Verzii din Bihor sunt ingrijorati ca UDMR incurajeaza exploatarea miniera cu cianuri

Verzii din Bihor sunt ingrijorati ca UDMR incurajeaza exploatarea miniera cu cianuri

Cezar Maroti, reprezentant al Miscarii Verzilor din Bihor, le-a vorbit marti jurnalistilor pe o tema ecologista de interes major. Maroti s-a aratat ingrijorat ca ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a dat unda verde descarcarii arheologice de la Rosia Montana.
Aceasta actiune a ministrului vine in intampinarea proiectului minier de exploatare a aurului prin cianurizare. Cezar Maroti a concluzionat ca, prin actiunea ministrului, UDMR s-a raliat PDL in sprijinirea controversatului proiect minier al celor de la Gold Corporation.
Marti, cateva zeci de persoane au protestat in Capitala impotriva actiunii ministrului Kelemen, caruia i-au cerut demisia pentru aprobarea certificatului de descarcare arheologica pentru masivul Carnic de la Rosia Montana. „Guvern platit de moarte” si „Luati voi cianura, noi vrem natura si cultura” au fost mesajele afisate de protestatarii care au fluturat un tricolor. Maroti s-a raliat atitudinii protestatarilor si a anuntat un alt protest pentru azi, la Cluj si altul pentru vineri, la Sibiu.
Verdele Cezar Maroti a aratat ieri ca o rezolvare a problemei de la Rosia Montana ar fi armonizarea legislatiei din Romania cu o rezolutie emisa in 2010 de Parlamentul European, care cere interzicerea exploatarilor miniere cu cianuri peste tot in Europa. De asemenea. Cezar Maroti crede ca zona Rosia Montana, unde sunt inca vestigii ale minelor romane, ar trebui inclusa in UNESCO World Heritage. Proiectul minier al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ar putea fi stopat si in acest mod.
Doneaza o carte!
Liderul Miscarii Verzilor din Bihor, Horea Vuscan, a anuntat marti debutul campaniei „O carte pentru fiecare”. Prin aceasta campanie, Horea Vuscan incurajeaza donatia de carti pentru destiante mediului rural. Vuscan spune ca mai multe localuri din Oradea ii sunt partenere in acest proiect. Acestea vor posta la intrare afisul campaniei iar oradenii ce vor sa doneze carti o vor putea face inclusiv in localurile partenere. De asemenea, potentialii donatori pot sa-l contacteze pe Horea Vuscan la email oradeaverde@yahoo.com, pot consulta blogul www.horeavuscan.ro ori pot suna la telefon: 0760.672.908. Cei ce vor sa doneze carti prin posta, o pot face la adresa Bihor, Oradea, str. Iuliu Maniu nr. 7, cod postal 410104.
Horea Vuscan spune ca el personal va dona 100 de carti si isi roaga concentatenii sa doneze la randul lor, mai ales daca e vorba despre carti pe care le au in dublu exemplar sau care nu mai prezinta interes pentru acestia.
„Am vorbit deja la Tetchea, cu primarul. Se doreste acolo construirea unei bibloteci comunale pana anul viitor. Daca nu va fi gata, cartile vor fi duse la scoala. Primul calup de carti va merge la Tetchea”, a spus Horea Vuscan. Campania se va desfasura pana in luna septembrie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,355FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente