Targu Jiu: Statia de epurare, blocata din cauza gazelor urat mirositoare

Targu Jiu: Statia de epurare, blocata din cauza gazelor urat mirositoare
Targu Jiu: Statia de epurare, blocata din cauza gazelor urat mirositoare

Noua statie de epurare din Targu Jiu ar putea fi pusa in functiune abia din luna august a acestui an, desi lucrarile trebuiau sa fie finalizate in 2012. Intarzierea s-ar datora unui nou aviz de mediu, conform caruia statia trebuie sa fie prevazuta cu niste filtre menite sa inlature gazele urat mirositoare.

Statia de epurare a apelor uzate care va deservi peste 100.000 de locuitori din Targu Jiu si localitatile arondate inca nu a fost receptionata. Noi impedimente au condus la acest fapt, astfel se face ca abia in luna mai se estimeaza inceperea testelor, pentru ca doua luni mai tarziu sa fie pusa si in functiune. Investitia evaluata la 17,5 milioane de euro, mare parte din suma fiind finantata din fonduri europene, este realizata de un consortiu format din societatile Transim Grup Pitesti, SC Danex Consult SRL Bucuresti si SC Iteragro SRL Bucuresti.

Avizul de mediu acordat initial de Agentia pentru Protectia Mediului la inceputul lucrarii a trebuit reinnoit. Conform noilor reglementari, s-a impus organizarea unui punct de preluare a namolurilor fecaloide din jurul orasului si din interiorul acestuia. In jurul perimetrului statiei fiind multe gospodarii, iar cum alt amplasament nu a fost posibil in municipiu, s-au impus masuri pentru stapanirea si indepartarea mirosurilor care pot sa rezulte din activitatea statiei. Chiar si cetatenii din zona au inaintat sesizari privind aceste aspecte. Managerul proiectului a explicat care este motivul pentru care lucrarile nu au fost inca receptionate. „Aproape un an de zile este necesar, deci pana in iulie 2014 pentru rezolvarea, si executia si proiectarea, a odorizarii, indepartarii mirosurilor. A durat mai mult pentru ca nu exista experiente similare in tara cu privire la aceasta tehnologie, care trebuie sa fie simpla, nu foarte costisitoare, pentru aceasta parte de stapanire a mirosurilor. Proiectarea este in curs de avizare, perioada mai indelungata a fost necesara pentru a se putea executa determinari. Lucrarile la statie sunt realizate in proportie de peste 95%”, a spus Florin Butiuc, managerul de proiect si reprezentant al beneficiarului – Aparegio.

Conform vechiului aviz de mediu, problema odorizarii era rezolvata cu ajutorul unor perdele de protectie insa din cauza capacitatii mari a statiei s-a impus o noua tehnologie.

Muncitorii, neplatiti din noiembrie?

Se vehiculeaza faptul ca cei peste 40 de angajati ai societatii Transim Grup Pitesti, constructorul statiei de epurare a apelor uzate Targu Jiu, ar inregistra intarzieri la plata salariilor angajatilor. Directorul general al Aparegio, Ion Popescu, a spus ca societatea si-a primit banii la timp pentru lucrarile efectuate mai ales ca este vorba de fonduri europene, plus cei 10% primiti ca avans la inceperea activitatii, motiv pentru care n-ar trebui sa aiba probleme cu plata salariilor.

Directorul societatii Transim spune ca toti salariatii si-au primit lefurile la timp. „Pe luna noiembrie s-au incasat salariile. Nu sunt probleme, la sfarsitul lunii ianuarie se primesc salariile, se primesc zile de recuperari, altii au avut concediu. Altii au avut zile suplimentare care s-au achitat in doua etape, in prima saptamana dupa sarbatori. La sfarsitul lunii se face o reglare intre concedii si toate celelalte pentru sfarsitul anului”, a spus Eugen Titu, administratorul societatii.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,352FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente