Rusia se „topeste” sub efectul incalzirii globale

Dezghetul solului inghetat ameninta infrastructurile gazo-petroliere rusesti si diminueaza teritoriul Rusiei, cea mai mare tara din lume, a indicat – intr-un raport dat publicitatii vineri – organizatia ecologista Greenpeace, citata de AFP.Rusia se topeste

Companiile rusesti trebuie sa cheltuiasca pana la 55 miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro) anual pentru repararea oleoductelor, imobilelor si podurilor deformate de efectele incalzirii climatului si de topirea de pe pamanturile inghetate, potrivit documentului elaborat de Greenpeace.

„Dezghetarea solului reprezinta cea mai mare amenintare in Rusia pentru companiile petroliere si gaziere”, a declarat Vladimir Ciuprov, responsabil al programelor Greenpeace in Rusia.

Peste 60 % din teritoriul rusesc se afla in zona pamanturilor inghetate care este traversata de numeroase oleoducte si gazoducte. Aproximativ 93 % din gazele rusesti si 75 % din petrol sunt extrase din aceasta zona, potrivit Greenpeace.

Teritoriul rusesc se restrange cu 30 km.p. anual din cauza dezghetarii pamantului, fenomen care s-a accelerat in ultimii ani, a subliniat si Oleg Anisimov, unul din autorii raportului. „Aceasta nu este doar o problema economica, ci si una geopolitica”, a subliniat Anisimov, cercetator al Institutului de hidrologie din Sankt-Petersburg.

Un alt pericol il constituie degajarea in atmosfera a metanului, gaz cu efect de sera mai puternic decat al CO2, ca urmare a descompunerii materiilor organice in lacurile formate in dupa topirea gheturilor. In nordul Rusiei „este o bomba cu metan cu explozie intarziata”, afirma si Serghei Kirpotin, biolog la Universitatea din Tomsk, Siberia, noteaza Agerpres.

Greenpeace urmeaza sa prezinte acest raport presedintelui rus Dmitri Medvedev in 23 noiembrie, inainte de conferinta ONU asupra climatului, care va avea loc in Copenhaga, intre 7-18 decembrie.

Rusia si-a revizuit in crestere miercuri obiectivul sau de reducere a emisiilor sale de gaze cu efect de sera in vederea acestei conferinte, intre 20-25 % in 2020 in raport cu 1990, fata de 15 % pana in prezent

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *