Schimbarile climatice au dus la pierderi de 300 miliarde de dolari la nivel global in 2014

Pierderile de 300 miliarde de dolari inregistrate la nivel global in 2014, cauzate de schimbarile climatice, reprezinta un semnal de alarma si pentru Romania, a declarat, luni, in cadrul unei conferinte organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor. „La nivel mondial, in 2014, aproximativ 300 de miliarde de…

Citește mai departe
Albina sălbatică din Europa, pe cale de dispariție

Cercetarile oamenilor de stiinta confirma indoielile cu privire la decizia de interzicere a unor pesticide

Dupa reglementarile din 2013 care au dus la interzicerea unor insecticide din grupa neonicotinoidelor, care au facut obiectul catorva studii privind mortalitati la albine, fermierii din Europa au inceput sa foloseasca pesticide mai vechi, la care mai multi daunatori au dezvoltat rezistenta. Acum, din cauza infestarii cu daunatori, putem asista la o scadere de pana…

Citește mai departe

De la fizica la ecologie

In fiecare vara din ultimii 25 de ani, ecologistul John Harte si-a petrecut diminetile pe pajistile de pe coastele vestice ale Muntilor Stancosi. In acest timp, acesta a luat mostre de sol din diverse terenuri incalzite special pentru experimente, in cadrul Laboratorului Biologic din Muntii Stancosi. Scopul sau a fost acela de a se folosi…

Citește mai departe
Dezbatere: Microhidrocentralele de pe râurile Mara ?i Cos?u, energie verde sau dezastru ecoturistic în Maramure?ul Istoric?

Protocolul Varga – WWF Romania baga bete in roate MHC-urilor. Investitia de la Colibita risca sa ramana doar pe hartie!

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a semnat, marti, un protocol cu WWF Romania, prin care s-a angajat sa suspende de la 31 ianuarie autorizarea microhidrocentralelor in ariile protejate si sa fie elaborata o lege pentru desemnarea zonelor unde aceste investitii nu pot fi realizate. In judetul Bistrita-Nasaud exista deja aproximativ 35 de…

Citește mai departe

Lucia Varga: Vrem sa incepem impadurirea a 20.000 de hectare pentru a preveni riscul de inundatii

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat vineri, la Targu Mures, ca se doreste inceperea in aceasta toamna a impaduririi a circa 20.000 de hectare de teren pentru prevenirea riscului de inundatii, impiedicarea scurgerilor de pe versanti si alunecarile de teren. ‘Noi vrem, ca in aceasta toamna vrem, sa incepem lucrarile…

Citește mai departe

    A 11-a conferinta de balneologie, la Slanic

    Statiunea Slanic Moldova va fi, in perioada 29 mai – 1 iunie, gazda celei de 11-a Conferinte Nationale de Balneologie, eveniment organizat de Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie si de Asociatia Romana de Balneologie. Actiunea are loc la scurt timp dupa ce tot la Slanic Moldova a avut loc a VIII-a editie…

    Citește mai departe

    CarpathCC – Cresterea gradului de constientizare a schimbarilor climatice din regiunea Carpatica

    In cadrul proiectului CarpathCC (Schimbari Climatice in Carpati), va avea loc al doilea workshop intre 21-23 martie, la Sovata, Romania. Proiectul Carpath CC, sustinut de catre Comisia Europeana, a inceput in anul 2012, cu scopul de a evalua impactul schimbarilor climatice asupra ecosistemelor si sistemelor de productie bazate pe ecosisteme, respectiv identificarea posibilelor masuri de…

    Citește mai departe

    Parcul National Retezat, distrus de mioare

    La sfarsitul anilor 1990 Romaniei i s-a oferit sansa de a obtine de la Banca Mondiala o suma considerabila (8 milioane dolari) pentru a implementa “obiectivul strategic – conservarea biodiversitatii ecosistemelor forestiere si adoptarea cadrului institutional corespunzator” in trei arii protejate pilot: Rezervatia Biosferei, Parcul National Retezat, Parcul National Piatra Craiului si PF Vanatori Neamt….

    Citește mai departe

    Ministerele Mediului si Internelor au adoptat noi proceduri privind atentionarile meteo si hidrologice

    Ministerul Mediului si Padurilor si Ministerul Administratiei si Internelor au adoptat noi proceduri de codificare a informarilor, atentionarilor si avertizarilor meteorologice si hidrologice, printr-un ordin comun, informeaza Mediafax. Atentionarile si avertizarile meteorologice de scurta si medie durata constau intr-un mesaj de tip text, insotit de o harta la nivel national, cu mentionarea regiunilor/judetelor ce urmeaza…

    Citește mai departe

    Proiect pentru prevenirea riscului poluarii cu nitrati

    Ieri a avut loc primul workshop al proiectului Life-Cleanwater, care se desfasoara in perioada 2010 – 2012, „Sistem integrat pentru protectia resurselor de apa amenintate de poluarea cu compusi ai azotului”, cofinantat de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei. Evenimentul a fost organizat de catre Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad si Institutul National de Hidrologie si…

    Citește mai departe

    Sistem integrat pentru protectia resurselor de apa amenintate de poluarea cu compusi ai azotului

    Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad si Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor Bucuresti, organizeaza maine, incepand cu ora 9.00, in sala de conferinte a hotelului Ramada din Iasi, primul workshop al proiectului LIFE+ – CLEANWATER : “Sistem integrat pentru protectia resurselor de apa amenintate de poluarea cu compusi ai azotului”, cofinantat de Comisia…

    Citește mai departe

    Zona delimitata de Buzau si Ramnicu Sarat este una dintre regiunile in care umiditatea solului este cea mai scazuta din tara

    Ultimele date analizate de specialistii Institutului National de Hidrologie si Gospodarie a Apelor arata un fenomen ingrijorator pe raul Buzau: „de sec“. Mai mult decat atat, zona delimitata de Buzau si Ramnicu Sarat este una dintre regiunile in care umiditatea solului este cea mai scazuta din tara. Lipsa precipitatiilor inregistrata in ultimele luni la nivelul…

    Citește mai departe

    Apele Romane: Rezerva de apa stocata in acumulari garanteaza necesarul de apa la valorile normale

    Rezerva de apa stocata in acumulari garanteaza necesarul de apa la valorile normale pentru toti utilizatorii, nefiind necesara aplicarea Planului de restrictii si folosirea apei in perioade deficitare, informeaza, luni, Administratia Nationala „Apele Romane”. Rezerva de apa stocata in acumulari garanteaza necesarul de apa la valorile normale. Nu este necesara aplicarea unui plan de restrictii…

    Citește mai departe

    Situatia hidrologica pe rauri si Dunare in tara noastra

    Administratia Nationala „Apele Romane” anunta situatia hidrologica actuala pe rauri si Dunare, la data de 13 august, onform datelor emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, potrivit unui comunicat. Pe rauri debitele au fost in crestere usoara ca urmare a efectului combinat al precipitatiilor cazute in interval si propagarii pe raurile: Viseu,…

    Citește mai departe

    Colocviu CAESAR – Mediu 2030: Despaduriri, Inundatii, Incalzire Globala

    Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (CAESAR), dezvoltat de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), organizeaza impreuna cu LSRS Colocviul CAESAR „Mediu 2030”, care se va desfasura in data de 25 iunie 2012, la Bucuresti, si al carui scop este de a pune bazele unui proiect la scara nationala pentru evitarea inundatiilor…

    Citește mai departe

    Studiu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile

    Institutul Ordoliberal & Asociatia Romana de Mediu: Politici in domeniul energiei electrice din resurse regenerabile – Riscuri asupra protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile – Autori: dl. Valentin M. Ionescu, Institutului Ordoliberal si dl. Ioan Gherghes, presedintele executiv al Asociatiei Romane de Mediu Reglementarea interventiei statului in sectorul energiei electrice produse din surse regenerabile, aduce nu numai externalitati…

    Citește mai departe

    Romania si Ungaria, 1-1 la dezastre

    Accidentul de la Veszprem este comparabil cu cel petrecut acum zece ani la Baia Mare. Insa modul cum au reactionat autoritatile celor doua tari este total diferit. Otrava rosie eliberata in urma catastrofei ecologice din Ungaria a ajuns in Dunare, ieri, la ora 14.30. In cursul zilei de marti va intra pe teritoriul Romaniei. Administratia…

    Citește mai departe

    Topirea permafrostului ameninta industria gazo-petroliera rusa, avertizeaza Greenpeace

    Topirea permafrostului (strat de sol inghetat mereu) ameninta industriile gazo-petroliere ruse si dimineaza teritoriul Rusiei, cea mai mare tara din lume, a afirmat vineri organizatia ecologista Greenpeace, informeaza AFP. Companiile ruse trebuie sa cheltuiasca pana la 55 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro sau 1,9 miliarde de dolari) pe an pentru a repara…

    Citește mai departe

    Incalzirea globala ameninta industria gazo-petroliera rusa

    Rusia ar putea pierde din teritoriu si si-ar putea vedea profitabila industrie amenintata din cauza ca incaszirea globala determina topirea permafrostului (strat de sol si de roci care nu se dezgheata nici in timpul verii – n.r.), avertizeaza Greenpeace. Potrivit unui raport prezentat de organizatia ecologista, companiile ruse din domeniul gazo-petrolier trebuie sa cheltuiasca pana…

    Citește mai departe

    Rusia se „topeste” sub efectul incalzirii globale

    Dezghetul solului inghetat ameninta infrastructurile gazo-petroliere rusesti si diminueaza teritoriul Rusiei, cea mai mare tara din lume, a indicat – intr-un raport dat publicitatii vineri – organizatia ecologista Greenpeace, citata de AFP. Companiile rusesti trebuie sa cheltuiasca pana la 55 miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro) anual pentru repararea oleoductelor, imobilelor si podurilor deformate…

    Citește mai departe

    INHGA coordoneaza un proiect international de peste 1,000,000 de euro

    Miercuri a avut loc lansarea oficiala a proiectului „Imbunatatirea managementului resurselor de apa in bazinul Mures”. Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor in calitate de coordonator al proiectului, impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Mediului si Administratia Nationala Apele Romane, Directia Apelor Mures, DHI si NVE Norvegia – in calitate de parteneri ai proiectului,…

    Citește mai departe

    Estimarea si predictia fenomenelor hidrologice extreme

    Institutul Natiopnal de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Bucuresti, impreuna cu Administratia Nationala „Apele Romane” organizeaza Conferinta Stiintifica pe tema „ESTIMAREA SI PREDICTIA FENOMENELOR HIDROLOGICE EXTREME”. Institutul National de HIdrologie si Gospodarire a Apelor Conferinta Stiintifica va avea loc in perioada 21-22 Octombrie 2009 in Aula Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „GHEORGHE IONESCU-SISESTI”. La…

    Citește mai departe

    ESTIMAREA SI PREDICTIA FENOMENELOR HIDROLOGICE EXTREME

    Institutul Natiopnal de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Bucuresti, impreuna cu Administratia Nationala „Apele Romane” organizeaza Conferinta Stiintifica pe tema „ESTIMAREA SI PREDICTIA FENOMENELOR HIDROLOGICE EXTREME”. Conferinta Stiintifica va avea loc in perioada 21-22 Octombrie 2009 in Aula Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „GHEORGHE IONESCU-SISESTI”. La acest eveniment vor participa reprezentanti ai MInisterului Mediului,…

    Citește mai departe

    Romania respinge acuzatiile Ucrainei cu privire la Delta Dunarii

    Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins, luni, intr-un comunicat de presa, acuzatiile Kievului cu privire la ‘nereguli’ comise de tara noastra in Delta Dunarii, sustinand ca alegatiile partii ucrainene sunt nefundamentate, fara baza reala. ‘Sustinerile partii ucrainene referitoare la pretinsele incalcari de catre Romania ale prevederilor Conventiei de la Espoo nu sunt fundamentate. Fata de…

    Citește mai departe

    Dunarea si-a schimbat cursul pentru o zi

    Reprezentanti ai celor 19 tari din bazinul hidrografic al Dunarii s-au reunit la Crivina pentru a face ca fluviul sa curga simbolic prin albia Argesului. Dunarea, adusa in bidoane din celelalte tari de pe traseul ei, a curs, pentru o vreme, prin albia Argesului 19 specialisti in hidrologie si din domenii aferente, din tot atatea…

    Citește mai departe