Braconajul poate duce la interzicerea pescuitului in Delta Dunarii

Braconajul poate duce la interzicerea pescuitului in Delta Dunarii

Maria Damanaki, comisarul european pentru afacerile marilor si pescuit, a anuntat un pachet de reforme ale Uniunii Europene in domeniul pescuitului care urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie 2013.Este vorba de „Strategia UE de conservare a stocurilor de peste si mentinerera in viitor a mijloacelor de subzistenta ale pescarilor”. Conform acestei strategii, UE va obliga tarile membre sa ia masuri ferme ca pana in 2015 toate stocurile de peste sa fie aduse la nivel durabil, sa opreasca pescuitul excesiv care a condus deja la diminuarea capturilor si sa abordeze ecosistemic activitatile de pescuit. Din punct de vedere financiar, comisarul Damanaki a anuntat ca „UE nu va mai finanvta in domeniul pescuitului decat initiativele ecologice”.

Optimismul guvernatorului Deltei…

Grigore Baboianu, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), spune ca „Delta Dunarii, care detine apro­xi­mativ 80 la suta din resursele pisciole naturale ale Romaniei, nu are probleme dramatice in privinta conservarii durabile a populatiilor de pesti. Conform studiilor realizate, in ultimii ani, de specialistii Institutului Delta Dunarii, cu exceptia salaului, celelate specii de peste de apa dulce din rezervatie nu se afla in pericol. Pescuitul in Delta se realizeaza in parametri care nu pun in pericol existenta acestor specii. La unele specii, stocurile sunt insa la limita minima, dar dezvoltarea lor durabila poate fi realizata prin masurile pe care le preconizam. Este vorba de intarirea monitorizarii capturilor si reconstructia ecologica a zeci de mii de hectare din Delta pentru a spori habitatele naturale ale acestor specii”.

…contrazis de ministrul Mediului

Optimismul guvernatorului Deltei nu este impartasit de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Intr-o intalnire pe care a avut-o la Tulcea cu pescarii din Delta, Borbely a atras atentia asociatiilor de pescari si autoritatilor din zona ca „daca nu vor fi gasite solutii pentru stoparea braconajului piscicol din Delta, care este mai raspandit decat pescuitul legal, nu exclud oprirea totala a pescuitului pentru a reface astfel resursele piscicole”. Ministrul Mediului a mai spus ca foarte multe institutii ale statului au atributii in combaterea braconajului piscicol, dar efectul este contrar, existand suspiciuni ca cei care ar trebui sa aplice legea au pactizat cu braconierii.

Combaterea braconajului, boicotata

O initiativa a Consiliului Judetean Tulcea de a crea la ARBDD un corp eficient de paza si inspectie ecologica pentru toata Delta si care sa fie singurul responsabil de combaterea braconajului este boicotata de cateva luni de ministere, cu exceptia Ministerului Mediului. Traian Igas, ministrul Administratiei si Internelor, a declarat, zilele trecute, la Tulcea, ca nu a luat o decizie privind schimbarea atributiilor de combatere a braconajului piscicol ale institutiilor din subordinea ministerului. „Mai analizam aceasta problema”, a spus el. In Delta Dunarii combat braconajul piscicol Politia Deltei, sectia de politie rurala din Delta, Politia de Frontiera, Politia Transporturi si Jandarmeria, iar trei sferturi din capturile de peste de pe teritoriul ARBDD ajung pe piata neagra. Guvernatorul Deltei a mai declarat ca „ARBDD a deschis impreuna cu primariile primele puncte de debarcare unde se monitorizeaza capturile de peste, iar de la inceputul anului viitor, cand toate punctele de debarcare preconizate si centrele de prima vanzare vor functiona, circuitul comercial al pestelui va fi transparent, iar braconierii vor fi prinsi mai usor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *