea Ornitologica Romana: Numarul de ciocarlii, gaste de semanatura, gaste de vara si garlite mari care pot fi vanate s-a dublat in ultimii cinci ani

Societatea Ornitologica Romana: Numarul de ciocarlii, gaste de semanatura, gaste de vara si garlite mari care pot fi vanate s-a dublat in ultimii cinci ani

Autoritatile romane au dublat in ultimii 5 ani pentru anumite specii de pasari numarul numarul de exemplare care pot fi vanate, potrivit Societatii Ornitologice din Romania (SOR). Printre aceste specii se numara gasca de semanatura, garlia mare, gasca de vara si ciocarlia. Ornitologii spun ca in anumite situatii este permisa vanare a zeci de mii…

Citește mai departe
Ziua Mondial? a P?s?rilor Migratoare

Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare

Incepand cu anul 2006, APM Bacau sarbatoreste Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare, in cel de-al doilea weekend al lunii mai, printr-o campanie de constientizare privind protejarea pasarilor migratoare si a habitatelor lor. Cu ocazia acestui eveniment, APM Bacau organizeaza o serie de seminarii (prezentare ppt. despre pasarile migratoare din Romania si filmul “Lunca Siretului Mijlociu”),…

Citește mai departe

Romania a transmis Comisiei Europene primul raport national pe Directiva Pasari

Romania a transmis Comisiei Europene primul raport national pe Directiva Pasari, activitate realizata prin proiectul „Sistemul national de gestiune si monitorizare a speciilor de pasari din Romania in baza articolului 12 din Directiva Pasari”. Statele membre transmit Comisiei Europene o data la 3 ani un raport privind punerea in aplicare a Directivei Pasari (1979) prin…

Citește mai departe

Puii de acvila tipatoare mica sunt din nou primii au luat primii drumul pribegiei

Activitatea de urmarire a acvilelor tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE dedicat conservarii acestei specii, implementat de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu alaturi de partenerii sai Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii „Grupul Milvus” si Societatea Ornitologica Romana a continuat anul acesta. Conform datelor primite…

Citește mai departe

Societatea Ornitologica Romana organizeaza Ziua Copiilor in Gradina Botanica Bucuresti, duminica, 10 iunie

Societatea Ornitologica Romana si Gradina Botanica Dimitrie Brandza a Universitatii din Bucuresti invita bucurestenii sa petreaca o zi de duminica in familie, inconjurati de natura. Copii, parinti si bunici sunt invitati cu mic cu mare la Ziua Copiilor in Gradina Botanica. Ii asteapta suprize felurite si personaje cunoscute, gata sa isi spuna povestile in doua…

Citește mai departe

Italienii ar investi 14 milioane euro intr-un parc eolian la Salonta, in vecinatatea sensibila a rezervatiei Padurea Radvani

Un nou parc eolian se doreste a fi construit in extravilanul Salontei. Dezvoltatorul, o firma cu proprietari preponderent italieni ar investi aproximativ 14 milioane de euro pentru construirea a sase mori de vant, de inaltimi pana la 100 de metri. Planul urbanistic zonal a ajuns in evaluare la Agentia de Protectia Mediului(APM) unde par sa…

Citește mai departe

In ultimele secole, au disparut 50% din speciile de pasari marine ale planetei

Un studiu publicat in revista Bird Conservation International sustine ca, in ultimele secole, au disparut 50% din speciile de pasari marine ale planetei, iar cercetarile recente arata ca exista pericolul sa mai dispara inca 28% din speciile existente in prezent. Cele mai expuse sunt pasarile din familia albatrosilor, altadata extrem de numeroase, informeaza ziare.com. Doua…

Citește mai departe

Sosesc acvilele tipatoare mici!

Benjamin, una dintre cele sase acvile tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, a ajuns cu bine acasa, la capatul unui drum istovitor de peste 10.000 de km, din Africa de Sud pana in Romania. Traseul parcurs de Benjamin, ca si al celorlalte…

Citește mai departe

Romania ar putea fi sanctionata de CE pentru nerespectarea directivei pentru protectia pasarilor

Comisia Europeana cere Romaniei sa se asigure ca legislatia nationala in materie de protectie a pasarilor respecta reglementarile Uniunii Europene. Comisia este preocupata de faptul ca perioadele de vanatoare stabilite de legislatia romana coincid cu perioadele de protectie speciala. Romania are la dispozitie doua luni sa se conformeze avizului motivat. In caz contrar, Comisia ar…

Citește mai departe

Britanicii sunt sfatuiti sa nu faca sex in rezervatiile naturale pentru ca deranjeaza pasarile

Cei care viziteaza rezervatiile naturale, acolo unde viata pasarilor si a animalelor salbatice poate fi observata si studiata sunt rugati de reprezentantii Administratiei pentru Protectia Vietii Salbatice din Marea Britanie sa opteze pentru „distractii linistite” si sa se abtina de la aventuri sexuale. Recomandarea vine dupa ce un supraveghetor din Lincolnshire a surprins un cuplu…

Citește mai departe

Spania risca amenzi pentru ca nu si-a respectat angajamentul privind conservarea naturii

Comisia Europeana (CE) a trimis miercuri Spaniei ultimul avertisment scris referitor la un proiect de irigatii din Catalonia, despre care Curtea Europeana de Justitie a stabilit ca va afecta arii importante pentru protectia pasarilor de stepa, iar Spania nu a luat masurile solicitate. Daca Spania nu va lua masurile necesare pentru remedierea situatiei, Comisia o…

Citește mai departe

Dezvoltarea durabila a energiei eoliene in Dobrogea

Asociatia Producatorilor de Energie Eoliana din Romania (APEER) si Societatea Ornitologica Romana (SOR)/partener BirdLife in Romania au organizat grupul de lucru „Dezvoltarea durabila a energiei eoliene in Dobrogea” si seminarul „Evaluarea Adecvata – teorie si practica” in perioada 15 – 17 iunie 2009, in Tulcea. Evenimentul a fost inclus in manifestarile organizate la nivel mondial…

Citește mai departe