Suceava: Doar o treime dintre primarii aduna selectiv deseurile

0
400
Suceava: Doar o treime dintre primării adună selectiv deşeurile
Suceava: Doar o treime dintre primarii aduna selectiv deseurile

Sistemul trebuie sa fie functional in intregime pana la deschiderea depozitelor ecologice de la Moara si Pojorata

Doar 36 din cele 114 unitati administrativ-teritoriale din judetul Suceava au implementat colectarea selectiva a deseurilor, asa cum obliga legislatia de mediu adaptata la reglementarile europene de profil, declara directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, Iluta Cocris.

Seful APM atrage atentia ca potrivit unui ordin al Ministerului Mediului, care prevede inchiderea gropilor de gunoi neconforme, gestionarea deseurilor este obligatorie pe categoriile hartie-carton, plastic, lemn si fier vechi, sistemul sucevean urmand a fi functional in intregime pana la deschiderea depozitelor ecologice de la Moara si Pojorata.

„Pentru aceasta ar trebui accelerat programul de colectare selectiva si, de asemenea, de separare a deseurilor reciclabile din masa celor adunate din localitatile urbane si gospodariile individuale. Este obligatorie, deja, separarea pe cele 4 fractii, respectiv de hartie-carton, plastic, lemn si metal. Acest proces este acum intarziat, existand doar 36 de primarii care au implementat cat de cat acest sistem, in timp ce celelalte administratii locale nu prea s-au straduit in acest sens”, declara directorul executiv al APM. Iluta Cocris remarca actiunea de introducere a colectarii selective si la casele particulare din orase, dand ca exemplu municipiul Suceava, unde, periodic, masinile operatorului local de salubritate trec pe la porti si ridica resturile recuperabile. Cocris crede ca la tara ar trebui ca acest demers sa fie mai simplu, intrucat deseurile umede sunt depozitate separat, in mod traditional, transformate in compost si folosite ca ingrasaminte naturale in agricultura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.