Natura face spectacol in Poiana Narciselor

0
987
Natura face spectacol în Poiana Narciselor
Natura face spectacol in Poiana Narciselor
Natura face spectacol in Poiana Narciselor

Milioane de narcise au inflorit in aceste zile in Poiana Narciselor, cunoscuta si sub numele de Dumbrava Vadului sau Dumbrava Narciselor, o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a-IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip botanic), aflata la 60 de km de Brasov, in satul Vad din comuna Sercaia.

Rezervatia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea nr.5 din 6 martie 2000, custodele acesteia fiind Directia Silvica Brasov.

Locul “o minunatie a naturii” asa cum o numesc turistii care ajung aici, se intinde pe o suprafata de 400 de ha padure de stejar si poieni unde creste specia de narcise Narcissus poeticus ssp. radiiflorus,ocrotita prin lege,culesul acestei flori fiind interzis.

Este un loc mirific care merita vizitat aproape de mijlocul lunii mai cand infloreste narcisa. Milioane de narcise, cat vezi cu ochii, de la cateva zeci la sute pe un metru patrat, lasate sa creasca intr-o libertate totala, cu un parfum pronuntat ceea ce te face sa nu parasesti prea repede zona. Pentru aceste minunate flori localnicii organizeaza in luna mai Festivalul narciselor, o zi de mare sarbatoare pentru cei din zona si nu numai. Cu toate ca exista interdictie pentru ruperea florilor, turistii care ajung aici nu pleaca fara sa ia cateva flori.

Pe langa narcise, in aria protejata creste o mare varietate floristica care include specii vegetale de galbinele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupita, etc,dar si o fauna diversa de mamifere, pasari, reptile si amfibieni, insecte intre care multi fluturi rari.

poiana narciselorTuristii care ajung la Poiana Narciselor mai pot vizita si alte obiective de interes turistic din zona cum sunt Biserica saseasca din comuna Sercaia, Biserica evanghelica-luterana din Halmeag, Biserica Ortodoxa din Vad, Rezervatia Naturala “Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplita” aflata in localitatea vecina Comana.

Asociatia Renaturopa a intocmit Planul de management al rezervatiei Poiana Narciselor care cuprinde o serie de studii si cercetari, dar si masuri de refacere a zonei. Planul de management este finalizat si urmeaza ca Agentia de Protectia Mediului Brasov sa-si dea acordul dupa care va fi trimis Ministerului Mediului pentru aprobare.

“Sunt o serie de masuri pentru refacerea zonei pe care custodele rezervatiei adica Directia Silvica Brasov va trebui sa le implementeze. Sper ca acest plan de management sa fie aprobat pana la sfarsitul acestui an de Ministerul Mediului avand in vedere ca acolo se afla alte zeci de proiecte care trebuie evaluate”, a declarat Oliviu Pop, managerul proiectului.

Oliviu Pop a tinut sa precizeze ca la Rezervatia Poiana Narciselor ar fi nevoie de o serie de lucrari intre care pe primul loc s-ar situa taierea tufarisurilor care s-au dezvoltat destul de mult si care invadeaza narcisele.

In opinia sa si paza acestui loc ar trebui intarita.

“Directia Silvica are doi paznici care pazesc Poiana Narciselor si care isi fac datoria cum trebuie, dar suprafata este destul de mare si nu fac fata. In rezervatie mai intra cautatorii de trufe sau unii turisti cu ghilimelele de rigoare care de fapt vin dupa flori. Cred ca ar trebui aplicate amenzi asa cum prevede legea, si astfel nu ar mai intra nimeni in rezervatie. Bine ca pana acum nu au intrat ciobanii cu oile”, a spus Oliviu Pop.

Pentru a ajunge la Poiana Narciselor se merge pe DN1 Brasov-Codlea-Persani-Sercaia, apoi de la Sercaia pe DN73A spre Rasnov pana in satul Vad si de aici inca 3 km pe DC 107 C, drum asfaltat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.