Cafeaua ofera corpului mai multi antioxidanti decat fructele si legumele, arata un studiu american. Consumul de cafea duce la stoparea durerilor de cap si la prevenirea aparitiei cariilor, iar cei care beau doua cesti de cafea pe zi sunt cu 80% mai protejati in fata cirozei hepatice.
Cercetatorii au masurat continutul de antioxidanti din 100 de alimente printre care fructe, legume, nuci, mirodenii, uleiuri si bauturi. Cafeaua a iesit pe primul loc, fiind cea mai buna sursa de antioxidanti a corpului avand in vedere si consumul ridicat pe cap de locuitor. Mai mult, un alt studiu, german de aceasta data, a aratat ca antioxidantii din cafea ajuta la prevenirea cancerului de colon.
Studiul a aratat ca antioxidantul care protejeaza corpul se gaseste in proportie de trei ori mai mare in cafeaua espresso decat in cafeaua la ibric. Substanta din cafea, care ajuta la prevenirea cancerului, se numeste methilpiridinium si se sintetizeaza dupa prajirea cafelei dintr-o alta substanta numita trigonelin.
Acesta este numai unul dintre beneficiile pe care le aduce cafeaua. Studii amanuntite au aratat ca prin consumul de cafea se previn diabetul de tip 2 si Parkinsonul, se poate controla astmul si se poate imbunatati memoria. Un studiu efectuat la Harvard, pe 126 de mii de oameni, care a durat 18 ani, a aratat ca cei care beau cel putin sase cesti de cafea pe zi erau cu 54% mai protejati in fata cancerului, decat cei care nu beau deloc. Un studiu german asemanator a ajuns la o concluzie identica.
Peste 19.000 de studii pentru a cerceta beneficiile cafelei
In ultimele decade, s-au facut peste 19.000 de studii pentru a se studia beneficiile cafelei, in urma acestora ajungandu-se la urmatoarea concluzie: consumul de cafea aduce mai multe avantaje decat dezavantaje.
Cel putin sase studii au aratat ca oamenii care consuma cafea in mod constant sunt cu 80% mai protejati in fata Parkinsonului. Mai mult, cu cat se consuma mai multa cafea, cu atat riscul este mai mic. Alte studii au aratat ca, in comparatie cu cei care nu beau cafea, cei care beau macar doua cesti de cafea pe zi isi reduc riscul dezvoltarii cancerului de colon cu 25%. In acelasi timp, cei care beau macar doua cesti de cafea pe zi sunt cu 80% mai protejati in fata cirozei la ficat. In plus, consumul de cafea chiar atenueaza stricaciunile facute de alte vicii.
De asemenea, cei care beau alcool si fumeaza au mai putine probleme cu inima si cu ficatul daca sunt consumatori de cafea. Exista studii care arata ca un consum constant de cafea ajuta la controlarea atacurilor de astm, a durerilor de cap, imbunatateste dispozitia si previne aparitia cariilor. Mult timp, cercetatorii s-au intrebat ce substanta face cafeaua atat de benefica. La inceput s-a banuit ca responsabila este cofeina, dupa aceea s-au banuit antioxidantii si chiar anumite substante care apar dupa procesul de prajire.
Adevarul este ca toate ipotezele de mai sus sunt valabile. Unele dintre beneficiile cafelei sunt date in mod direct de continutul ridicat de cofeina. O ceasca de cafea contine aproximativ 85 de mg de cofeina (de trei ori mai mult decat aceiasi cantitate de cola, ceai sau cioclata). Dintre beneficiile mentionate mai sus, cofeinei i se datoreaza trei dintre acestea: prevenirea Parkinsonului, stoparea durerilor de cap si ameliorarea astmului. Alte studii s-au extins pentru a cerceta si efectul asupra copiilor.
Consumul excesiv de cafea duce la nervozitate
Astfel, s-a observat ca daca cei mici beau cafea se pot concentra mai bine la scoala, devin mai atenti pentru indeplinirea anumitor sarcini si nu mai sufera de depresie. Insa, nu trebuie uitate efectele nocive ale cafelei, atunci cand este consumata in exces. Consumul excesiv de cafea produce nervozitate nejustificata, tremuratul mainilor si accelerarea pulsului.
De asemenea, cafeaua creste nivelul colesterolului si, la anumiti oameni, poate provoca blocarea arterelor. Insa, studiile au aratat ca la majoritatea oamenilor cafeaua nu produce efecte adverse. Cei care trebuie sa se fereasca de aceasta bautura sunt femeile insarcinate, bolnavii de inima si cei care au un risc mare de a dezvolta osteoporoza.
Sursa : www.gandul.info.ro