Comisia Europeana: „Nu avem alta solutie decat sa propunem interzicerea comertului international cu ton rosu”

ton-rosu.jpgComisia Europeana a propus pe data de 22 februarie 2010 interzicerea comertului international cu ton rosu si includerea acestuia in categoriile speciilor pe cale de disparitie, ceea ce ar echivala cu interzicerea pescuitului pe scara larga a acestui peste foarte apreciat in Japonia, transmite AFP, citat de Mediafax.

„Nu avem alta solutie decat sa propunem interzicerea comertului international cu ton rosu”, pescuit in principal in marea Mediterana, a declarat comisarul pentru Mediu, Janez Potocnik. Comisarul pentru Piscicultura, Maria Damanaki, a aratat la randul sau ca trebuie asigurat un viitor durabil pentru pescari, iar pescuitul in exces nu este calea corecta.

Daca guvernele din Uniunea Europeana aproba recomandarea, UE va face tot posibilul pentru interzicerea pescuitului de ton rosu de catre CITES, organizatie afiliala la ONU, insarcinata cu protejarea speciilor in pericol, care se va reuni intre 13-25 martie la Doha. Sustinerea UE are un rol important in CITES, intrucat cele 27 de state membre sunt deseori urmate de alte tari care nu sunt direct implicate, a aratat Saskia Richartz, membra a organizatiei Greenpeace. Japonia, care consuma 80% din capturile mondiale de ton rosu, a anuntat, luni, ca „va face tot posibilul” sa controleze o astfel de interdictie la nivelul CITES.

Tarile riverane Marii Mediterane s-au opus mult timp unei astfel de masuri, pentru a nu nemultumi lucratorii din sectorul piscicol. Dar Italia, Franta si Spania au acceptat in final sa isi schimbe pozitia, iar Damanaki estimeaza ca Grecia va face acelasi lucru.

Autoritatile de la Bruxelles au propus ca interdictia sa intre in vigoare inaintea sezonului 2011 (aprilie-iulie), exceptie facand pescuitul artizanal. Franta cere extinderea zonelor unde este acceptat pescuitul artizanal, precum si compensatii financiare suplimentare pentru pescari. CE nu a stabilit inca un mecanism specific de compensare. In decurs de o jumatate de secol, respectiv 1957-2007, stocurile de ton rosu au scazut cu 75%, si cu peste 60% in ultimii 20 de ani, potrivit asociatiilor de protectie a mediului.

Pretul unui ton, a carui carne este inclusa in specialitati precum sashimi sau sushi, poate ajunge si la 120.000 de euro si, din acest motiv, acest peste poate fi gasit aproape numai in restaurantele exclusiviste.

Sursa: http://www.green-report.ro/stiri/pce-propus-interzicerea-comertului-international-cu-ton-rosup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *