Incalzirea globala ameninta industria gazo-petroliera rusa

Rusia ar putea pierde din teritoriu si si-ar putea vedea profitabila industrie amenintata din cauza ca incaszirea globala determina topirea permafrostului (strat de sol si de roci care nu se dezgheata nici in timpul verii – n.r.), avertizeaza Greenpeace.incalzirea globala

Potrivit unui raport prezentat de organizatia ecologista, companiile ruse din domeniul gazo-petrolier trebuie sa cheltuiasca pana la 55 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro, n.r) pe an pentru a repara conducte, imobile si poduri deformate de efectele incalzirii si ale topirii teritoriilor inghetate.

“Topirea permafrostului reprezinta cea mai mare amenintare in Rusia pentru companiile petroliere si de gaze”, a declarat responsabilul programelor Greenpeace in Rusia, Vladimir Ciuprov.

Potrivit Greenpeace, peste 60% din teritoriul rus se gaseste in zona permafrostului care este traversata de numeroase oleoducte si gazoducte. Din aceasta zona este extras aproape 93% din gazul rus si 75% din petrol.

Topirea gheturilor, ca efect al incalzirii globale, determina diminuarea teritoriului rus cu 30 de kilometri patrati pe an, spune Oleg Anisimov, unul dintre autorii raportului.

“Nu este numai o problema economica, dar si o problema geopolitica”, a subliniat Anisimov, cercetator la Institutul de hidrologie de la Sankt Petersburg.

Descompunerea materiilor oraganice (plante sau animale moarte) din lacurile formate de permarfrostul dezghetat va duce si la aparitia unei alte probleme: degajarea in atmosfera a metanului, un gaz cu efect de sera mai puternic decat dioxidul de carbon.

“In Nord este ca o bomba cu metan dotata cu mecanism de intaziere”, subliniaza Serghei Kirpotin, biolog la Universitatea Tomsk din Siberia.

Raportul Greenpeace va ajunge pe biroul presedintelui rus Dmitri Medvedev la 23 noiembrie inainte de conferinta ONU pentru clima ce va avea loc la Copenhaga din 7 pana in 18 decembrie.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente