59 de acorduri petroliere ce fac posibila, in viitor si in anumite conditii, exploatarea gazelor de sist

In acest moment, exista 60 de perimetre in toata tara in care se cauta petrol si gaze
In acest moment, exista 60 de perimetre in toata tara in care se cauta petrol si gaze

Guvernele care s-au succedat la conducerea tarii din 2000 pana astazi au semnat nu mai putin de 59 de acorduri petroliere ce fac posibila, in viitor si in anumite conditii, exploatarea gazelor de sist.

Dezbaterile ce au inceput zilele acestea, dupa ce localnicii din comuna Pun-ges-ti din judetul Vaslui s-au revoltat impotriva companiei americane Chevron, s-ar putea extinde in viitor in multe din judetele tarii, in conditiile in care lucrari de explorare ce au loc in 60 de perimetre vor indica prezenta gazelor de sist si se va apela la metoda fracturarii hidraulice pentru extragerea acestora. Suprafata perimetrelor in cauza nu e mica. Unele din acestea au suprafete ce ocupa cam cat 1-2 judete.

Beneficiarii: multinationale si off-shore-uri

Cu incepere din 1997, Agentia Nationala de Resurse Minerale a semnat cu 30 de firme acorduri de concesiune pentru explorare-dezvoltare si exploatare a resurselor de hidrocarburi. Trebuie precizat ca nu in toate perimetrele vor fi descoperite gaze naturale si, nici nu este obligatoriu sa fie folosita fracturarea hidraulica in extragerea acestora. Lista beneficiarilor de concesiuni cuprinde companii de stat precum Romgaz si Compania Nationala a Huilei (actuala Societatea Nationala a Huilei), firme private importante precum OMV Petrom, Lukoil si Rompetrol, dar si multe firme de apartament sau off-shore-uri necunoscute cu actionari ascunsi de ochii publici.

Lista ANRM include 59 de acorduri petroliere semnate (gaze sau titei). Un numar de zece dintre acestea sunt amplasate in bazinul Marii Negre. Restul sunt teoretic candidate in categoria posibilelor explorari de gaze prin fracturare hidraulica. Multe locuri, precum cele de la granita judetelor Vaslui si Galati sau zona 2 Mai-Vama Veche, ce apartin Chevron, se afla fie in zone turistice, fie in arealuri protejate pin proiectul Natura 2000.

Legal, exista un singur fel de gaze

Impresia ca ANRM acorda de la bun inceput, prin acordul concesiune petroliera, un aviz de explorare a perimetrului prin metoda clasica sau prin cea a fracturarii hidraulice este fortata. Totusi, ceea ce aproba ANRM este insa destul de neclar deoarece toate acorduriele de concesiune petroliera sunt incluse in anexe secrete la hotararile de guvern prin care acestea sunt aprobate. Legea petrolului din 2004, care sta la baza acestor acorduri, nu contine notiunea de gaze de sist. Sintagma face referire la procedura de exploatare, nu la tipul resursei din sol extrase. Legea petrolului defineste gazele ca fiind cele ”libere din zacaminte de gaz metan, gazele dizolvate in titei, cele din capul de gaze asociat zacamintelor de titei, precum si gazele rezultate din extractia amestecurilor de gaz condensat”.

Hotararile propriu-zise ale Guvernului sunt si ele vagi. ”Prin explorarea perimetrului (…) situat intr-o zona caracterizata printr-un grad de cercetare mai redus, conditii morfologice dificile si o structura geologica cu un grad mare de risc, sunt create premizele evidentierii unor noi zacaminte de titei si gaze naturale. Lucrarile de explorare sunt necesare pentru descoperirea unor resurse si rezerve de hidrocarburi, in zone neexplorate sau in zone situate la adancimi mari in vederea cercetarii”, explica Guvernul Victor Ponta necesitatea aprobarii unui astfel de acord.

Numai in luna decembrie 2012 acesta a aprobat cinci acorduri de concesiune petroliera, perimetrele find amplasate in judetele Bihor, Arad si Timisoara. ”Acordurile petroliere permit orice, dar sunt urmate de tot soiul de aviz, acorduri ale ANRM, certificate de mediu, acorduri de constructie etc. De exemplu am inteles ca Chevron a obtinut aviz pentru tehnica clasica de explorare.

Daca vor dori sa foloseasca tehnologii de fracturare vor trebui sa ia din nou acorduri”, spune Otilia Nutu, expert in domeniul energiei. Solicitata de catre „Romania libera“, ANRM a refuzat ieri sa explice daca acordurile si actele aditionale semnate cu cele 30 de firme beneficiare prevad tehnologia de explorare folosita, posibilitatea ca aceasta sa fie cea a fracturarii hidraulice, in cate perimetre s-a dat acceptul extragerii de gaze naturale. Neoficial insa reprezentanti ai ANRM au incercat ieri sa linisteasca lucrurile. Potrivit lor, intreaga procedura de explorare este sub controlul agentiei, iar trecerea la fazele ulterioare de exploatare presupun organizarea unor noi licitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *