În Bihor s-a dat startul pentru colectarea separată pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 50% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Tonul pentru colectarea separată a deșeurilor pe patru sau cinci fracții se dă (încă o dată) în județul Bihor.  Operatorul de salubritate AVE BIHOR a lansat o campanie ambițioasă în 63 de localități, cu…

Citește mai departe

Deputatul Marius Bodea sustine solicitarile societatii civile de excludere a incineratoarelor din PNGD

In contextul in care societatea civila a transmis, la finele saptamanii trecute, o scrisoare deschisa catre Ministerul Mediului prin care solicita eliminarea incineratoarelor de deseuri din PNGD, una dintre primele voci din mediul politic romanesc care a luat o pozitie publica ferma impotriva acestora este domnul deputat Marius Bodea, presedintele PNL al Municipiului Iasi. Deputatul…

Citește mai departe

Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale

Cea mai mare organizatie internationala care militeaza pentru alternative la incineratoarele de deseuri, Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), formata din peste 900 de organizatii si prezenta in 100 de tari, sustine lupta romanilor pentru solutii alternative sigure, sustenabile si echitabile in gestionarea deseurilor.  Organizatiile au transmis astazi catre Ministerul Mediului o scrisoare deschisa, alaturi…

Citește mai departe

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu…

Citește mai departe

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate

Vineri, 3 martie, in cadrul intalnirii cu reprezentantii Comisiei Europene, Ministerul Mediului a anuntat, pe ultima suta de metri, schimbarea de viziune cu privire la incineratoarele de deseuri, refuzate de guvernul Ciolos. Conform unor surse avizate, in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor (PNGD) vor fi incluse trei incineratoare de deseuri municipale, de mare capacitate, care…

Citește mai departe

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata…

Citește mai departe

Biosilva cere CJ un plan de reconstructie ecologica a Vf. Mestecanis

Asociatia Biosilva solicita Consiliului Judetean Suceava sa prezinte un plan de reconstructie ecologica a Varfului Mestecanis – grav afectat de constructia “depozitului ecologic de deseuri” si sa propuna noi solutii pentru implementarea Sistemului Integrat de Management al Deseurilor in Judetul Suceava asumat prin proiectul finantat prin Programul Operational Sectorial – Mediu in valoare de peste…

Citește mai departe

COMUNICAT: Cantitatea de gunoaie din Cluj poate fi redusa cu 58%

La prima sedinta a Consiliului Consultativ pe tema gestionarii deseurilor in jud. Cluj au fost identificate urmatoarele solutii: separarea deseurilor la sursa pe trei fractii (biodegradabil, reciclabil, rezidual), colectarea separata a acestor deseuri, in zile diferite, implementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci), tratarea fractiei biodegradabile colectate separat, prin compostare si/sau digestie anaeroba pentru producerea de biogas. Totodata,…

Citește mai departe

Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, comoara naturii de la poalele Masivului Sureanu

Drumuri rustice, zone arabile intinse, paduri si situri arheologice unice deschid peisajul de poveste pe care il ofera calatorului Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina. Reper important pe lista patrimoniului natural al Romaniei, zona delimitata de varfuri montane cu goluri carstice si cursuri de apa de cand lumea atrage anual turisti de peste tot. Cine…

Citește mai departe

Societatea civila propune solutii durabile pentru gestionarea deseurilor in orasul Cluj Napoca

Peste zece organizatii neguvernamentale clujene vor depune Vineri, 17 iulie, o petitie la Primaria Municipiului Cluj Napoca, respectiv Consiliul Judetean Cluj, prin care vor solicita adoptarea urgenta a unor masuri menite sa imbunatateasca, in mod real, sistemul actual de gestionare al deseurilor, inca nefunctional, precum si reducerea costurilor cu gestionarea deseurilor in aceasta perioada de…

Citește mai departe

Mormane de gunoi aruncate la marginea comunelor, in LIPSA unui sistem de colectare a deseurilor

Din cauza ca nu exista un sistem integrat de gestionare a deseurilor, comunele din judetul Galati stau prost la capitolul salubrizare, iar foarte multe dintre acestea se confrunta cu depozitari de gunoaie in locuri neamenajate. Astfel, potrivit comisarului sef al Garzii de Mediu, Marian Daniel Mocanu, in urma controalelor efectuate in 48 localitati, in circa…

Citește mai departe
Statul obligă firmele să angajeze specialist în gunoaie. Amenzi de până la 30.000 lei pentru cei care nu respectă prevederile

Statul obliga firmele sa angajeze specialist in gunoaie. Amenzi de pana la 30.000 lei pentru cei care nu respecta prevederile

Actul normativ care obliga aproape toate firmele si institutiile publice din Romania sa aiba cel putin un angajat pe care sa il specializeze in managementul deseurilor isi face vazute efectele: sute de amenzi date de Garda de Mediu. Firmele care nu respecta pervederile actului normativ pot primi amenzi cuprinse intre 15.000 lei si 30.000 lei….

Citește mai departe

Platforma inovativa de instruire a reciclatorilor in vederea  dezasamblarii si reciclarii deseurilor electrice si electronice

Problema deseurilor electronice   Ca rezultat al inovarii tehnologice, deseurile electrice si electronice (DEEE) au devenit categoria cu cea mai mare crestere la nivel global. Conform definitiei date de StEP ( organizatie globala angajata in rezolvarea problematicii deseurilor electrice si electronice), DEEE-urile  reprezinta orice tip de echipamente electrice si electronice impreuna cu partile lor componente,…

Citește mai departe

Instruire pentru responsabili gestionare deseuri la Arad

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania – filiala Arad organizeaza in 18-19 februarie 2015 cursul Responsabil gestionarea deseurilor. Scopul cursului Responsabil Gestionarea Deseurilor este de a instrui persoanele desemnate cu gestionarea deseurilor din cadrul companiilor in conformitate cu prevederile Legii 211/25.11.2011 – Regimul Deseurilor. Informatii suplimentare privind conditii de participare si…

Citește mai departe

Romania incinereaza 1,5 milioane tone de deseuri pentru a recupera energie, sub media UE

Romania incinereaza, in medie, 1,5 milioane tone de deseuri cu scopul de a recupera energie, ceea ce inseamna 75 kilograme/cap de locuitor, de peste doua ori si jumatate mai putin decat media UE-28, care se situeaza la 195 kilograme/cap de locuitor, arata un raport privind gestionarea deseurilor municipale in Romania, publicat de Agentia Europeana de…

Citește mai departe

Peste 500 de cutii din aluminiu si baterii au fost colectate pentru reciclare, in cadrul unui flashmob organizat la Chisinau

Peste 500 de cutii din aluminiu si baterii au fost colectate pentru reciclare, in cadrul unui flashmob organizat in capitala. Actiunea a fost organizata de catre o asociatie si un portal informational. Deseurile vor fi transportate la o fabrica de reciclare din orasul Buzau, Romania. Un tanar a adunat acasa, timp de un an, peste…

Citește mai departe
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finanțe

Bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru 2015 a trecut de votul comisiilor de buget-finante

Membrii Comisiilor reunite de buget-finante au aprobat, miercuri, in unanimitate, bugetul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) pentru anul 2015, dupa aproape o ora de dezbateri. Din totalul membrilor din comisiile reunite, 13 au votat in favoarea bugetului pentru anul viitor, unul ‘impotriva’ si o abtinere. La proiectul de buget al MMAP au fost depuse…

Citește mai departe
Cristian Taloş - AVE Eco Serv: „Cerem sprijin şi implicare din partea cetăţenilor municipiului Zalău”

Si fara pubele de colectare selectiva, si cu taxe de salubrizare de opt ori mai mari

In perioada 2009-2012, municipalitatea galateana a implementat un proiect ISPA, in valoare de 23 de milioane de euro (finantat in proportie de 75% din fonduri europene) prin care se dorea crearea unui nou sistem de management al deseurilor. Galatiul urma sa se alinieze oraselor din lumea civilizata, din punct de vedere al gestionarii gunoaielor: s-a facut…

Citește mai departe
Ministerul Mediului: Obiectivele propuse de catre CE pentru depozitarea deseurilor sunt foarte dificil de realizat

Ministerul Mediului: Obiectivele propuse de catre CE pentru depozitarea deseurilor sunt foarte dificil de realizat

Romania considera prea ambitioase tintele propuse de Comisia Europeana /CE/ prin pachetul legislativ privind gestionarea deseurilor si arata ca exista riscul ca acestea sa nu poata fi atinse, a afirmat in cadrul Consiliului de Mediu al Uniunii Europene desfasurat la Luxemburg, Mihail Faca, secretar de stat in Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/, citat intr-un…

Citește mai departe
Clujenii sunt invita?i s? strâng? PET-uri pentru o scen? plutitoare pe lacul din Gheorgheni

Reciclare pe lege: De ce colectarea selectiva este o obligatie si nu un moft al autoritatilor ori al ecologistilor

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania a trebuit sa abandoneze practica arhaica a adunarii mormanelor de gunoaie pe la marginea localitatilor. Ca sa fie in ton cu civilizatia, toata tara si-a transformat gropile de gunoaie in halde ecologice, iar o noua obligatie, derivata din legile europene, a aparut pentru toate municipiile: colectarea selectiva a deseurilor….

Citește mai departe
Gunoaiele române?ti, sc?pate de sub control

Gunoaiele romanesti, scapate de sub control

Romania se afla pe lista neagra a Comisiei Europene la capitolul deseuri. Haosul instaurat in institutiile responsabile cu protectia mediului a inceput in noiembrie 2009, cand a fost cumparat programul Sistemul Integrat de Mediu, printr-o licitatie restransa in mandatul de ministru al Elenei Udrea, care tocmai fusese numita interimar la Ministerul Mediului. Dupa aproape cinci…

Citește mai departe
Conferin?? ZF pe teme de mediu: "Cum cur???m Romania?"

Conferinta ZF pe teme de mediu: „Cum curatam Romania?”

Ziarul Financiar organizeaza, marti, 16 septembrie, conferinta „Cum curatam Romania?”, la Hotel Intercontinental, Sala Ronda, incepand de la ora 09.00, la eveniment urmand sa participe reprezentanti ai autoritatilor, ai marilor corporatii si ai companiilor direct implicate in protectia mediului. Potrivit unui comunicat al Ziarului Financiar, Romania este pe ultimul loc in Europa la capitolele colectarea…

Citește mai departe
S?pt?mâna viitoare, o nou? licita?ie pentru Centrul de De?euri din Cluj

Brasovul poate pierde proiectul de 170 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor

Proiectul prevedea statii de transfer, sortare si tratare, dar si construirea unui incinerator modern la Tarlungeni deseuriVicepresedintele Consiliului Judetean Brasov Mihai Pascu, impreuna cu presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „ISO MEDIU” – structura asociativa care se ocupa de implementarea masurilor cuprinse in master-planul privind gestionarea deseurilor in judetul Brasov – Attila Kovacs, au cautat, ieri,…

Citește mai departe

Garda de Mediu Caras Severin urmareste gestionarea deseurilor si salubrizarea localitatilor din judet

Este adevarat, odorizantele de camera din comert emana parfumuri care mai de care mai placute, insa, de cele mai multe ori, contin substante care, atrag atentia specialistii, in timp pot afecta sanatatea. In plus, s-a constatat ca aceste substante sunt daunatoare si mediului. De aceea, se recomanda ca persoanele care doresc sa-si parfumeze locuinta sa…

Citește mai departe
Cupru Min: Agen?ia pentru Protec?ia Mediului Alba a emis autoriza?ie de mediu pentru exploatarea de la Ro?ia Poieni

Cupru Min: Agentia pentru Protectia Mediului Alba a emis autorizatie de mediu pentru exploatarea de la Rosia Poieni

Compania Cupru Min SA din Abrud a primit autorizatia de mediu pentru exploatarea metalelor neferoase de la Rosia Poieni. Decizia apartine Agentiei de Protectia Mediului Alba si a fost data in 23 iulie. Astfel, se permite continuarea functionarii exploatarii miniere din Apuseni si Ministerul Economiei poate regandi strategia pentru privatizare. Ministrul Economiei, Constantin Nita, a…

Citește mai departe
Recolamp: Cre?tere cu 13% a cantit??ii de de?euri din echipamente de iluminat colectat? ?i reciclat?

Recolamp: Crestere cu 13% a cantitatii de deseuri din echipamente de iluminat colectata si reciclata

Cantitatea de deseuri din echipamente de iluminat colectata si reciclata de Asociatia Recolamp a crescut cu 13% in 2013, pana la 480 de tone, fiind atinsa astfel tinta europeana de colectare de 40% asumata de organizatie, arata raportul anual, publicat vineri. In 2013, Recolamp a reprezentat 153 de producatori/importatori de echipamente de iluminat, carora le-a…

Citește mai departe

Noua campanie de colectare si reciclare a echipamentelor de iluminat

Asociatia Recolamp a lansat o noua campanie de colectare si reciclare a echipamentelor de iluminat care se adreseaza, de aceasta data, institutiilor de stat si companiilor private. In perioada 2 iunie – 31 iulie, institutiile si companiile din intreaga tara pot solicita la numarul de telefon 0800.888.666 colectarea gratuita a deseurilor din echipamente de iluminat (becuri, LED-uri si neoane arse). Cantitatea minima pentru…

Citește mai departe
Moldova se va asocia la UE, cu restan?e la Mediu. Ministrul d? vina pe lipsa de speciali?ti

Moldova se va asocia la UE, cu restante la Mediu. Ministrul da vina pe lipsa de specialisti

Potrivit documentului, in urmatorii zece ani, guvernarea trebuie sa indeplineasca actiuni concrete ca sa corespundem standardelor vizate in cele 25 de directive europene legate de apa, aer, sol, biodiversitate, deseuri, poluarea industriala si fonica, substante chimice, tarife de mediu, inovatii ecologice si altele. In primul rand, Acordul de Asociere cere perfectionarea legislatiei, o strategie nationala…

Citește mai departe
O campanie de informare privind protejarea biodiversităţii se va desfăşura în Moldova

Programul LIFE+: Sase proiecte de mediu din Romania au obtinut finantari in valoare totala de 4,9 milioane de euro

6 proiecte de mediu din Romania au obtinut o finantare in valoare de 4,9 milioane de euro in cadrul diferitelor componente ale programului LIFE+.  Ele includ un proiect al Primariei Bucuresti referitor la evaluarea conditiilor de mediu (componenta LIFE+ Politica si Guvernanta de Mediu), 4 proiecte de conservare a naturii si faunei (componenta LIFE+ Natura),…

Citește mai departe
Hunedoara: Prefectul Vasilescu intervine la ministrul Mediului în problema deşeurilor de plumb

Romania poate crea peste 30.000 de locuri de munca in managementul deseurilor

Asociatia Planeta Verde in parteneriat cu Asociatia Romana de Mediu si Reteaua Europeana a Profesionistilor de Mediu a organizat, recent, dezbaterea anului privind sistemul de management integrat al deseurilor. In cadrul Conferintei “Societatea Europeana a Reciclarii – Resurse naturale si managementul deseurilor”, Comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik, a analizat piata romaneasca a deseurilor si…

Citește mai departe
Republicare oficiala. Legea nr. 101/2011 pentru prevenirea ?i sanc?ionarea unor fapte privind degradarea mediului

Republicare oficiala. Legea nr. 101/2011 pentru prevenirea si sanctionarea unor fapte privind degradarea mediului

In M. Of. nr. 223 din 28 martie 2014 a fost republicata Legea nr. 101/2011 pentru prevenirea si sanctionarea unor fapte privind degradarea mediului. Din cuprins: *) Republicata in temeiul art. 248 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,…

Citește mai departe
Obiectivul Uniunii Europene este ca, în anul 2030, 70% din de?euri s? fie reciclate

Societatea Europeana a Reciclarii – o dezbatere in Parlamentul European organizata de A.P.V.

Parlamentul European a gazduit pe data de 18 martie 2014 o dezbatere, intitulata ”Societatea Europeana a Reciclarii – Resurse naturale si managementul deseurilor”, desfasurata la initiativa Asociatiei Planeta Verde, beneficiind de sprijinul Profesorului Vladko Todorov Panayotov, membru al Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta, precum si membru supleant al Comitetului pentru Industrie, Cercetare si…

Citește mai departe