In Antarctica au fost descoperite singurele fiinte capabile sa supravietuiasca in spatiu!

O noua specie de nevertebrate microscopice extrem de rezistente, care pot sa supravietuiasca in conditii foarte vitrege, inclusiv in spatiu, a fost descoperita in Antarctica. Noua specie, denumita „urs de apa”, face parte din familia Tardigradelor, si a fost descoperita in timpul unei expeditii stiintifice in Victoria Land, o regiune din Antarctica. Multe dintre aceste…

Citește mai departe

Incalzirea globala a topit ultima regiune stabila din calota glaciara a Groenlandei

Ultima portiune stabila din calota glaciara a Groenlandei, dupa ce a rezistat multa vreme asalturilor incalzirii globale, a inceput la randul ei sa se diminueze, marind contributia acestei regiuni a globului la cresterea nivelului marilor, potrivit unui studiu publicat duminica. Potrivit acestui studiu, publicat pe site-ul revistei Nature Climate Change, cresterea importanta a temperaturilor din…

Citește mai departe
Studiu: Permafrostul, o veritabilă "bombă climatică" prea puţin cunoscută

Banca Mondiala, ingrijorata de emisiile de negru de fum si dezghetarea permafrostului

Banca Mondiala a lansat un nou raport – „Pe gheata subtire: Cum poate reducerea poluarii sa incetineasca inncalzirea globala si sa salveze vieti”. Raportul, care vorbeste despre modalitati de prevenire si micsorare a efectelor schimbarilor climatice, spune ca o actiune rapida de reducere a poluantilor comuni cum ar fi negru de fum si metanul, nu…

Citește mai departe

Agentia Europeana de Mediu a publicat raportul „Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”

Agentia Europeana de Mediu (AEM) a publicat raportul „Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012” („Schimbarile climatice, impact si vulnerabilitate in Europa 2012”)*. Raportul constata inregistrarea unor temperaturi medii mai ridicate in Europa, precum si scaderea precipitatiilor in regiunile sudice si cresterea acestora in Europa de nord. Calota glaciara din Groenlanda, gheata plutitoare din…

Citește mai departe

Un bloc de gheata de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda

O calota glaciara de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda, potrivit cercetatorilor de la o universitate americana, citati de presa internationala si de cea romana. Acesta este cel mai mare iceberg desprins dintr-o calota glaciara, din 1962. Blocul de gheata s-a separat de ghetarul Petermann, de pe coasta de nord-vest a…

Citește mai departe

Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii

Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii, sustin oamenii de stiinta din Japonia. In perioada 1961-2003, nivelul marii a crescut cu o medie de 1,8 milimetri pe an, arata statisticile. Cu toate acestea, marea intrebare era in ce masura acest fenomen a fost si este cauzat…

Citește mai departe

Cercetatorii rusi au reusit sa incheie forajul efectuat in gheta, in Antarctica, la o adancime de 4000 de metri pentru a ajunge la apa unui lac

Cercetatorii rusi au reusit sa incheie forajul efectuat in gheta, in Antarctica, la o adancime de 4000 de metri pentru a ajunge la apa unui lac. Conform previziunilor, lacul tintit face parte dintr-o salba de asemenea rezervoare de apa neinghetata, aflate sub calota glaciara, a caror principala atractivitate pare sa fie vechimea de aproximativ 20…

Citește mai departe

Proceduri standard de licitatii pe fonduri UE

Guvernul propune adoptarea unei documentatii standard pentru licitatiile privind atribuirea contractelor cu fonduri UE in domeniul mediului. Anuntul a fost facut de prim-ministrul Emil Boc. Potrivit acestuia, documentele standard adoptate prin hotarare de Guvern vor simplifica procedurile de organizare a licitatiilor si de atribuire a contractelor. Executivul va adopta insa in forma finala procedurile standard…

Citește mai departe

WikiLeaks: Dalai Lama cere SUA sa se concentreze asupra schimbarilor climatice

Intr-un nou document WikiLeaks publicat de The Guardian, Dalai Lama le-a spus diplomatilor SUA anul trecut ca schimbarile climatice ar trebuie sa fie pe primul loc pe plan international, si nu politica. „Agenda politica trebuie trecuta in plan politic pentru 5-10 ani, iar comunitatea internationala ar trebui sa se concentreze asupra schimbarilor climatice din platoul…

Citește mai departe

Incalzirea climatica ne-ar putea imbolnavi de cancer

Ghetarii si calotele glaciare care se topesc elibereaza in apa si in atmosfera poluanti care cresc riscul imbolnavirii de cancer. Avertismentul a fost lansat de cercetatorii de la Programul de Mediu al Natiunilor Unite, relateaza „The Daily Mail”. Potrivit acestora, substantele acumulate in ghetari patrund in lantul trofic, dupa care ajung in organismele umane, conducand…

Citește mai departe

Speolog american in activitate de cercetare la Ghetarul de la Scarisoara

Directorul Institutului de Speologie din SUA, george Veni, a prelevat probe impreuna cu speologi romani. Informatiile prelevate vor fi prelucrate si publicate intr-o teza de doctorat aflata in derulare la Universitatea South Florida din Statele Unite ale Americii. Ghetarul de la Scarisoara a fost vizitat la sfarsitul saptamanii trecute de George Veni, directorul Institutului de…

Citește mai departe

Se va reforma GIEC?

Dupa seria de scandaluri care a afectat imaginea GIEC (Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei), unul dintre expertii institutiei judeca structura si procedurile „perimate” ale acesteia. „Ar trebui sa adoram GIEC-ul, sa-l reformam sau sa-l suprimam”? Cu acest titlu provocator, cinci cercetatori au expus, intr-un articol publicat joi in revista Nature, mai multe propuneri…

Citește mai departe

Ghetarii in pericol

Ce-am facut noi toti, ca oameni, in ultimii 10 ani? Am inventat lucruri spectaculoase. Am dezvoltat obiceiuri comerciale, devenite in unele cazuri adevarate obsesii. Am ridicat valori comerciale pe primul loc in scara prioritatilor personale si am invatat sa privim aproape orice bun ca o moneda de schimb. Traversam o criza financiara si poluam mediul…

Citește mai departe

Ursii polari, amenintati de topirea gheturilor

Faimoasele mamifere risca sa nu se mai poata adapta de data aceasta la cresterea temperaturii globale. In ultima etapa a Erei Glaciare, cand clima a inceput sa se incalzeasca, ursii polari s-au adaptat. Acum, nu mai sunt norocosi. Ursii polari s-au transformat intr-un simbol al campaniilor menite sa atraga atentia asupra amenintarii incalzirii globale. Ecologistii…

Citește mai departe

Calota glaciara a Groenlandei, erodata de curentii marini

Calota glaciara a Groenlandei este erodata de curentii marini calzi ce urca de-a lungul fiordurilor si contribuie la topirea partii ghetarilor aflata sub nivelul marii, potrivit concluziilor a doua studii publicate de revista Nature Geoscience. Topirea calotei groenlandeze contribuie la cresterea nivelului marilor la nivel general, care a trecut de la, in medie, 1,8 milimetri…

Citește mai departe

Islanda, cel mai eco stat in 2010

Cercetatorii americani ierarhizeaza la fiecare doi ani performantele de mediu ale tuturor tarilor. Statele Unite ale Americii si China, cei mai mari poluatori ai lumii, sunt codasi in noul studiu, coborand zeci de pozitii comparativ cu clasamentul din 2008. Islanda ocupa primul loc in topul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatile americane Columbia…

Citește mai departe

Incalzirea globala: alt scandal. Mare si comic

Continua implozia a ceea ce a fost numita, de unii, „ipoteza incalzirii globale antropogenice”, de altii, „mega-escrocheria incalzirii globale”. Place sau nu, acestea sunt faptele: de o vreme, noi dezvaluiri, scuze si retractari apar regulat la suprafata cu privire la erori, manipulari si falsificari facute de cele mai multe ori cu buna stiinta de tabara…

Citește mai departe

Previziunile privind topirea ghetarilor din Himalaya pana in 2035 – „o regretabila eroare”

Indianul Rajendra Pachauri, seful Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC), a recunoscut oficial, sambata, ca previziunile privind topirea ghetarilor din Himalaya pana in 2035 au reprezentat „o regretabila eroare”, precizand insa ca nu va demisiona din acest motiv. Potrivit AFP, in 2007, in cel de-al patrulea raport al sau, care i-a adus Nobelul…

Citește mai departe

Topirea ghetarilor, o eroare stiintifica

Avertizarea potrivit careia schimbarile climatice vor determina topirea pana in anul 2035 a ghetarilor de pe Himalaya va fi retrasa, deoarece Organizatia Natiunilor Unite, organismul care a certificat aceasta atentionare, a comis o serie de greseli stiintifice, arata cotidianul britanic „The Times”. In urma cu doi ani, Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a dat…

Citește mai departe

Previziunile referitoare la topirea ghetarilor din Himalaya ar putea fi eronate

Grupul Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei (GIEC) va deschide o ancheta in legatura cu o serie de declaratii recente potrivit carora previziunile grupului ce vizeaza disparitia ghetarilor din Himalaya ar putea fi eronate, a declarat presedintele GIEC, luni, la New Delhi. In 2007, GIEC avertizase asupra faptului ca ghetarii din muntii Himalaya se topesc…

Citește mai departe