Brasovul poate pierde proiectul de 170 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor

Brasovul poate pierde proiectul de 170 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor
Brasovul poate pierde proiectul de 170 de milioane de euro pentru gestionarea deseurilor

Proiectul prevedea statii de transfer, sortare si tratare, dar si construirea unui incinerator modern la Tarlungeni

deseuriVicepresedintele Consiliului Judetean Brasov Mihai Pascu, impreuna cu presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „ISO MEDIU” – structura asociativa care se ocupa de implementarea masurilor cuprinse in master-planul privind gestionarea deseurilor in judetul Brasov – Attila Kovacs, au cautat, ieri, la Ministerul Mediului si la Autoritatea de Management pentru Implementarea POS-Mediu, solutii pentru deblocarea proiectului referitor la gestionarea deseurilor pentru care, in 2010, a fost obtinuta o finantare europeana.

Valoarea proiectului a fost de aproximativ 170 de milioane de euro, dintre care aproximativ 166,5 milioane de euro sunt investitii aferente proiectului finantat prin POS – Mediu. Contractul prevedea, printre altele realizarea unor statii de transfer si de sortare, inchiderea mai multor depozite municipale neconforme, in care s-a sistat depozitarea in 2009 printre care cele de la Codlea sau Fagaras, dar si realizarea, la Tarlungeni, a unei instalatii de valorificare energetica a deseurilor.

Proiectul a batut pasul pe loc din cauza instalatiei de valorificare a deseurilor, motiv pentru care, anul trecut, Consiliul Judetean a decis „ruperea” acestuia in doua componente. Prima viza lucrarile la statiile de transfer, de sortare si de tratare, la nivelul judetului, in valoare totala de aproximativ 30 de milioane de euro. Pentru realizarea acestor investitii urmau a fi accesate fondurile alocate in ciclul bugetar 2007-2014, iar investitiile trebuiau finalizate, inclusiv in ceea ce priveste decontarile, pana in 31 decembrie 2015. In ceea ce priveste instalatia de valorificare energetica a deseurilor de la Tarlungeni, pentru realizarea acesteia s-ar putea depune o cerere de finantare in ciclul bugetar European 2014 -2020.

Nu toti primarii vor un operator regional

Vicepresedintele CJ Brasov sustine ca niciuna din cele doua componente ale master-planului nu putea fi implementata in perioada de finantare 2007 – 2014. „Planul Judetean de Gestionare a Deseurilor este in curs de avizare la Agentia pentru Protectia Mediului Brasov. Dupa aceasta etapa ar f trebuit depusa noua cerere de finantare, astfel ca era imposibil de accesat banii. In aceste conditii, cel mai eficient ar fi ca si acest proiect sa beneficieze de finantare in urmatorul ciclu bugetar, 2014-2020. Totusi, pentru a putea obtine finantarea in urmatorul ciclu bugetar ar trebui sa respectam o cerinta impusa de comisia Europeana, care, in Ghidul de finantare a solicitat un singur operator de salubritate”, a declarat Pascu.
Mai exact, toate cele 48 de unitati teritorial administrative trebuie sa fie de acord cu un singur operator de salubritate. „Unele primarii, printre care Fagaras sau Rasnov nu sunt de acord sa renunte la operatorii locali, care, de multe ori sunt societati aflate in subordinea Consiliilor Locale. De asemenea, avem o problema cu Brasovul, care are contracte semnate cu doua firme. Din pacate, CE a elaborat Ghidul fara a tine cont de realitatile din teren. In perioada urmatoare va trebui sa avem noi discutii cu primariile din judet, pentru a vedea daca sunt de acord cu aceste conditii. Daca nu, vom pierde cele aproximativ 23 de milioane de euro si va trebui sa rezolvam problema deseurilor pe plan local”, a mai spus Pascu.
El a precizat ca vor urma discutii si saptamana viitoare cand va mai trebui rezolvata o problema: „Ministerul Mediului a semnat un contract cu un consultant care sa pregateasca noua cerere de finantare. Contractul expira, iar saptamana viitoare ar trebui sa aflam daca acest document va fi prelungit”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,555FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente