Ghetarii in pericol

Ce-am facut noi toti, ca oameni, in ultimii 10 ani? Am inventat lucruri spectaculoase. Am dezvoltat obiceiuri comerciale, devenite in unele cazuri adevarate obsesii. Am ridicat valori comerciale pe primul loc in scara prioritatilor personale si am invatat sa privim aproape orice bun ca o moneda de schimb. Traversam o criza financiara si poluam mediul inconjurator. Efectele dezastruoase ale incalzirii globale au devenit relativ recent o prioritate pentru marile puteri ale lumii.

Oare este prea tarziu pentru a mai salva din aceste efecte negative? Urmatoarele 7 imagini au fost facute din spatiu, de diversi sateliti careorbiteaza in jurul Pamantului. Niciuna dintre fotografii nu a fost prelucrata, tocmai pentru a arata stadiile reale de evolutie ale ghetarilor de la cei doi poli.

1.Calota glaciara Wilkins, Antarctica (detaliu)

Aceasta fotografie a fost facuta in februarie 2008 de satelitul taiwanez Formosat-2.2thumbnail.jpg  Imaginea arata bucati mari din calota glaciara Wilkins care plutesc intr-o multime de fragmente de gheata mai mici. Cateva dintre bucati desprinse din aceasta calota glaciara au lungimi de 2-3 kilometri.

2. Calota glaciara Wilkins, Antarctica (panorama)

Imaginea de mai sus a fost realizata de un satelit NASA, in noiembrie 2009. In acest plan mai larg pot fi vazute clar crapaturile mentionate, precum si bucatile de gheata desprinse din calota glaciara.

3. Marea Ohotsk

3thumbnail.jpg Situata in Asia rasariteana, intre peninsula Kamceatka, insulele Kurile si insula Sahalin, Marea Ohotsk este inghetata pe aproape toata suprafata ei, in timpul iernii. Imaginea de mai sus a fost facuta in februarie 2007 de un satelit NASA si arata cum norii se indeparteaza de bucatile de gheata din larg, datorita amestecului dintre vanturile reci care vin dinspre Siberia si umiditatea marii.

4. Ghetarii Hampton si Moran

4thumbnail.jpgAsa aratau ghetarii Hampton si Moran din Antarctica, anul trecut. Imaginea facuta de satelitul Earth Observing-1 apartinand NASA arata cum bucati mari din cei doi ghetari se desprind in ocean, fiind preluati spre nord de curenti, unde se topesc.

5. Oceanul Arctic

5thumbnail.jpg

Fotografia facuta in iunie 2001 de satelitul Landsat-7 al NASA arata starea ghetarilor din Oceanul Arctic. Sedimentarea lor este una dintre consecintele gazelor cu efect de sera care, cumulate, duc la accelerarea incalzirii globale.

6. Ghetarul Thwaites, Marea Amundsen

6thumbnail.jpgRealizata in martie 2002 de satelitul Terra apartinand NASA, aceasta fotografie arata clar cum masivul iceberg B-22 se desprinde de ghetarul Thwaites, in Marea Amundsen, in partea de vest a Antarcticii.

7. Stramtoarea Drake, Antarctica7thumbnail.jpg

Denumita dupa numele exploratorului englez Sir Francis Drake, aceasta stramtoare delimiteaza Convergenta Antarctica, bariera biologica unde apele polare se scufunda sub apele mai calde ale oceanelor Pacific si Atlantic. Imaginea a fost facuta de satelitul Landsat-7 al NASA si arata cum bucati din icebergul B-10A se desprind in ocean. Ulterior, aceste iceberguri mai mici au fost monitorizate pentru a evita posibilele coliziuni cu navele oceanice.

Sursa: http://www.hitechpedia.ro/ghetarii-in-pericol-7-fotografii-cutremuratoare/729.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *