In ultimele secole, au disparut 50% din speciile de pasari marine ale planetei

In ultimele secole, au disparut 50% din speciile de pasari marine ale planetei

Un studiu publicat in revista Bird Conservation International sustine ca, in ultimele secole, au disparut 50% din speciile de pasari marine ale planetei, iar cercetarile recente arata ca exista pericolul sa mai dispara inca 28% din speciile existente in prezent.

Cele mai expuse sunt pasarile din familia albatrosilor, altadata extrem de numeroase, informeaza ziare.com. Doua cauze principale au fost depistate: pescuitul excesiv, care le priveaza de hrana, si activitatea rozatoarelor invazive (sobolani), care distrug cuiburile, mananca ouale si puii.

Pe de alta parte, pasarile reprezinta un indicator important al starii de sanatate a oceanului, chiar daca numai 3,5% din totalul pasarilor existente pe planeta isi duc traiul in zonele marine.

Una dintre cele mai amenintate specii este astazi cea a petrelilor, un fel de rate oceanice, amenintate nu numai de rozatoare, dar si de pestii mari, carora le cad prada atunci cand se aventureaza ele insele la vanat de peste mic.

Anul trecut, Societatea Regala pentru Protectia Pasarilor din Marea Britanie, care a primit sprijin financiar de la stat, a lansat un program complex de distrugere a sobolanilor de pe insula Henderson, situata in Pacificul de Sud. In baza acestui program, au fost raspandite din elicopter substante capabile sa distruga sobolanii, fara sa afecteze alte specii.

Masuri asemanatoare au fost luate pentru zona insulei Gough, din Atlanticul de Sud. Se pare insa ca fenomenul este de asemenea proportii incat numai o actiune comuna la care sa participe un numar mare de state ar putea salva cele 346 specii de pasari marine, cate au mai ramas pe planeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *