70.000 de tone de resturi radioactive vor fi ingropate in Muntii Yucca

deseuri.jpgNu departe de Valea Mortii, intr-un colt al statului Nevada, locul in care SUA a detonat mai mult de o mie de bombe atomice, se afla muntii Yucca. In interiorul lor, care cuprinde cenusa expulzata cu milioane de ani in urma de catre mai multi vulcani, Departamentul Energiei din America de Nord intentioneaza sa depoziteze circa 70.000 de tone de deseuri radioactive.

Aceste deseuri constau in combustibil nuclear uzat si in deseuri cu nivel inalt de radioactivitate, acumulate de centralele americane, incepand cu anul 1957. Sute de oameni de stiinta si ingineri analizeaza site-urile geologice, inca de acum douazeci de ani, pentru a certifica daca, o data depozitate, deseurile pot ramane complet izolate timp de aproximativ 10.000 de ani.

Ideea de a ingropa in formatiunile geologice deseurile nucleare mai periculoase, a caror radioactivitate scade la aproximativ zece mii de ani, a aparut atunci cand un grup de oameni de stiinta a descoperit ca in natura au loc reactii nucleare in lant, dar in adancul pamantului, de unde si teoria conform careia deseurile radioactive nu pot dauna mediului datorita compozitiei chimice a formatiunilor de roci existente deasupra lor.

Deoarece in Spania se produc anual aproximativ 150 de tone de deseuri inalt radioactive, Compania Nationala de Deseuri Radioactive a inceput, in anul 1986, sa caute in subsolul Peninsulei Iberice, o locatie ideala formata din granit, sare si argila. Analizele tehnice au redus cautarile la mai putin de o mie de orase de pe intreg teritoriul national. Si, chiar daca cimitirul radioactiv nu va fi construit pana in 2035, protestele locuitorilor din aceste zone au inceput deja printre acestea numarandu-se si protestul celor din regiunea Los Pedroches.

Guvernul spaniol va lua, probabil, o solutie bazara, pe modelul francez, caracterizat prinr-o recompensa financiara semnificativa a celor afectati si pe principiul voluntariatului pentru municipalitati.

Sursa: Traducere adaptata de pe National Wildlife si dupa ABC Cultural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *