Bilanț: Salvați Dunărea și Delta împlinește 10 ani de activitate. Cu ce se poate lăuda asociația

Bilant: Salvati Dunarea si Delta implineste 10 ani de activitate. Cu ce se poate lauda asociatia

Asociatia Salvati Dunarea si Delta a inceput sa functioneze in 2004 printr-o actiune de protest la adresa vecinilor de la est care doreau sa construiasca un canal navigabil in dauna pelicanilor si pescarusilor din Delta Dunarii. Mai apoi, intr-un deceniu de activitate asociatia a tot adunat actiuni si premii. Una dintre cele mai cunoscute asociatii…

Citește mai departe
Liderii Grupului european de Ac?iune pentru Conservarea Sturionilor: „Interzicerea pescuitului sturionilor a fost un e?ec”

Liderii Grupului european de Actiune pentru Conservarea Sturionilor: „Interzicerea pescuitului sturionilor a fost un esec”

Interzicerea pescuitului sturionilor a fost un esec atata vreme cat nu a oferit o alternativa viabila pescarilor din Delta Dunarii. Aceasta a fost concluzia unanima a participantilor la cea de-a treia reuniune a Grupului de Actiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force), ce s-a desfasurat la München, in perioada 11-12 aprilie. Potrivit comunicatului transmis…

Citește mai departe

„Sturion 2020” – un program pentru salvarea unei specii simbol a Dunarii

Intre 11-12 aprilie 2013 a avut loc cea de-a treia reuniune a Grupului de Actiune pentru Conservarea Sturionilor (Danube Sturgeon Task Force). Intalnirea, organizata la München cu sprijinul Ministerului Mediului si Sanatatii Publice din Bavaria si al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) a reunit reprezentanti guvernamentali si experti din 9 tari situate in…

Citește mai departe

Delfinul La Plata, singura specie care traieste in apa dulce si sarata, este pe cale de disparitie

Delfinul La Plata, singura specie care traieste atat in apa dulce, cat si in cea sarata, risca sa dispara. Avertismentul vine din partea cercetatorilor brazilieni, care subliniaza ca disparitia este cauzata de pescuitul cu plase de mari dimensiuni. Dovada in acest sens sunt cifrele alarmante care arata ca, anual, mor cel putin 1.000 de delfini…

Citește mai departe

Interviu cu directorul WWF: Dezvoltati Romania folosind natura unica pe care o aveti!

Romania gazduieste in aceasta saptamana cea de-a 11-a reuniune a Conferintei Partilor Contractante la Conventia asupra zonelor umede de importanta internationala – Ramsar. Despre importanta zonelor umede, protectia mediului si sansa Romaniei de a dezvolta turismul ecologic am stat de vorba cu James E. Leape, director general World Wide Fund of Nature (WWF), cea mai…

Citește mai departe

Ministerul Mediului si cel al Agriculturii doresc reluarea programului de populare a Dunarii cu alevini de sturion

Ministerul Mediului si cel al Agriculturii doresc reluarea programului de populare a Dunarii cu alevini de sturion, potrivit secretarului de stat din ministerul Mediului, Cristian Apostol. „Bugetul este aprobat de Ministerul Agriculturii si sper ca acest program (n.r. de populare a Dunarii cu sturioni) sa fie aprobat. In ultimele discutii pe care le-am avut, si…

Citește mai departe

WWF saluta decizia Bulgariei de a interzice pescuitul sturionilor pe Dunare

Grupul de protectia mediului WWF a salutat luni decizia Bulgariei pentru interzicerea pescuitului de sturioni pe Dunarie, specie pe cale de disparitie din cauza pescuitului in exces, pentru caviar. Interzicerea este valabila un an de zile, incepand din luna martie. „Sturionii din Dunarie, care sunt amenintati cu disparitia din cauza pescuitului excesiv pentru caviar, au…

Citește mai departe

Sturionii scapa, turma nu!

Asociatia Salvati Dunarea si Delta solicita autoritatilor interzicerea pescuitului cu setci si ave pe teritoriul Rezervatiei Biosfere Delta Dunarii, asa cum prevedea Ordonanta de Urgenta 23/2008 privind pescuitul si acvacultura. Pe de alta parte, Salvati Delta saluta aprobarea in Parlament a interdictiei privind pescuitul sturionilor in alt scop decat pentru repopulare. Deputatii din Comisiile de…

Citește mai departe

Comisia Europeana: „Nu avem alta solutie decat sa propunem interzicerea comertului international cu ton rosu”

Comisia Europeana a propus pe data de 22 februarie 2010 interzicerea comertului international cu ton rosu si includerea acestuia in categoriile speciilor pe cale de disparitie, ceea ce ar echivala cu interzicerea pescuitului pe scara larga a acestui peste foarte apreciat in Japonia, transmite AFP, citat de Mediafax. „Nu avem alta solutie decat sa propunem…

Citește mai departe

Programul integrat „Excelenta in protejarea resurselor de apa” al Sistemului Coca-Cola Romania a castigat locul IV la Beverage Innovation Awards,

Programul integrat ” Excelenta in protejarea resurselor de apa” al Sistemului Coca-Cola Romania a castigat locul IV la Beverage Innovation Awards, sectiunea „Cea mai buna initiativa de mediu” Bucuresti, septembrie 2009. Programul „Excelenta in protejarea resurselor de apa” al Sistemului Coca-Cola Romania a castigat locul IV la premiile Beverage Innovation Awards (BIA) 2009, la sectiunea…

Citește mai departe

Salveaza Delta si pe CharityGift.ro!

Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” si CharityGift.ro umfla un nou colac de salvare pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. De astazi, gasesti pe www.charitygift.ro produse cu insemnele „Salvati Delta”. Cumparand unul din aceste produse, donezi automat 100% din pretul de achizitie catre Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”. Pe CharityGift.ro, vei gasi agende realizate in totalitate din…

Citește mai departe

Bot de stiuca, la pupat

E buna, subtirica, are buze moi si e foarte timida cand o atingi. Marlanii n-o lasa din mana dac-o prind, braconierii o prefera cand e inca adolescenta, dar ea prefera sa fie atinsa o data, pupata si lasata sa plece. E stiuca din Delta Dunarii, care-a oferit astazi premii in valoare de 8000 de euro…

Citește mai departe

Cum se pupa stiuca-n bot?

O fi mai buna prajita sau la gratar? Ciorba sau saramura? Campionii pescuitului sportiv spun ca cea mai buna e pupata-n bot si lasata-n jos, la vale, inapoi pe Dunare. Ea, stiuca, e de aceeasi parere. Pestele rapitor din Delta Dunarii e mult prea pretios ca sa fie prins o singura data, spune Asociatia „Salvati…

Citește mai departe

Opriti braconajul!

Braconajul pestelui pe Dunare, in Delta, dar si pe raurile si lacurile interioare a luat in ultima vreme o amploare de neimaginat pentru o tara civilizata, membra a Uniunii Europene. Sub privirile neputincioase ale autoritatilor se braconeaza si se vand pe piata neagra cantitati uriase de peste si de icre. Nimeni nu cunoaste dimensiunile reale…

Citește mai departe

Baboianu si Nemirschi se bat pentru pestele din Delta

Ministrul Mediului a anuntat ca va interzice pescuitul industrial in Delta Dunarii. Proiectul promovat de ministrul Nemirschi este contestat de Guvernatorul Grigore Baboianu, care ar vrea ca resursa piscicola sa fie incredintata pescarilor locali. In legislatia actuala nu este definit pescuitul industrial, potrivit Guvernatorului Deltei, Grigore Baboianu. Acesta explica faptul ca, in prezent, in Delta…

Citește mai departe

Pescuitul industrial, interzis in Delta Dunarii

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca autoritatile vor lua in sfarsit o masura anuntata cu perseverenta in ultimii ani, dar niciodata asumata: interzicerea pescuitului industrial in Delta Dunarii. Adorata de unii, contestata cu la fel de multa vehementa, masura pare a contra-zice recomandarile europene si internationale despre felul cum se…

Citește mai departe

Ziua Internationala a Zonelor Umede

Astazi se sabratoreste Ziua Internationala a Zonelor Umede. Ieri, Organizatia World Wide Fund for Nature (WWF), Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Societatea Ornitologica Romana (SOR) au anuntat, printr-un comunicat de presa, un scurt bilant al situatiei actuale in care se afla Delta Dunarii. Vaclav Klaus nu crede in schimbarile climatice CONVENTIA DE LA RAMSAR…

Citește mai departe

Drepturi egale pentru animale

LEGE. O noua lege privind protectia animalelor, care a intrat in vigoare saptamana aceasta in Elvetia, interzice aruncarea pestilor de acvariu la toaleta daca acestia sunt inca in viata, relateaza AFP. Inainte de a fi aruncati, pestii trebuie omorati intr-un mod cat mai uman. Printre prevederile legii se numara interzicerea pescuitului sportiv, desi pestii capturati…

Citește mai departe