Incalzirea zonei arctice – un subiect controversat !

Antarctica s-a incalzit in ultima jumatate de secol, afirma unii cercetatorii, combatand prin aceasta scepticii care sustineau ca incalzirea globala este o exagerare.
incalzirea globala
Temperaturile au crescut in medie cu 0.12 grade Celsius pe deceniu incepand cu 1957, au afirmat cercetatorii condusii de Eric Steig, un profesor de glaciologie de la Universitatea din Washington, Seattle.

Utilizand noi metode de masurare, cercetatorii au inregistrat tendinta de incalzire din interiorul continentului, ceea ce o foarte mare parte din oamenii de stiinta sustinuti si de Organizatia Natiunilor Unite au inregistrat ca fiind tendinta de racire. Rezultatele pot ajuta la o intarire a argumentelor printre scepticii incalzirii globale, cum ar fi recentul autor Michael Crichton, care a subliniat racirea in unele parti din Antarctica ca un indicator ca schimbarile climatice sunt exagerate.
“Acest lucru a pus ultimele piese din puzzle la un loc” a afirmat intr-un interviu telefonic Gareth Marshall, un climatologist de la British Antarctic Survey din Cambridge, care nu a fost implicat in activitati de cercetare. “Daca considerati Antarctica, in ansamblul sau, acesta afiseaza o incalzire semnificativa”. Temperaturile in continentul glacial, mai scazute decat SUA si Mexic la un loc, sunt importante pentru ca straturile sale de gheata retin suficienta apa pentru a nu ridica nivelele apei cu 57 de metri. Masa pustie de gheata, inconjurata de cele mai neprietenoase mari ale lumii, detine recordul celei mai scazute temperaturii estimata la minus 89 Celsius de Centrul National de Date Climatice al Statelor Unite. Antarctica. Fara populatie, a reprezentat cea mai mare lacuna in cunostintele Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la evolutia recenta a temperaturilor Terei si gradul de incalzire globala, un fenomen care a fost detectat pe scara larga in zona Arctica, la extrema cealalta a lumii.
Cercetarile nu l-au impresionat pe James M. Taylor, membru senior al Institutului Heartland, un grup de cercetatori din Chicago care planifica o conferita internationala pe 8-10 martie in New York pentru oameni de stiinta si analisti care pun sub semnul intrebarii teoria schimbarii climatice determinate de om. “As fi foarte ezitant in a atribui o valoare mare acestui studiu,” declara Taylor intr-un interviu. “Exista o serie de studii pe parcursul a mai multi ani care arata ca Antarctica se raceste. Acum avem un singur studiu de la autori, care sunt bine cunoscuti ca fiind dintre partizanii teoriei incalzirii globale sustinand ca detin o combinatie de date statistice ce demonstreaza ceva complet diferit”. Studiul indica faptul ca o ruptura in straturile de gheata a fost deja observata in Peninsula Antarctica, o limba de pamant care se intinde catre America de Sud, s-ar putea in cele din urma extinde si in alte parti ale continentului, afirma Steig in interviul telefonic. “Faptul ca incalzirea care apare pe peninsula se intinde pana jos in Antarctica de Vest, ar sugerea probabilitatea ca, daca acesta tendinta continua, straturile de gheata din Antarctica vestica vor fi de asemenea afectate” afirma acesta aratand spre un interval de timp de sute de ani.
Straturile de gheata sunt anexate la uscat, astfel incat acestea nu ridica nivelul marii la rupere. Chiar si asa, pierderea lor indeparteaza o bariera in calea fluxului de topire a straturilor de gheata situate catre mare.
Masuratorile de temperatura luate cel mai apropiate de pamant au inceput in 1957 iar masuratorile de date sunt in mare parte din zone de coasta. Masurarea vastului interior prin satelit nu a inceput decat in 1979. Echipa lui Steig foloseste modele matematice pentru a stabili legatura intre masuratorile de teren si cele din satelit intre 1979 si 2006. Apoi au folosit corelatia descoperita pentru a calcula temperaturile din interior intorcandu-se pana in 1957.
In 2007 Organizatia Natiunilor Unite a realizat cea mai mare evaluare schimbarii climatice, indicand incalzirea la nivel planetar, dar semnaland o racire peste cea mai mare parte a interiorului antarctic.
Este un fenomen subliniat de Crichton (care a murit in decembrie) in cartea sa “Starea de frica.”. Cartea , una dintre numeroasele in ultimul deceniu care a starnit dezbatere publica asupra schimbarii climatice, a determinat critici din partea oamenilor de stiinta.
“Cititorii, este de inteles, pot indeparta anumite interpretari eronate din cartea sa.” a notat pe site-ul propriu Uniunea Oamenilor de stiinta din Massachusetts privitor la romanul lui Crichton. Tendintele de racire in anumite parti ale lumi ” sunt pe deplin compatibile cu fizica pe care sunt bazate modele climatice.”
Raportul O.N.U. din 2007 include harta schimbarilor climatice care arata ca masa antarctica gri are o descriere insuficienta de date. Incalzirea semnificativa semnalata in Peninsula Antarctica este puternic legata de aceasta. Efectele incalzirii in Peninsula Antarctica au fost dramatice. In 2002, platforma de gheata Larsen B. s-a prabusit cu 500 de miliarde de tone de gheata care s-au spart in iceberguri in mai putin de o luna. Marea placa Wilkins, care este mai departe spre sud, a pierdut 1000 de Km patrati in 1998 si a inceput sa se sparga in februarie.
Echipa lui Steig a descoperit ca pe parcursul ultimilor 50 de ani, Peninsula Antarctica s-a incalzit o medie de 0.11 grade Celsius, Antarctica de Vest a dobandit 0.17 grade la fiecare 10 de ani, iar temperaturile in Antarctica de Est a crescut cu 0.1 grade. Datele despre partea de est au o marja de eroare de 0.07 grade.
Cercetatorul afirma ca Antarctica de Est s-a racit cu 0.2 grade Celsius o decada incepand cu 1970. “Incalzirea anterioara a fost chiar mai mare decat racirea de atunci si prin urmare in medie este incalzire”afirma Steig. Recenta racire a fost atribuita unei gauri in stratul de ozon cauzata de poluanti care acum sunt interzisi. Deci aceasta racire se va diminua in anii care vor veni.
“In mod normal, atunci cand ozonul este incalzit de soare, provoaca incalzirea stratosferei, care face parte din atmosfera.”sustine British Antarctic Survey.”In cazul in care ozonul lipseste aceea parte a atmosferei se va raci aparand o masa de aer mai rece peste Antarctica propaganda-se in jos peste suprafata ei.
Din cauza incertitudinii statistice care inca mai inconjoara datele despre Antarctica de Est, Steig afirma ca marele progres al echipei sale este stabilirea faptului ca exista o tendinta clara de incalzire in Antarctica de Vest.”Magnitudinea acestei tendinte este mai pronuntata in Antarctica
de Vest astfel suntem mai siguri ca e de incalzire”, a spus Steig. “Am sters, intr-adevar cu adevarat, un decalaj enorm !”

Sursa: Bloomberg

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente