Primarii din aproape 400 de orase vor sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu peste 20% pana in 2020

Reprezentantii locali ai peste 60 milioane de cetateni din 372 de orase din statele membre ale Uniunii Europene (UE), printre care si Romania, dar si din alte sase tari au semnat un “Pact al primarilor”, prin care vor sa depaseasca obiectivul de reducere cu 20% a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2020.
reducerea emisiilor
Din Romania este vorba de municipalitatile din Aiud, Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Craiova, Giurgiu, Mizil, Ramnicu Valcea, Slobozia, Targoviste si Targu Jiu, potrivit datelor anuntate de Comisia Europeana (CE).
Datorita acestei initiative a Comisiei Europene realizate in parteneriat cu Comitetul Regiunilor, municipalitatile vor conlucra pentru realizarea obiectivului comun de folosire mai rationala a energiei.

Peste 100 de primari europeni au participat la ceremonia de lansare, care a fost prezidata de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul Piebalgs, presedintele Comitetului Regiunilor, Luc Van den Brande, vicepresedintele Parlamentului European, Alejo Vidal Quadras, si primarii Gabor Demszky din Budapesta, Ole von Beust din Hamburg, Alberto Ruiz Gallardon din Madrid, Janis Birks din Riga si Bo Frank din Vo¤xjo (Suedia).

“Obiectivele ambitioase ale Europei in domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera nu vor putea fi atinse decat atunci cand autoritatile locale si regionale din Europa vor actiona impreuna ca parteneri. Pactul nu vizeaza numai orasele mari, ci si orasele mici si foarte mici, precum si regiunile in ansamblul lor, care trebuie de asemenea incurajate sa semneze pactul si sa-si ia acest angajament de protectie a mediului”, a precizat presedintele Comitetului Regiunilor, Luc Van den Brande.

De asemenea, a fost lansata pagina de internet www.eumayors.eu, care va functiona ca portal si ca structura de sprijin atat pentru orasele participante, cat si pentru cetateni.

Sursa: Realitatea

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente