Greenpeace cere demisia directorului APM Covasna, Gheorghe Neagu, pentru „lipsa de profesionalism, nerespectarea atributiilor in serviciu si grave contradictii in declaratii” in privinta proiectului vizand constructia unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de catre Holzindustrie Schweighofer.
Intr-un comunicat postat pe site-ul organizatiei, se mentioneaza ca in data de 11 decembrie organizatia Greenpeace Romania a transmis un comunicat de presa prin care a atras atentia asupra faptului ca „APM Covasna considera ca prelucrarea anuala a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer putand construi o fabrica de prelucrare a lemnului in comuna Reci, Covasna, fara a obtine acord de mediu”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ulterior, peste 1.000 de oameni au trimis solicitari catre APM Covasna, pentru demararea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si efectuarea consultarilor cu publicul, blocand serverele APM Covasna, se adauga in comunicat.
Conform sursei citate, „ignorand observatiile si comentariile organizatiilor de mediu si ale cetatenilor implicati, APM Covasna a anuntat fundatia Greenpeace ca „a fost emisa decizia etapei de incadrare nr 76/12.12.2013 fara evaluarea impactului asupra mediului […] pentru proiectul Fabrica de debitare si prelucrare a lemnului” propus a fi amplasat in comuna Reci, judetul Covasna, de catre compania austriaca Schweighofer”.
Greenpeace mentioneaza ca, potrivit directorului APM Covasna, „investitia nu poate fi catalogata ca amenintare asupra mediului prin poluare, se cunoaste clar ca nu exista niciun pericol asupra sanatatii umane sau a mediului, nu se poate veni cu niciun argument viabil impotriva acestei fabrici”.
Acest lucru este cu atat mai grav cu cat directorul APM Covasna a declarat pentru presa ca a emis deja acordul de mediu pentru fabrica de prelucrare a lemnului, adica se afla in contradictie cu informarea trimisa catre Greenpeace, potrivit careia APM considera ca fabrica nu are nevoie de acord de mediu, ceea ce indica o lipsa grava de profesionalism, se precizeaza in comunicat.
De asemenea, in documentul citat se adauga ca, potrivit informatiilor din presa, directorul APM Covasna dezaproba protestele din ultima perioada fata de „aprobarea autorizatiei de mediu, fara o evaluare a impactului asupra mediului” si faptul ca peste o mie de persoane au blocat serverele APM cu mesaje de protest.
„Reactia directorului APM Covasna este indiciul unei tendinte periculoase, de a pune intr-o lumina defavorabila eforturile organizatiilor de protectie a mediului si a cetatenilor implicati, care sunt indreptatiti sa solicite autoritatilor sa respecte legislatia, ca in orice alt stat european. Avand in vedere lipsa de profesionalism, nerespectarea atributiilor in serviciu si grave contradictii in declaratii, Greenpeace solicita demisia din functia de director de APM a lui Gheorghe Neagu. Orice persoana poate solicita demisia directorului APM Covasna”, se mai arata in comunicatul Greenpeace Romania.
Directorul APM Covasna considera neintemeiate protestele unor asociatii civice privind constructia unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de catre concernul Holzindustrie Schweighofer explicand ca agentia a eliberat doar acord de mediu, si nu autorizatie, asa cum sustin aceste organizatii.
Directorul Agentiei de Protectia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in 12 decembrie a primit peste o mie de e-mail-uri, toate cu acelasi continut, prin care se protesta fata de „aprobarea autorizatiei de mediu, fara o evaluare a impactului asupra mediului”, pentru constructia fabricii de prelucrare a lemnului de catre firma austriaca Holzindustrie Schweighofer la Reci, e-mail-uri care au blocat serverul APM Covasna pentru cateva ore.
Neagu a precizat, in legatura cu acest protest electronic, ca APM Covasna a eliberat, in vara acestui an, avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si recent si acordul de mediu pentru construirea fabricii, insa doar in momentul in care se va realiza investitia se va discuta si despre autorizatia de mediu.
„S-au facut atatea confuzii, nici vorba ca am eliberat autorizatia de mediu. Urmeaza, in momentul in care investitia se va termina, sa discutam despre autorizatia de mediu, de functionare”, a spus Neagu.
In ceea ce priveste o evaluare a impactului asupra mediului, Gheorghe Neagu a subliniat ca un astfel de studiu nu trebuie realizat de catre APM intrucat nu aceasta institutie stabileste cati copaci pot fi taiati.
„APM are competenta de a implementa politici de protejare a padurilor prin ecologizare, plantare, dar eu nu semnez nicio hartie privind cantitatile de mase lemnoase ce se exploateaza in Romania si in judetul Covasna. Pentru asta exista directiile silvice, inspectorate teritoriale de regim silvic si cinegetic, Regia Nationala Romsilva. Ei acorda cotele de taiere”, a explicat Neagu.
Un grup de localnici din Sfantu Gheorghe a dat publicitatii un comunicat in care isi exprima nemultumirea fata de construirea unei fabrici de prelucrare a lemnului in localitatea covasneana Reci acuzand Agentia de Protectia Mediului Covasna ca a eliberat autorizatie in acest sens.
De asemenea, Greenpeace Romania avertiza cu mai mult timp in urma, intr-un comunicat de presa, ca „APM Covasna considera ca prelucrarea anuala a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer ar putea construi o fabrica de prelucrare a lemnului in comuna Reci, fara a obtine acord de mediu”.
In comunicat se mai preciza ca, in prezent, compania austriaca Schweighofer detine in Romania patru fabrici de prelucrare a lemnului (la Radauti, Sebes, Siret si Comanesti), intentionand sa mai construiasca o fabrica in judetul Covasna.
Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer a anuntat, la finalul lunii martie, ca va investi 150 de milioane euro intr-o fabrica de prelucrare a lemnului, in judetul Covasna, la Reci, in urma investitiei urmand sa fie create 650 de noi locuri de munca.
Fabrica ar urma sa inceapa productia in 2014, alte doua mii de locuri de munca urmand a fi generate indirect in industriile aferente, conform reprezentantilor companiei