Pescuitul distruge recifele de corali si habitatele marine

pescuit.jpgUn studiu care a luat in considerare recifele lumii si muntii submarini a relevat faptul ca pescuitul produce mari daune. Pescuitul de adancime pur si simplu devasteaza corali si habitatele marine, ramase neatinse in urma ultimei ere glaciare, avertizeaza un biolog marin de renume.

Un studiu care a inclus recifele lumii si muntii submarini- munti uriasi scufundati la mai mult de 1 km sub nivelul marii- a scos la iveala daune uriase, ecosistemele fiind foarte afectate, multe dintre ele adapostind specii inca necunoscute pentru stiinta, a afirmat Jason Hall-Spencer de la Universitatea Plymouth, UK.

Hall-Spencer, cercetator implicat in proiectul Census of Marine Life, un proiect mondial care isi propune realizarea unui „recensamant” al vietuitoarelor din oceane, sugereaza infiintarea unei retele internationale de rezervatii marine unde sa fie interzis pescuitul de adancime.

Aceasta metoda de pescuit utilizeaza plase de foarte mari dimensiuni care sunt tarate pe fundul marii la adancimi mai mari de 1 km… Acestea sunt prevazute cu role de cauciuc, asa-numitele „rock hoppers”, care distrug coralii, locuinta pentru pesti si alte organisme marine.

Tehnica a fost dezvoltata pentru utilizare in ape putin adanci, in zone in care fundul marii e neted, dar pe masura ce resursele de peste s-au risipit si tehnologia a evoluat, vasele de pescuit au inceput sa utilizeze aceste plase in ape mai adanci. Hall-Spencer si alti cercetatori marini au avut in vedere mai putin de 1% dintr-un total estimat de 50,000 in oceanele lumii.

„Vizitele pe car ele-am efectuat in vederea acestui studiu au scos la iveala noi recife de corali si multe specii care sunt total noi pentru stiinta”,a afirmat Hall-Spencer. „In ultimii 5 ani, aceste studii au scos la iveala, ingrijorator pentru noi, faptul ca habitatele marine situate la mare adancime din toata lumea sufera consecintele serioase ale pescuitului la mare adancime”.

„Indiferent de ocean, aceste habitate sunt distruse de flotele internationale de pescuit. Este nevoie urgenta de o retea de zone protejate unde orice metoda de pescuit care implica echipament de glisare, care are drept scop utilizarea pe fundul marii sa fie interzis”.

Fiecare vas de pescuit care utilizeaza aceasta metoda acopera o suprafata de oacean de aproximativ 33 km². Printre cele mai amenintate se afla cele cu recife de corali de apa rece din zonele temperate, care inca sunt descoperite. Zone deloc neglijabile de pe coasta Scotiei si Irlandei au fost serios afectate, conform afirmatiilor lui Hall-Spencer din cadrul intalnirii anuale a American Association for the Advancement of Science din San Diego, in data de 18 februarie a.c.

„Sunt zone neexplorate de la era glaciara, acestea merita explorate”, spune el. „Coralul are culoarea alba sau portocaliu deschis, in unele locuri atingand aproape inaltimea unui om. Acesta este in mod deosebit afectat de acest mod de pescuit. Spre deosebire de recifele din apele mai putin adanci, nu sunt indeajuns de puternice pentru a face fata valurilor mari”.

Guvernul norvegian a interzis aceasta metoda de pescuit in reciful Ro¸st, cel mai mare recif de apa rece din lume, descoperit abia in 2002. Lat de 3 km, acesta adaposteste multe forme de viata marine si se intinde pe aproape 40 km, avand o adancime de 450 m. Alte asemenea masuri au fost luate peste tot in lume, dar mai sunt necesare si altele, a afirmat Hall-Spencer.

Sursa : http://www.guardian.co.uk/environment/2010/feb/18/deep-sea-trawling-coral-reefs 20.02.2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *