Protocolul Varga – WWF Romania baga bete in roate MHC-urilor. Investitia de la Colibita risca sa ramana doar pe hartie!

Dezbatere: Microhidrocentralele de pe râurile Mara ?i Cos?u, energie verde sau dezastru ecoturistic în Maramure?ul Istoric?
Protocolul Varga – WWF Romania baga bete in roate MHC-urilor. Investitia de la Colibita risca sa ramana doar pe hartie!
Protocolul Varga – WWF Romania baga bete in roate MHC-urilor. Investitia de la Colibita risca sa ramana doar pe hartie!

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a semnat, marti, un protocol cu WWF Romania, prin care s-a angajat sa suspende de la 31 ianuarie autorizarea microhidrocentralelor in ariile protejate si sa fie elaborata o lege pentru desemnarea zonelor unde aceste investitii nu pot fi realizate. In judetul Bistrita-Nasaud exista deja aproximativ 35 de microhidrocentrale, majoritatea pozitionate pe raurile de munte. Proiecte similare sunt demarate deja in judet, altele, precum cel al Hidro Electrica Transilvania SRL din Satu Mare, asteapta sa-si primeasca avizele necesare pentru demararea lucrarilor. Locatia vizata de firma satmareana face insa parte din Sit Natura 2000. Dupa data de 31 ianuarie va fi suspendat procesul de autorizare a construirii de microhidrocentrale in zonele protejate din Romania, potrivit unui protocol semnat saptamana trecuta de ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga si organizatia pentru protectia mediului World Wide Fund for Nature Romania (WWF Romania). Documentul prevede ca mai multe rauri sau sectoare de rauri de pe teritoriul Romaniei vor fi excluse de la construirea de microhidrocentrale.

Pana la 28 februarie, trebuie infiintat la nivel national a unui grup de lucru format din reprezentanti ai factorilor interesati (autoritati publice relevante cu atributii in domenii specifice obiectivului protocolului, Coalitia Natura 2000, mediul academic, ONG-uri in domeniul conservarii naturii, eco-turismului, pescuitului si al industriei) in scopul elaborarii mecanismului de pre-planificare (tinand cont de zonele de excludere, nefavorabile si mai putin favorabile) urmand ca in baza acestuia sa se realizeze un studiu pentru evaluarea potentialului hidroenergetic al Romaniei.

Proiectul de la Colibita, estimat la 200 milioane euro

Proiectul pentru construirea unei microhidrocentrale in zona lacului Colibita, depus recent de SC Hidro Electrica Transilvania SRL la Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud in vederea obtinerii acordului de mediu, este intr-o situatie delicata, asta exceptand faptul ca in toamna anului trecut a izbucnit un adevarat scandal din cauza acestuia. Tinand cont de acordul semnat saptamana trecuta de ministrul Lucia Varga si organizatia de mediu WWF Romania, proiectul SC Hidroelectrica Transilvania are toate sansele sa fie respins de la avizare.

Potrivit lui Buzura Costan Vasile, care administreaza SC Hidro Electrica Transilvania SRL, investitia ar ajunge la 200 de milioane de euro, in spatele acesteia aflandu-se o companie din Scandinavia. Prin intermediul acestui proiect, s-ar crea o suta de locuri de munca permanente si 500 temporare in zona.

Afaceristii din turism nu vor proiectul

Autoritatile locale din Bistrita-Bargaului, de care apartine satul Colibita, s-au aratat mai mult decat incantate in momentul in care Buzura Costan Vasile le-a prezentat proiectul pe care intentioneaza sa il demareze in zona. Nu la fel de incantati s-au aratat oamenii de afaceri din Colibita, care se opun din rasputeri si au inceput un adevarat razboi contra primarului Vasile Laba si a Consiliului Local mai ales dupa ce consilierii locali din Bistrita-Bargaului si-au dat acordul de principiu. In luna noiembrie a anului trecut a fost organizata chiar si o dezbatere publica pe marginea acestui proiect, care s-a dovedit a fi deosebit de furtunoasa, fiind luate in discutie posibila poluare, zgomotul sau santier dat de lucrari, care ar face Colibita mai putin atractiva.

Administratorul, fost puscarias

Nu aceasta ar fi o mare problema insa, ci un alt aspect care ridica mari semne de intrebare – cat de serios este asa numitul investitor, mai precis reprezentantul acestuia, Buzura Costan Vasile, tinand cont de trecutul sau nu foarte indepartat. Astfel, conform unui buletin al Interpolului, Buzura Costan Vasile a fost extradat din Germania, el fiind condamnat in anul 2005 la cinci ani de inchisoare pentru contrabanda.

Firma pe care o administreaza si care s-ar afla in spatele acestui proiect, SC Hidroelectrica Transilvania SRL, are sediul in Satu Mare si este foarte noua, intrucat a luat fiinta abia in 2011. Aceasta are un capital social de doar 200 de lei, niciun angajat si datorii de 13.000 de lei. In anul 2012, societatea comerciala a avut un profit de doar 766 de lei, la o cifra de afaceri de circa 75.000 lei.

In luna septembrie a anului trecut, aceasta a fost executata silit pentru o datorie de 15.700 de lei de catre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Conform Adevarul, proiectul pentru construirea unei microhidrocentrale la Colibita este planificata de circa cinci ani. Buzura Costan Vasile spune ca a ales aceasta locatie pentru ca este aproape de tari precum Ungaria, unde si-ar dori sa exporte energia, dar si datorita debitului apei. Potrivit acestuia, capacitatea viitoarei hidrocentrale s-ar ridica la 500 de megawati, cam jumatate din capacitatea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din Europa, care se foloseste de Dunare si nicidecum de parau din Bistrita-Nasaud. „Este o investitie de nivel national. Beneficiul este imens pentru sistemul national. Aceasta hidrocentrala ar putea sustine intreaga Transilvanie. Nu polueaza deloc, nu afecteaza mediul si aduce locuri de munca,” a precizat Buzura pentru Adevarul. Conform sursei citate, el a mai spus ca in spatele investitiei s-ar afla o companie din Scandidavia, refuzand sa faca cunoscut numele, care ar avea investitii care s-ar ridica la 2,5 miliarde de euro si in tari precum Albania. Compania scandinava, descurajata de birocratia din Romania, ar fi lasat 200 de milioane de euro pe mana lui Buzura pentru aceasta investitie. Fondurile din care ar fi realizata investitia ar fi exclusiv private si ar urma sa fie finalizata de la demararea lucrarilor de executie.

Sanse mici de avizare

In urma cu trei saptamani au fost depuse primele documente la Agentia de Protectia Mediului Bistrita-Nasaud in vederea eliberarii avizului de mediu pentru proiectul: „Centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj Colibita”, in localitatea Colibita, zona Poiana Calului – Sub Deal. Deocamdata, la dosar nu exista avizul Apelor Romane, potrivit precizarilor sefului APM BN, Stefan Muresan. Acesta a mai precizat pentru Gazeta de Bistrita ca nu este exclus ca SC Hidro Electrica Transilvania SRL risca sa nu isi vada proiectul transformat in realitate, avand in vedere protocolul semnat recent in ministrul Varga si WWF Romania. In plus, o problema o constituie si faptul ca proiectul vizeaza o locatie inclusa in Sit Natura 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *