Cel mai spectaculos, dar si cel mai regretabil eveniment cauzat de incalzirea climatica il reprezinta topirea ghetarului din lantul muntos bolivian Chacaltaya, unde, in urma cu doar 15 ani, se putea schia la cea mai mare altitudine, desi acum abia mai pot fi zariti cativa metri patrati de zapada.
Doar un strat de zapada inghetata ce ocupa 50 de metri patrati mai reaminteste de suprafata de 1,6 kilometru patrat acoperita de vestitul Ghetar Chacaltaya.
„N-a mai ramas decat atat: o baza mica de gheata, in curs de topire si care nu va rezista mai mult de un an”, a declarat cu regret Alfredo Martinez, ghid turistic si fondator al Clubului Andino Boliviano, care a fost martor la intregul proces de topire al Ghetarului Chacaltaya.
In prezent, Chacaltaya „este un ghetar mort”, a explicat Edson Ramirez, glaciolog al Institutului de Hidrologie La Paz, citat de AFP.
Echipele de cercetatori care au urmarit masivul timp de 20 de ani preconizasera ca Ghetarul Chacaltaya va disparea complet in 2015, insa, in urma incalzirii globale accelerate si a retragerii cu sase metri pe an a ghetii, topirea sa completa va avea loc cu sase ani mai devreme.
Ramirez este de parere ca pentru topirea ghetarului bolivian exista un singur responsabil: incalzirea climatica, provocata de emisiile de gaze cu efect de sera ale omului si, in special, ale tarilor industrializate.
Nemultumirea este cu atat mai mare cu cat emisiile de gaze cu efect de sera ale Boliviei reprezentau, in 2000, doar 0,35% din emisiile totale de la nivel mondial, asa cum a precizat organizatia umanitara Oxfam intr-un raport recent, prezentat la Barcelona in vederea conferintei asupra climatului de la Copenhaga.
Acest sentiment de nedreptate a declansat chiar si un lobby al societatii civile, care este sprijinita de guvernul bolivian si care cere ca tarile industrializate sa indemnizeze populatiile care au cazut victime ale „crimelor climatice”.
Sursa: Intact News