Un nou proiect de parc eolian pe care investitorii Compania Eoliana SA si Salonta Mic Wind Farm SRL il vor in extravilanul Salontei a ajuns in faza de avizare la Agentia de Protectia Mediului Bihor (APM). Ca si in cazul parcului eolian din Budureasa, si acesta ridica serioase probleme de mediu din cauza vecinatatii cu rezervatia naturala Parcul Natural Cefa, sit Natura 2000.
Solicitarea avizului de mediu a ajuns la APM la inceputul anului, in februarie. „Este vorba despre sase mori de vant, cu axul rotorului la inaltimea de 96-100 de metri. Dezvoltatorul este Compania Eoliana, detinuta majoritar de firme italiene. Investitia estimata este de 14 milioane de euro”, spune administratorul Constantin Jurca.
Un prim raspuns dat solicitarii de APM ridica problema de mediu a investitiei. „Avand in vedere faptul ca amplasamentul planului este situat in vecinatatea sitului Natura 2000, respectiv Parcul Natural Cefa, iar una dintre turbine este situata la limita sitului, planul urmeaza a fi supus procedurii de adoptare cu aviz de mediu”, se arata in adresa APM Bihor. „Vom merge pe procedura legala, si pana acum am urmat calea fireasca: am solicitat certificat de urbanism, am fost indrumati spre APM pentru avizul de mediu si cred ca urmeaza o intalnire a grupului de lucru”, spune Constantin Jurca.
Din acest grup de lucru fac parte reprezentanti ai APM Bihor, ai Garzii de Mediu Bihor, ai DSP Bihor, ABA Crisuri Oradea, Consiliului Judetean Bihor, Primaria Salonta, ROMSILVA Sudrigiu – custodele sitului, si Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii Grupul Milvus.
Ornitologii organizatiei nu vad cu ochi buni o astfel de vecinatate. „Se pierd habitatele si pasarile pot fi lovite de elice”, considera ornitologii.