Topirea celui mai mare ghetar din Antarctica orientala

Topirea celui mai mare ghetar din Antarctica orientala
Topirea celui mai mare ghetar din Antarctica orientala
Topirea celui mai mare ghetar din Antarctica orientala

Cel mai mare ghetar din Antarctica orientala, a carui disparitie ar putea sa genereze o crestere de sase metri a nivelului marilor, a inceput sa se topeasca intr-un ritm accelerat, din cauza cresterii temperaturii din oceane, au declarat luni oamenii de stiinta australieni, informeaza Descopera.ro, citand AFP.

Ghetarul Totten, care are o lungime de 120 de kilometri si o latime de peste 30 de kilometri, era considerat pana acum ca fiind situat intr-o zona scutita de curentii calzi, in care gheata este foarte stabila si prezinta putine variatii.

Intorcandu-se dintr-o expeditie organizata la fata locului, cercetatorii australieni au precizat ca apa din jurul ghetarului s-a dovedit a fi mai calda decat se asteptau ei si ca ghetarul risca sa se topeasca pe dedesubt.

„Stiam deja, gratie unor date din satelit, ca ghetarul pierde in grosime, dar nu cunosteam motivul”, a declarat Steve Rintoul, seful expeditiei.

Temperatura apelor din jurul ghetarului era cu aproximativ 1,5 grade mai ridicata decat in alte zone explorate cu ocazia acelei expeditii in Antarctica in timpul verii australe, a adaugat acelasi cercetator.

„Faptul ca apele calde pot sa atinga acest ghetar demonstreaza faptul ca Antarctica de Est este potential mai vulnerabila in fata impactului generat de incalzirea globala decat credeam pana acum”, a spus Steve Rintoul.

Ghetarul Totten nu se va topi insa de pe o zi pe alta si nu va provoca o crestere brutala a nivelului oceanelor, a precizat acelasi cercetator.

El a subliniat insa faptul ca aceasta descoperire este importanta pentru a calcula mai bine impactul pe care modificarea temperaturii oceanice il are asupra calotelor glaciare.

Ritmul de topire a gheturilor din cea mai expusa zona a Antarcticii la acest fenomen s-a triplat pe parcursul ultimului deceniu, potrivit unui studiu publicat luna trecuta, care a fost realizat pe baza unor date colectate in ultimii 21 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *