Topirea ghetarilor: o eroare stiintifica

munti.jpgGhetarii din Himalaya nu sunt in pericol! Avertizarea potrivit careia schimbarile climatice vor determina topirea pana in anul 2035 a ghetarilor de pe Himalaya va fi retrasa, deoarece Organizatia Natiunilor Unite, organismul care a certificat aceasta atentionare, a comis o serie de greseli stiintifice, arata cotidianul britanic The Times.

In urma cu doi ani, Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a dat publicitatii un raport de referinta, care cuprindea, se pare, cele mai detaliate cercetari despre impactul incalzirii globale. Una dintre ideile principale sustinea faptul ca ghetarii lumii se topesc atat de repede incat peste 35 de ani cei formati pe crestele muntilor Himalaya nu vor mai exista.

Oamenii de stiinta si-au dat seama ca povestea din spatele avertismentului a avut ca fundament o stire publicata de catre revista stiintifica britanica New Scientist cu opt ani inaintea raportului din 2007 al IPCC. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca stirea respectiva a avut la baza, la randul ei, un scurt interviu telefonic acordat de catre Syed Hasnain, un cvasicunoscut cercetator indian, care la momentul respectiv preda la Universitatea Jawaharlal Nehru din Delhi.

Hasnain insusi a recunoscut ca ceea ce a sustinut a fost o „speculatie” fara temei stiintific. Articolul din The Times noteaza ca, daca se confirma, aceasta ar fi cea mai grava eroare din istoria cercetarii climatice, cu atat mai mult cu cat IPCC a fost creat pentru a oferi liderilor mondiali cel mai profesionist sfat, bazat pe cercetari stiintifice. Profesorul Murari Lal, care a supervizat capitolul despre ghetari din raportul IPCC, recomanda si el sa se renunte la acesta.

„Daca Hasnain spune in mod oficial ca nu a sustinut niciodata aceasta idee sau ca presupunerea este eronata, atunci recomand ca afirmatia despre ghetarii din Himalaya sa fie inlaturata din viitoarele rapoarte ale IPCC”, precizeaza profesorul.

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *