Noi cercetari la Ghetarul Scarisoara. Se fac studii pe microoorganisme, pentru folosirea acestora in bionanotehnologii

La Ghetarul Scarisoara se desfasoara primul studiu pe microorganismele din gheata subterana din lume. Echipe de cercetatori din tara studiaza adaptabilitatea acestora la mediile extreme reci, pentru a fi utilizata in bionanotehnologii, in industria medicala sau biocombustibili. Ghetarul Scarisoara a fost vizitat de echipe de cercetatori care de-a lungul mai multor ani efectueaza diverse studii…

Citește mai departe
Cum vor chinezii sa combata poluarea atmosferica

90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de OMS

Raportul Agentiei Europene de Mediu arata ca peste 90% din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa poluarii cu particule fine peste nivelul maxim admis de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In plus, 98% dintre europeni sunt expusi unor concentratii de ozon la nivelul solului peste recomandarile OMS. Cu toate acestea, producatorii de autovehicule refuza sa…

Citește mai departe

Un iceberg cat orasul Chicago s-a desprins dintr-un ghetar din Antartica

Un iceberg urias, ale carui dimensiuni depasesc cu putin suprafata orasului Chicago, s-a rupt, la inceputul acestei saptamani, din ghetarul Pine Island din Antartica si pluteste in deriva pe Marea Amundsen, potrivit LiveScience. Potrivit unei echipe de cercetatori germani, noul iceberg are o suprafata de 720 de kilometri patrati, iar aparitia lui a fost observata…

Citește mai departe

Baronii ariilor protejate

In aceste zone naturale din Transilvania exista administratori care fixeaza taxe mari si urmaresc doar profitul ori investitori care creeaza insule imobiliare, sustin specialistii de mediu. Parcul Apuseni va promova turismul pe principii durabile / foto Ghiduri Turistice Contractele pentru mai multe arii naturale protejate din Regiunea Nord-Vest (RNV), printre care cele administrate de Fundatia…

Citește mai departe

Un nou documentar surprinde efectele nemaivazute ale incalzirii globale (VIDEO)

Fotograful James Balog obisnuia sa priveasca cu scepticism avertismentele lansate de oamenii de stiinta pe tema schimbarilor climatice. Pentru a vedea cu ochii lui efectele incalzirii globale, Balog a lansat un amplu studiu al ghetarilor, iar dovezile pe care le-a descoperit l-au convins ca planeta noastra trece printr-o schimbare extraordinara. Balog a realizat un documentar…

Citește mai departe

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA

Calota glaciara a Groenlandei s-a topit in proportie de 97% la jumatatea lunii iulie, potrivit NASA, suprafata neacoperita de gheturi fiind acum de doua ori mai mare decat in verile din anii precedenti. Calota glaciara a Groenlandei s-a topit aproape in intregime. Harta care arata cea mai mare crestere din ultimii 30 de ani (Imagine:…

Citește mai departe

Un bloc de gheata de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda

O calota glaciara de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda, potrivit cercetatorilor de la o universitate americana, citati de presa internationala si de cea romana. Acesta este cel mai mare iceberg desprins dintr-o calota glaciara, din 1962. Blocul de gheata s-a separat de ghetarul Petermann, de pe coasta de nord-vest a…

Citește mai departe

Piramidele, amenintate de incalzirea globala

Incalzirea globala duce la descompunerea mumiilor in Siberia, la acoperirea cu nisip a piramidelor din Sudan, dar poate avea si consecinte pozitive, cel putin din punct de vedere cultural. Temperaturile ridicate duc si la descoperirea unor comori arheologice, transmite agentia AFP, preluata de Mediafax. Arheologul Henri-Paul Francfort, care conduce misiunea arheologica franceza in Asia Centrala,…

Citește mai departe

    Incazirea globala ar putea avea si o parte buna: scoaterea la iveala a noi comori arheologice

    Incalzirea globala cauzeaza descompunerea mumiilor in Siberia, acoperirea cu nisip a piramidelor din Sudan si implozia din templele maya, insa poate si scoate la iveala noi comori arheologice, precum Otzi, razboinicul de 5.300 de ani, descoperit intr-un ghetar alpin in 1991. Arheologul Henri-Paul Francfort, care conduce misiunea arheologica franceza in Asia Centrala, vorbeste despre consecintele dezghetului, extinderii…

    Citește mai departe

    Calotele glaciare se topesc la jumatate din viteza estimata initial, spune un nou studiu

    Cu toate astea, luna trecuta, o calota glaciara de patru ori mai mare decat Manhattanul, s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda. Calotele glaciare din Groenlanda si din Antarctica de Vest se topesc la jumatate din viteza estimata, au anuntat cercetatorii. Oamenii de stiinta au masurat schimbarile din calotele glaciare prin analizarea schimbarilor din campul gravitational…

    Citește mai departe

    Speolog american in activitate de cercetare la Ghetarul de la Scarisoara

    Directorul Institutului de Speologie din SUA, george Veni, a prelevat probe impreuna cu speologi romani. Informatiile prelevate vor fi prelucrate si publicate intr-o teza de doctorat aflata in derulare la Universitatea South Florida din Statele Unite ale Americii. Ghetarul de la Scarisoara a fost vizitat la sfarsitul saptamanii trecute de George Veni, directorul Institutului de…

    Citește mai departe
    Topirea ghe?ii Oceanului Arctic - „o bomb? cu ceas economic?“

    Mai putin oxigen in oceane

    Nivelul de oxigen in oceanul planetar ar putea sa scada ca urmare a desprinderii, la mijlocul lui februarie, din calota glaciara a unui aisberg de dimensiuni uriase si cantarind 860 de miliarde de tone. Imaginile inregistrate de sateliti au aratat atunci ca aisbergul a dislocat un al doilea ghetar de dimensiuni asemanatoare, avand greutatea de…

    Citește mai departe

    „Mamutul de gheata” poate schimba clima

    Un aisberg de 2.500 de kilometri patrati care s-a desprins din Antarctica ar putea afecta vremea si vietatile marine. Ghetarul este la fel de mare ca Luxemburgul si ameninta sa distruga echilibrul curentilor oceanici, care influenteaza fenomenele meteorologice. Aisbergul urias s-a desprins din ghetarul Mertz, care se intinde in Oceanul Sudic, dupa o ciocnire cu…

    Citește mai departe

    Un ghetar urias ar putea lovi Australia

    Un aisberg de aproape 20 de kilometri lungime si de peste 5 kilometri latime se apropie de coasta australiana de vest. Imaginile surprinse de un satelit arata ca „mamutul” de gheata se afla in prezent la circa 1.600 de kilometri de zona continentala, avertizeaza oamenii de stiinta. Specialistii in glaciologie din Australia spun ca, intr-un…

    Citește mai departe