Muntii Gosman si raul Moldova, areale protejate in cautare de custozi

0
724
Munţii Goşman şi râul Moldova, areale protejate in cautare de custozi
Muntii Gosman si raul Moldova, areale protejate in cautare de custozi
Muntii Gosman si raul Moldova, areale protejate in cautare de custozi

*Aceste zone au nevoie de custozi

*Ministerul mediului a prelungit sesiunea de inscriere a candidatilor la preluarea in custodie a acestor zone mirifice

Procedura de depunere a dosarelor pentru preluarea in custodie si in administrare a ariilor naturale protejate continua, dupa ce ministerul mediului a prelungit termenul, pana la finele acestei luni. Este a cincea sesiune de depunere a dosarelor si doritorii din Neamt care vor sa preia in custodie ariile naturale care sunt acum ofertate pentru prima data trebuie sa depuna dosarele la Agentia de Protectia Mediului Bacau.

Zonele care au fost declarate protejate si sunt acum supuse atentiei, indeosebi a autoritatilor locale, sunt raul Moldova intre Tupilati si Roman, raul Moldova intre Oniceni si Mitesti, Piatra Soimului-Scorteni-Garleni, Muntii Gosman, Padurea Floreanu-Frumusica-Ciurea. Declararea lor

ca zone protejate s-a facut pentru a se putea conserva biodiversitatea florei si faunei din regiune. De pilda, portiunea raului Moldova de la Tupilati spre Roman este populata de specii de pesti si de vidre a caror supravietuire este amenintata daca zona nu intra sub protectia legii. La fel, speciile de pasari care vietuiesc pe malul Moldovei intre Oniceni si Mitesti au nevoie de protectie. In muntii Gosman este, de asemenea, un areal cu fauna si flora in pericol, iar padurea Floreanu este protejata toata, o suprafata de circa 8.000 de hectare care are nevoie de un custode.

Viitorii custozi trebuie sa dovedeasca, prin dosarul ce va fi evaluat de o comisie, ca sunt apti din punct de vedere financiar, tehnic si cu personal calificat sa administreze arealele. Custozi pot fi nu doar autoritatile locale, de pilda, ci si ONG-uri specializate, asociatii de profil, cum sunt cele de vanatoare si pescuit sportive, de regula acele entitati care au mai avut asemenea activitati si care stiu ce au de facut.

Comisia de evaluare a dosarelor se va reuni la inceputul lunii noiembrie, la APM Bacau, punctajul final acordat fiind cel care va stabili castigatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.