Daca nu finalizeaza investitiile, de la 1 ianuarie 2016 Azomures nu va mai putea functiona

Prefectul judetului Mures, Lucian Goga, a declarat, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, ca, daca SC Azomures SA nu finalizeaza investitiile programate, de la 1 ianuarie 2016 nu va mai putea functiona, subliniind ca a vizitat platforma combinatului in urma discutiilor cu autoritatile de mediu. „Pe baza datelor prezentate de Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Judetean Mures si…

Citește mai departe

Substantele chimice periculoase din judetul Cluj, monitorizate printr-un nou proiect al APM Cluj

Agentia pentru Protectia Mediului Cluj a lansat, in data de 19.06.2015, in cadrul unei conferinte organizate la Grand Hotel Italia din Cluj Napoca, proiectul „Realizarea unui sistem integrat de culegere si transmitere a datelor provenite din monitorizarea substantelor chimice periculoase in judetul Cluj”. Proiectul urmareste protectia mediului prin imbunatatirea monitorizarii substantelor chimice periculoase, tema sustinuta prin mai multe prezentari…

Citește mai departe

Tribunalului Caras-Severin a anulat acordurile de mediu pentru 4 microhidrocentrale ce ar fi urmat sa fie construite intr-un sit Natura 2000

Tribunalului Caras-Severin a anulat acordurile de mediu pentru 4 microhidrocentrale ce ar fi urmat sa fie construite pe Raurile Bistra Marului, Sucu si Olteana, rauri care fac parte din situl Natura2000 Muntii Tarcu, potrivit Coalitia Natura 2000 Romania. Decizia nu este definitiva. „Federatia Coalitia Natura 2000, a solicitat in instanta anularea acordurilor de mediu inca…

Citește mai departe
Viitorul Paltinisului – Fără eoliene, dar cu multe pârtii de schi şi alte atracţii

Viitorul Paltinisului – Fara eoliene, dar cu multe partii de schi si alte atractii

Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor de la Universitatea ”Babes Bolyai” din Cluj Napoca, a finalizat la comanda celor de la Consiliul Judetean Sibiu, un studiu de evaluare adecvata pentru Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal Paltinis-Cindrel.paltinis foto Studiul care a fost depus la Agentia de Protectia Mediului Sibiu analizeaza in amanunt situatia actuala…

Citește mai departe
Dezbatere publică pentru autorizaţia de mediu a ArcelorMittal

Dezbatere publica pentru autorizatia de mediu a ArcelorMittal

Agentia de Protectia Mediului (APM) Hunedoara a organizat o dezbatere publica la sediul ArcelorMittal Hunedoara cu privire la acordarea autorizatiei de mediu necesara pentru continuarea activitatilor de productie in cadrul combinatului. La intalnire au participat reprezentanti ai diverselor institutii, ai combinatului, dar si membri ai societatii civile, iar dezbaterea publica s-a desfasurat in cadrul procedurii…

Citește mai departe

ONG: Bucurestenii respira aer poluat de trei ori mai mult decat alti europeni. Reactia autoritatilor

Praf, noxe, aer irespirabil, acesta este portretul Bucurestiului facut de catre activistii de mediu. Statistica lor arata ca bucuresteanul respira aer poluat 3 luni pe an, de trei ori mai mult decat alti europeni. Reactia oficiala contrazice insa cifrele – situatia Bucurestiului nu difera cu mult de cea din alte capitale europene. Aerul poluat, mai…

Citește mai departe
Uvertura Mall gazduieste a doua editie a concursului “Invitatie la reciclare”

Uvertura Mall din Botosani gazduieste a doua editie a concursului “Invitatie la reciclare”

Joi, 19 iunie, incepand cu orele 12:00, la etajul trei al Uvertura Mall va avea loc editia a doua a concursului “Invitatie la reciclare”, proiect interpenitenciar din regiunea Nord-Est, care reuneste o serie de lucrari create de persoane private de libertate custodiate in Penitenciarele Botosani, Bacau si Tg. Ocna, in parteneriat cu Agentia de Protectia…

Citește mai departe
Dezbatere: Microhidrocentralele de pe râurile Mara ?i Cos?u, energie verde sau dezastru ecoturistic în Maramure?ul Istoric?

Protocolul Varga – WWF Romania baga bete in roate MHC-urilor. Investitia de la Colibita risca sa ramana doar pe hartie!

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a semnat, marti, un protocol cu WWF Romania, prin care s-a angajat sa suspende de la 31 ianuarie autorizarea microhidrocentralelor in ariile protejate si sa fie elaborata o lege pentru desemnarea zonelor unde aceste investitii nu pot fi realizate. In judetul Bistrita-Nasaud exista deja aproximativ 35 de…

Citește mai departe

Greenpeace cere demisia sefului Agentiei de Protectie a Mediului Covasna in cazul construirii fabricii de prelucrare a lemnului

Greenpeace cere demisia directorului APM Covasna, Gheorghe Neagu, pentru „lipsa de profesionalism, nerespectarea atributiilor in serviciu si grave contradictii in declaratii” in privinta proiectului vizand constructia unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de catre Holzindustrie Schweighofer. Intr-un comunicat postat pe site-ul organizatiei, se mentioneaza ca in data de 11 decembrie organizatia Greenpeace Romania…

Citește mai departe

Muntii Gosman si raul Moldova, areale protejate in cautare de custozi

*Aceste zone au nevoie de custozi *Ministerul mediului a prelungit sesiunea de inscriere a candidatilor la preluarea in custodie a acestor zone mirifice Procedura de depunere a dosarelor pentru preluarea in custodie si in administrare a ariilor naturale protejate continua, dupa ce ministerul mediului a prelungit termenul, pana la finele acestei luni. Este a cincea…

Citește mai departe

Strategie energetica pentru reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020

Strategie energetica pentru reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020. Acesta este unul din scopurile conferintei energetice organizata de Primaria Targu Mures, in parteneriat cu Universitatea Cultural Stiintifica din Targu Mures, care se desfasoara pana in 19 octombrie, la Targu Mures. Municipiul Targu Mures gazduieste la sfarsitul acestei…

Citește mai departe

Acordul de mediu pentru Aqualand, intarziat de contestatia a unui ONG din Cluj

Epopeea parcului acvatic continua Problemele cu autorizatiile nu se mai termina pentru complexul de agrement din Deva Petre-Marginean-Primar-Deva-4999-(4)In aceasta saptamana, Agentia de Protectia Mediului ar fi trebuit sa delibereze asupra acordului de mediu pentru Complexul AquaLand din Deva, insa procesul a fost blocat partial din cauza unei contestatii a unui ONG „specializat” pe probleme eco…

Citește mai departe

5 iunie, Ziua Mondiala a Mediului

Ziua Mondiala a Mediului este o sarbatoare a tuturor cetatenilor indiferent de tara, rasa sau de alta natura. Iar sarbatorirea ei ne ofera, in fiecare an, ocazia de a analiza efectele negative pe care le au actiunile noastre asupra mediului, dar si masurile pe care trebuie sa le intreprindem pe viitor pentru a reface ceea…

Citește mai departe
Doina Pan?: Încerc?m s? oferim pl??i directe din fonduri europene pentru p?durile din ariile protejate

Greenpeace a reclamat autoritatile romane la Comisia Europeana pentru interventii in zone protejate

Fundatia Greenpeace Romania a adresat patru plangeri catre Comisia Europeana cu privire la constructii ilegale demarate in Parcuri Nationale si alte zone cu statut de protectie la nivel european din Romania. Organizatia a sesizat incalcarea directivelor europene in urmatoarele situatii: extinderea unei cariere de piatra in Parcul National Defileul Jiului (sit Natura 2000), construirea de microhidrocentrale…

Citește mai departe
Dezbatere public? pe tema legii de modificare a Codului silvic

Dezbatere publica pe tema legii de modificare a Codului silvic

Asociatia Biosilva, in parteneriat cu Coalitia pentru Mediu din Romania, Facultatea de Silvicultura din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava, Clubul Eco Montan „Origini Verzi” si Asociatia Forestierilor din Romania (ASFOR), sucursala Suceava, anunta organizarea, miercuri, 17 aprilie a.c., ora 11, in Corpul E al Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava, unei dezbateri publice pe…

Citește mai departe

Baia Mare: Plan de actiune pentru schimbari climatice si pentru observarea gazelor cu efect de sera, prezentat la Praga

In perioada 15-16 noiembrie a avut loc la Praga intalnirea comitetului de coordonare, o vizita de studiu si intalnirea interna pe tema guvernarii in cadrul proiectului “CLIMACT Regions” implementat prin Programul INTERREG IV C. In cadrul intalnirii comitetului de coordonare au fost abordate teme legate de prelungirea perioadei de implementare a proiectului pana in martie…

Citește mai departe

Muzeul Deseurilor s-a deschis in Tara Gunoaielor

Menirea acestei expozitii singulare in Europa este tocmai constientizarea cetatenilor pentru a creste gradul de colectare selectiva si de reciclare a deseurilor Primul Muzeu al Deseurilor din Europa s-a redeschis oficial, ieri, la Biblioteca Nationala a Romaniei, si presupune o expozitie itineranta care reconstituie traseul de transformare a resurselor in obiecte utile si apoi in…

