Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a incasat burse de cercetare in valoare de sute de mii de euro de pe urma raportului in care sustinea ca ghetarii din Himalaya se vor topi pana in 2035. In total fondurile destinate cercetarii disparitiei ghetarilor din acea parte a lunii s-au ridicat la circa 2.5 milioane de lire sterline.
Afirmatia din raportul prezentat in 2007 s-a dovedit a fi o pura speculatie nesustinuta de fapte.
Rajendra Pachauri de la Instituitul de Resurse si Energie (TERI) din New Delhi a primit o bursa de cercetare in valoare de 310.000 de lire sterline de la Carnegie Corporation, precum si partea elului dintr-o finantare europeana in valoare de 2,5 milioane de lire sterline.
Astfel, contribuabilii europeni au cotizat la o cercetare stiintica despre ghetari, despre care orice cercetator din domeniul stia ca este o eroare. Descoperirea a fost facuta dupa ce un articol al jurnalistilor de la The Sunday Times a ridicat serioase semne de intrebare referitor la modalitatea in care a fost realizat raportul alarmist.
In urma cu doi ani, Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) a dat publicitatii un raport de referinta, care se presupunea ca include cele mai detaliate cercetari despre impactul incalzirii globale. Una dintre ideile principale a sustinut ca ghetarii lumii se topesc atat de repede, incat peste 35 de ani cei formati pe crestele muntilor Himalaya nu vor mai exista.
Ideea lansata de IPCC a fost subict de gluma pentru multi geologi. Saptamana trecuta IPCC a fost nevoit sa-si retraga afirmatia si sa publice o erata la raportul din 2007.
Se poate spune, insa, ca paguba a fost deja facuta. Datele din raportul IPCC au fost invocate pentru multe solicitari de finantare a proiectelor de cercetare a efectelor incalzirii globale.
La inceputul lunii, chiar inainte de izbucnirea scandalului, Carnagie acorda o finantare in valoare de 310.000 de lire sterline. Motivatia bursei se afla chiar pe site-ul companiei: „Ghetarii din Himalaya, vitali pentru mentinerea debitului principalelor rauri din Asia, de care depind sute de milioane de oameni, se topesc. Un raport autorizat avertizeaza ca ghetarii din aceasta parte a lumii se vor topi in urmatorii 40 de ani”.
Scopul alocarii unor astfel de fonduri era de a studia impactul social pe care il va avea topirea ghetarilor in zona. Reprezentanta TERI a recunoscut ca o astfel de amenintare, daca exista, se va manifesta intr-o perioada de timp mult mai lunga.
La incasarea banilor, ce-i drept, Rajendra Pachauri a reluat ideea disparitiei ghetarilor in cateva decenii. Acelasi comunicat de presa remis de TERI pe 15 ianuarie 2010, il cita pe Dr Syed Hasnain, un cercetator al ghetarilor, care reafirma disparitia gheturilor din Himalaya pana in 2035. Hasnain conduce acum un departament din TERI.
Cea de-a doua bursa de cercetare, in valaore de 2,5 milioane de lire sterline trebuia sa analizeze impactul retragerii ghetarilor. Banii au fost impartiti intre TERI si insstitutele de cercetare din Europa.
Sursa: Adevarul