Dezbatere Rosia Montana la Bruxelles / Renate Weber: „Niciun oponent al proiectului NU a fost invitat”

Exploatarea aurului de la Rosia Montana a fost discutata intr-un seminar organizat in Parlamentul European. Europarlamentarul Renate Weber a declarat ca in sala A5G1 s-a intamplat „un lucru halucinant”.Rosia Montana

„Cuvantul dezbatere este prea pretentios pentru ca de fapt in prima parte este un lung sir de prezentari care se refera la principiile europene, dar in a doua parte este un sir de prezentari care daca ma uit la oamenii care le sustin vad ca sunt persoane care s-au exprimat in decursul timpului in favoarea RMGC (Rosia Montana Gold Corporation, n.r.)”, a declarat pentru adevarul.ro Renate Weber, membru in al treilea grup politic ca marime din PE, Alianta Liberalilor si Democratilor din Europa (ALDE)

„E greu de spus ca este o dezbatere. Este de-a dreptul halucinant. Eu sper sa reusesc la final sa explic de ce din punctul meu de vedere nu este benefic acest proiect pentru Romania”, a adaugat ea.

Lista participantilor si programul

Raport prezidential (1) despre Rosia Montana (aici): „Rosia Montana este supusa astazi unei amenintari grave: reluarea la o scara mult mai mare a exploatarii miniere de suprafata, prin cianure. Situatia Rosiei Montane exemplifica in cel mai inalt grad posibilitatea de atingere a securitatii nationale prin distrugerea patrimoniului subteran si suprateran (istoric si natural), in numele unei investitii economice prezentate ca unica varianta pentru o dezvoltare durabila”.

Raport prezidential (2) despre Rosia Montana (aici): lemnul descoperit aici dateaza din perioada dacica, sunt 41 de monumente inscrise in Lista monumentelor istorice si alte numeroase constructii valoroase, „Un sit arheologic unic in Romania si Europa, o asezare cu traditie istorica si arhitecturala, un peisaj cultural de mare valoare, o secventa a memoriei istoriei nationale si a reflectarii multiculturalismului se afla sub spectrul distrugerii.”, „Toate acestea se afla in pericol de a disparea definitiv daca actualul proiect de exploatare a aurului va fi aprobat”

UPDATE 13.50 Renate Weber: „Desi solicitasem foarte politicos doamnei Valean sa iau cuvantul (inclusiv printr-un biletel pe care i l-am trimis pe la inceputul dezbaterii, in care promiteam sa ma incadrez in 3 minute) si desi mai erau 20 de minute din timpul oficial alocat evenimentului, doamna Valean a inchis pur si simplu seminarul si nu a permis luari de cuvant”

UPDATE 13.00 Renate Weber: „Sunt in sala la pseudo-dezbaterea despre minerit responsabil. A inceput prezentarea proiectului RM. Vicepresedintele pe mediu al RMGC ne-a spus cat e de OK, cum respecta normele europene, cat de minunata va fi Rosia dupa, cu imagini din Noua Zeelanda, unde nu ei au facut exploatarea miniera, fara o vorba despre hotararea judecatorilor care le-a anulat o gramada de avize, motiv pentru care proiectul nu poate continua”

UPDATE 11.00 A inceput seminarul. Valean a solicitat celor prezenti ca la sfarsit sa puna intrebari, nu sa faca declaratii, potrivit ofiterului de presa al Renatei Weber, Mirela Rus. „Pentru moment, sunt discutii de principiu la nivel european. Pentru cat de putin mediatizat a fost evenimentul, e multa presa – sunt 3 camere TV”, mai spune Rus.

Renate Weber a postat marti pe Facebook: „In aceasta dimineata, aici, la Parlamentul European, Rosia Montana Gold Corporation impreuna cu europarlamentarul liberal Adina Valean organizeaza o pseudo-dezbatere despre „sustainable and responsible mining”. Nici un oponent al proiectului Rosia Montana NU a fost invitat – nici macar europarlamentarii romani despre care se stie ca au o pozitie clara impotriva proiectului! Eu ma duc!”.

„Asa-zisul seminar e prevazut ca un lung sir de prezentari favorabile proiectului minier”, a mai spus Renate Weber.

Fundatia Soros a trimis o scrisoare deschisa PNL in care spune: „Suntem siderati de lipsa de transparenta dovedita de europarlamentul PNL Adina Valean in organizarea acestei dezbateri la care nu a fost invitata nici macar o voce critica la adresa proiectului minier propus de Gabriel Resources pentru Rosia Montana. Va reamintim ca printre aceste voci critice se afla zeci de organizatii neguvenamentale, Biserica Ortodoxa Romana, Academia Romana si peste 1.000 de oameni si institutii de cultura din Romania si din strainatate”.

Remus Cernea (Partidul Verde) a spus pe site-ul lui ca „europarlamentarul Adina Valean face lobby la Parlamentul European in favoarea Rosia Montana Gold Corporation” si ca „i-am alertat pe colegii nostri din Partidul Verzilor Europeni. Astfel ca la conferinta vor asista si membri ai Verzilor Europeni”.

Aurul de la Rosia Montana, negociat in Guvern.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *