Trei sateni din Gheraseni, judetul Buzau, au reusit sa construiasca pentru prima data in mediul rural o centrala eoliana care poate alimenta cu energie o locuinta dotata cu toate electrocasnicele. Ideea de a construi propria eoliana le-a venit unor sateni din Buzau dupa ce au avut de suferit din cauza deselor caderi de tensiune din zona.
De mai bine de un an, un satuc din Buzau se lauda cu o eoliana „crescuta” in curtea unuia dintre gospodarii fruntasi ai asezarii. Marian Ilie (56 de ani), „parintele” centralei de la Gheraseni, a avut doua pasiuni toata viata: transmisiunile radio si afacerile. De altfel, ultima lui ocupatie, inainte de a se apuca de facut eoliene, a fost cea de patron de fabrica de acumulatori auto. Anul trecut a decis sa isi construiasca o sursa alternativa de energie electrica, pentru ca de prea multe ori i se inchidea statia din cauza penelor de curent.
VIDEO Gasesti aici inregistrarea din momentul asamblarii generatorului
„Determinarea a venit in primul rand din pasiune. Fiind radioamator, va dati seama ca m-am lovit mereu de probleme electrice, electronice, de electromagnetica si cam tot ce cuprinde acest generator. A trebuit sa mai studiez ceva aerodinamica pentru a putea rezolva problema turbinei astfel incat sa-i crestem eficienta la maximum”, a explicat Marian Ilie, caruia ii place sa se recomande si cu indicativul de radioamator „YO9JXC”.
Pentru realizarea prototipului si-a atras doi prieteni buni in echipa, pe colonelul in rezerva Marian Grigore (60 de ani), un experimentat radioamator, si pe Ion Ilie (48 de ani), un militar pensionat timpuriu. „Eu inainte am fost militar angajat, pana in 2002, cand structurile NATO au trebuit sa ne retraga din activitatea asta. Am incercat si cu soferia, si cu agricultura, iar acum am ajuns sa facem un fier sa scoata curent electric”, a spus Ion.
Prototipul, testat un an
Cei trei au inaltat prima eoliana, prototipul, in curtea unuia dintre ei si au avut un an la dispozitie sa-i vada rezultatele. Doar o adiere de vant producea curent pentru alimentarea unui televizor si a catorva becuri economice. Asa au prins curaj sa treaca la urmatorul nivel. In urma cu aproape doua luni, s-au apucat de constructia unei centrale eoliene mari, compusa din pilon, generator si turbina. Constructorii au lucrat zilnic in atelierul improvizat in curte. Aici au asamblat piesele din generator, au sudat componentele metalice si au modelat palele turbinei.
Totul, cu investitii minime, dar cu un efort urias. „Cam intr-o luna si jumatate terminam o eoliana aici, in atelierul din curte, la umbra pomilor si in bataia vantului, cand si cand, a ploii. E cam dificil sa te apuci sa construiesti asa ceva, dar din pasiune, perseverenta si informatiile de pe internet, am ajuns la valoarea kilowatilor pe care ii scoate acest generator”, a spus Ion Ilie.
Zilele acestea au si pus ultima piulita. „Cea mai importanta componenta a generatorului este magnetul neodim, o piesa de zece ori mai puternica decat magnetul ceramic, cel clasic, care este si mai scump. Sarma de bobinaj este sarma noastra clasica, si in functie de constructie, de configuratie, cresti tensiunea, intensitatea ramanand aceeasi, si automat ii cresti si puterea. Acest generator poate fi realizat intr-o luna si jumatate. Cam asta este durata de proiectare si executie, pana la montaj. Urmeaza sa o instalam pe pilon si atunci spunem «Vant in pala si curent in instalatie»”, a precizat Marian Ilie.
Mai eficienta decat varianta clasica
Barbatul isi expune produsul cu mandrie si spune ca turbina sa este mai eficienta si mai ieftina decat suratele produse in ateliere moderne. „Generatorul poate duce o pensiune, o gospodarie, lejer, cu consum din belsug, eventual iarna sa poata fi incalzita apa menajera. Acest generator costa in jur de 25.000 de lei. Necesita intretinere aproximativ 20 de minute pe an, fara costuri suplimentare, iar durabilitatea lui poate sa fie de 50 de ani”, a mai explicat barbatul.
Generatorul, spun constructorii lui, se monteaza la partea superioara a pilonului care poate ating inaltimi de la trei metri, la zece, chiar mai mult, si in partea inferioara a turbinei. „Avantajul turbinei verticale e ca nu produce niciun zgomot, trepidatiile sunt zero si nu e pretentioasa. Beneficiaza de curenti din toate partile si atunci se elimina timpii morti pentru a se roti dintr-o directie in alta, crescand eficienta generatorului”, a precizat Ion Ilie.
In vizita la atelierul de eoliene
Vestea ca in comuna Gheraseni se fabrica eoliene a trecut deja granita localitatii. Cand a auzit ca se fac testele celei de-a doua centrale electrice pe baza de vant, primarul unei localitati vecine a vrut sa vada cu ochii lui ce poate face instalatia creata artizanal. „Este un lucru extraordinar. Sper ca in scurt timp si ceilalti vecini sa procure aceste instalatii. Viitorul va fi al curentului electric, generat de surse nepoluante, mai ales ca lumea va fi interesata sa faca economii, si aceasta ar putea fi o varianta, alaturi de panourile fotovoltaice. Poate o sa luam asa ceva si la primarie”, a spus Constantin Moise, primarul comunei Costesti. Pentru a putea transforma pasiunea intr-o afacere, cei trei localnici din Gheraseni asteapta un partener care sa le puna la dispozitie o hala de productie si cateva echipamente.
25 de mii de lei a costat turbina construita de cei trei sateni din Gheraseni, judetul Buzau.
Racordare la Sistemul Energetic National
Pentru a beneficia de sistemul de certificate verzi, pe care producatorii de energie verde le primesc in plus fata de pretul la care isi vand energia, electricitatea provenita din turbinele eoliene trebuie livrata in Sistemul Energetic National. Aceasta pentru ca energia altfel generata sa poata fi luata in calcul pentru atingerea tintei din 2020, cand ponderea electricitati din surse regenerabile trebuie sa fie de 38% din consum. Desigur, producatorul poate prelua energia si direct de la generatorul din gradina, dar atunci nu primeste certificate verzi.