Citește mai departe

59 localitati argesene, cu colectare selectiva a deseurilor

Activitatea de colectare selectiva, in vederea reciclarii, este coordonata de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Servsal Arges din Pitesti. In momentul de fata, in judetul Arges se efectueaza colectare selectiva a deseurilor in 59 de localitati, iar activitatea este coordonata de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Servsal Arges din Pitesti. Aceasta si-a propus sa creasca atat numarul…

Citește mai departe

Paraurile Capra, Buda si Otic urmeaza sa fie captate in proportie de 90%, lasand ecosistemul fara apa

Romania sta pe un butoi cu pulbere dupa ce „fiii Argesului” Gheorghe Badea si Catalin Visoiu s-au apucat sa construiasca microhidrocentrale pe paraurile din Muntii Fagaras, distrugand arii intregi. Mai mult, au navalit cu buldozerele in albiile paraurilor, pentru a instala conductele, distrugand malurile. Totodata, apa din paraurile Capra, Buda si Otic urmeaza sa fie…

Citește mai departe

Pe urmele carnivorelor mari din rezervatia naturala Tisita

Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice, in parteneriat cu Administratia Parcului Natural Putna-Vrancea si Agentia de Protectia Mediului Vrancea, va aduce la cunostinta inaugurarea potecii tematice “Pe urmele carnivorelor mari din Rezervatia Naturala Cheile Tisitei”– proiect finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, prin Programul “Spatii verzi”. Proiectul se desfasoara in perioada 20 aprilie…

Citește mai departe

Patru proiecte romanesti pentru situri Natura 2000, finantate de UE prin programul Life+ cu zece milioane de euro

Patru proiecte romanesti, in valoare de aproape zece milioane de euro, vor fi finantate de UE prin programul Life+ Nature, intr-o lista de 200 de proiecte a caror finantare a fost aprobata vineri. Primul dintre proiecte e derulat de fundatia Conservation Carpathia si urmareste restaurarea a 1.600 hectare de paduri din muntii Fagaras. Un alt…

Citește mai departe

Afacerea cu microhidrocentralele din Arges ar putea sa declanseze procedura de infrigement impotriva Romaniei

O noua specie de „baieti destepti” a luat nastere dupa ce Uniunea Europeana a impus Romaniei ca, pana in anul 2020, 24% din cantitatea de energie sa fie produsa din surse regenerabile. Pentru a bifa aceasta cerinta europeana, baronii locali au pus mana pe toate raurile din tara pentru a construi microhidrocentrale. Prin captarea apelor…

Citește mai departe

Statul California organizeaza, la initiativa populatiei, referendum pentru etichetarea alimentelor care contin organisme modificate genetic (OMG)

Organizarea, la initiativa populatiei, a referendumului din statul California, prin care se doreste legiferarea obligativitatii etichetarii continutului de organisme modificate genetic (OMG) in cazul tuturor produselor alimentare, este o noutate care priveste pe toata lumea, inclusiv pe noi, romanii. Este o dovada ca s-a facut astfel auzita vocea poporului, care arata ca incertitudinea alimentatiei e…

Citește mai departe

Jucandu-ne, reciclam – Tone de deseuri stranse de gradinari

In perioada noiembrie 2011-ianuarie 2012, in colaborare cu Agentia de Protectia Mediului Bihor s-a derulat proiectul „Jucandu-ne, reciclam”, in cadrul caruia s-au colectat de la cele 19 gradinite inscrise in competitie, 4.540 kg deseuri reciclabile. Concursul „Jucandu-ne, reciclam”, care s-a derulat pe parcursul a mai multor luni si a implicat 19 gradinite din Oradea a…

Citește mai departe

Seful ANPM: Suspendarea Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de emisii, iminenta

Exista sanse ca Romania sa fie suspendata de la tranzactionarea certificatelor de emisii, insa, datorita masurilor luate in acest an la nivelul autoritatilor, poate redeveni eligibila pe aceasta piata in maximum doua luni, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Iosif Nagy, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM). „S-ar putea ca Romania sa fie suspendata de…

Citește mai departe

Slobozia: Institutiile publice isi pot monta panouri solare cu bani de la Mediu

Succesul programului „Casa Verde” pentru persoanele fizice a determinat autoritatile sa extinda campania de inlocuire a surselor de incalzire conventionale si la institutiile publice. Pana pe 20 ianuarie, toate primariile, institutiile publice si unitatile de cultura pot aplica pentru programul „Casa Verde”. Sesiunea de proiecte pentru persoanele fizice a fost un succes, peste 115 dosare…

Citește mai departe