Un iceberg urias ar putea afecta circulatia oceanica la nivel mondial

0
925

aisberg.jpgUn aisberg de dimensiunea Luxemburgului, care contine suficienta apa proaspata pentru a furniza o treime din populatia lumii timp de un an, s-a rupt din continentul Antarctica, cu posibile implicatii pentru circulatia oceanica la nivel mondial, au declarat oamenii de stiinta. Gheata rupta de la ghetarul Mertz de dimensiunea Luxemburgului poate astfel scadea aprovizionarea cu oxigen a vietii marine din zona.

Aisbergul, masurand aproximativ 50 mile, s-a separat de ghetarul Mertz la aproximativ 2.000 de mile sud de Australia dupa ce a fost lovit de un alt iceberg gigant cunoscut sub numele de B-9B cu trei saptamani in urma, dezvaluie imaginile inregistrate prin satelit. Cele doua iceberguri sunt in deriva acum impreuna la aproximativ 100 de mile nord de Antarctica.

Rob Massom, un cercetator de la Divizia Australiana si Centrul de Cercetare a Climei si Ecosistemelor din Antartica din Hobart, Tasmania, a declarat ca locatia icebergurilor ar putea afecta circulatia globala a oceanului si ar putea avea implicatii majore in de biologia marina din regiune. Ingrijorant este faptul ca deplasarea masiva de gheata ar putea transforma compozitia apei de mare din zona si ar putea afecta circulatia normala a curentilor reci si a apei dense, care aprovizioneaza in mod normal cu oxigen curentii oceanici adanci.

”Eliminarea acestei portiuni de gheata plutitoare poate reduce dimensiunea zonei de apa, ducand la incetinirea ritmului de furnizare a salinitatii in ocean si incetinind rata de formare a apei de pe fundul Antarticii”, a declarat Massom pentru Reuters. De asemenea, Mario Hoppema, oceanograf chimist la Institutul de Cercetare Marina si Polara Alfred Wegener, din Germania, a declarat ca „desigur, cea mai mare parte a vietii de acolo va disparea”.

B-9B este o ramasita a unui aisberg de 200 metri patrati din anul 1987, fiind unul dintre cele mai mari aisbergurile inregistrate vreodata in Antarctica. Ea s-a indreptat spre vest 60 mile, inainte de a esua in 1992. Recent s-a pus in misicare si pluteste rotindu-se in ”limba Mertz”.

Sursa: www.guardian.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.