Un bloc de gheata de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda

O calota glaciara de 260 de kilometri patrati s-a rupt dintr-un ghetar din Groenlanda, potrivit cercetatorilor de la o universitate americana, citati de presa internationala si de cea romana. Acesta este cel mai mare iceberg desprins dintr-o calota glaciara, din 1962. Blocul de gheata s-a separat de ghetarul Petermann, de pe coasta de nord-vest a…

Citește mai departe

Un iceberg urias ar putea afecta circulatia oceanica la nivel mondial

Un aisberg de dimensiunea Luxemburgului, care contine suficienta apa proaspata pentru a furniza o treime din populatia lumii timp de un an, s-a rupt din continentul Antarctica, cu posibile implicatii pentru circulatia oceanica la nivel mondial, au declarat oamenii de stiinta. Gheata rupta de la ghetarul Mertz de dimensiunea Luxemburgului poate astfel scadea aprovizionarea cu…

Citește mai departe

Ghetarii in pericol

Ce-am facut noi toti, ca oameni, in ultimii 10 ani? Am inventat lucruri spectaculoase. Am dezvoltat obiceiuri comerciale, devenite in unele cazuri adevarate obsesii. Am ridicat valori comerciale pe primul loc in scara prioritatilor personale si am invatat sa privim aproape orice bun ca o moneda de schimb. Traversam o criza financiara si poluam mediul…

Citește mai departe

Icebergurile, principala atractie turistica in Noua Zeelanda

Icebergurile care plutesc in apropierea statului Noua Zeelanda au devenit noua atractie turistica in Oceanul Pacific. Autoritatile au pus la dispozitia curiosilor veniti din toate colturile lumii, elicoptere care ii transporta cat mai aproape de magnificele blocuri de gheata. Cercetatorii de la Australian Antractic Division (AAD) au precizat ca blocurile de gheata provin din Oceanul…

Citește mai departe

S-a desprins un pod de gheata din Antarctica

Un pod de gheata ce facea legatura dintre un ghetar si o insula din Antarctica s-a desprins, lucru ce poate fi legat de incalzirea globala. „Este uimitor cum s-a rupt gheata. Acum doua zile era intacta”, a declarat David Vaughan, glaciolog la British Antarctic Survey, pentru Reuters. O imagine din satelit, oferita de Agentia Spatiala…

Citește mai departe

Incalzirea zonei arctice – un subiect controversat !

Antarctica s-a incalzit in ultima jumatate de secol, afirma unii cercetatorii, combatand prin aceasta scepticii care sustineau ca incalzirea globala este o exagerare. Temperaturile au crescut in medie cu 0.12 grade Celsius pe deceniu incepand cu 1957, au afirmat cercetatorii condusii de Eric Steig, un profesor de glaciologie de la Universitatea din Washington, Seattle. Utilizand…

Citește mai departe