Ghetarii de pe Himalaya ameninta cu inundatia

In urma cu 50 de ani, pe Muntii Himalaya existau numai ghetari, insa, din cauza incalzirii climatice, in prezent pot fi observate si lacuri, semn ca ghetarii au inceput deja sa se topeasca.ghetari Himalaya

Potrivit AFP, oamenii de stiinta estimeaza ca ghetarul Imja, situat deasupra satului Denboche, din Nepal, se retrage cu cate 70 de metri pe an. Topirea acestui ghetar a dus la formarea unui lac imens care, daca cedeaza, ar putea devasta satele din aval.

Cu toate acestea, fenomenul nu este unul nou. Centrul International pentru Dezvoltare Montana Integrata (ICIMOD), care studiaza lantul muntos Himalaya de 30 de ani, sustine ca, in mai multe tari, topirea ghetarilor a inceput acum cateva secole.

Samjwal Ratna Bajracharya, specialist in ghetari la ICIMOD, sustine ca, de la un timp, viteza de topire a ghetarilor s-a accelerat foarte mult, temperaturile de pe Himalaya crescand „de opt ori mai repede” decat media mondiala.

Avand o suprafata de aproape un kilometru patrat, Lacul Imja este al doilea ca marime din Nepal si contine aproape 36 de milioane de metri cubi de apa. In aceste conditii, el prezinta cel mai mare risc de a provoca inundatii din intreaga tara.

„Schimbarea climatica este, pentru mine, o afacere personala”, a declarat alpinistul nepalez Apa Sherpa, cel care detine recordul numarului de escaladari al Muntelui Everest (19 escaladari). In 1985, el si-a pierdut casa si ferma dupa ce Lacul Dig Tsho a cedat, provocand un val gigantic ce a „maturat” muntele.

Apa Sherpa a decis ca ultima sa expeditie va fi cea mai buna ocazie de a determina populatiile care traiesc pe munte sa constientizeze care este impactul pe care schimbarile climatice il vor avea asupra lor. Numarul persoanelor care risca sa fie afectate de inundatii este inca incert, insa expertii sunt de parere ca apele ar putea ajunge pana la zonele de campie din Nepal, ba chiar sa le depaseasca.

Prima conferinta a natiunilor de pe Himalaya privind climatul, organizata marti, 1 septembrie, in capitala nepaleza Katmandu, a ajuns la concluzia ca este nevoie de ajutor international pentru a face fata pericolelor pe care le reprezinta topirea ghetarilor si riscurilor de inundatie din Asia de Sud.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *