Societatea Europeana a Reciclarii – o dezbatere in Parlamentul European organizata de A.P.V.

Obiectivul Uniunii Europene este ca, în anul 2030, 70% din de?euri s? fie reciclate
Societatea Europeana a Reciclarii – o dezbatere in Parlamentul European organizata de A.P.V.
Societatea Europeana a Reciclarii – o dezbatere in Parlamentul European organizata de A.P.V.

Parlamentul European a gazduit pe data de 18 martie 2014 o dezbatere, intitulata ”Societatea Europeana a Reciclarii – Resurse naturale si managementul deseurilor”, desfasurata la initiativa Asociatiei Planeta Verde, beneficiind de sprijinul Profesorului Vladko Todorov Panayotov, membru al Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta, precum si membru supleant al Comitetului pentru Industrie, Cercetare si Energie din cadrul PE.

Dezbaterea a reunit actori importanti si specialisti din Uniunea Europeana: W. Neale – Cabinetul Comisarului European pentru Mediu Janez Potocnik, Olivier de Clerq – Membru al Comisiei Europene, Directoratul General de Mediu, Gestionarea Deseurilor si Uniunea de Reciclare; Piotr Barczak – Responsabil de proiecte in cadrul EEB (European Enviromental Bureau); Philippe Micheaux Naudet – Coordonator proiecte la ACR+; Andrei Orban – Presedinte Environ Romania, Milena Bedrule – Director Mediu Euro Construct Trading 98, care au expus puncte de vedere privind managementul deseurilor in spatiul european, cu accent pe problemele din acest sector si solutiile viabile pentru rezolvarea acestora.

Moderatorul dezbaterii a fost specialistul roman Ionut Georgescu, Presedinte Onorific al Asociatiei Planeta Verde care a punctat in cadrul conferintei aspecte importante privind modul de gestionare al deseurilor din Romania si Bulgaria, subliniind ca acest sector se confrunta la ora actuala cu cele mai mici rate de reciclare din Europa fiind una dintre provocarile ecologice ale societatii romanesti.

„Nivelul reciclarii in Romania a fost de doar 1% in 2010, inregistrand o crestere usoara pana la 1,3%, in 2013. Tinand cont ca tara noastra ar trebui sa ajunga la o rata de reciclare de 50% pana in 2020 ar insemna ca progesele in acest sector ar trebui sa creasca cu circa 4% pe an. Ramane de vazut in ce masura Romania isi poate atinge obiectivele, mai cu seama ca experienta de pana acum ne indica o crestere de doar 0,3% in circa doi ani”, a punctat Ionut Georgescu, Presedine Onorific al Asociatiei Planeta Verde.

La randul sau, Profesorul Vladko Todorov Panayotov a precizat ca desi la nivelul Uniunii, rata reciclarii a crescut considerabil, Europa inca pierde resurse importante din deseurile care ajung la gropile de gunoi traditionale.
Doamna Milena Bedrule – Director Mediu in cadrul companiei Euro Construct Trading 98 – a punctat faptul ca o problema stringenta a autoritatilor este lipsa fondurilor necesare pentru implementarea sistemul de management integrat al deseurilor – SMID, intreband interlocutorii „Unde sunt banii ?”, revenind astfel la intrebarea d-nului profesor Panayotov.

Totodata, Andrei Orban, presedinte Asociatia Environ, a ridicat problema lipsei de constientizare in randul autoritatilor locale cu care s-a confruntat in cei peste 7 ani de activitate in domeniu.

„Printre obstacolele cu care Romania se confrunta in domeniul managementului deseurilor se umara lipsa infrastructurii necesare si a punctelor de colectare municipale, dar si abordarea monopolistica a companiilor de salubritate, care „se comporta exact ca un stapan al teritoriului si ingreuneaza mult procesul de gestiune integrata a deseurilor” a explicat Andrei Orban, Presedinte al Asociatiei Environ.

Unul din punctele cheie ale dezbaterii a fost propunerea implementarii asigurarii de mediu transmisa de catre moderatorul dezbaterii, Ionut Georgescu, solutie receptionata de auditori ca fiind una viabila, solicitandu-se o serie de documente si informatii detaliate despre aceasta tema. Acest proiect este puternic sustinut si de catre operatorii privati.

W. Neale, membru al cabinetului Comisarului European a punctat: „Este important sa intelegem ca, daca ne uitam in statisticile EU in ultimii 20 de ani, acestea arata ca se merge pe o directie buna” . Diferenta dintre tari demonstreaza ca exista posibilitatea implementarii corecte si complete a sistemul de management integrat al deseurilor (SMID). Zero landfill este una dintre principalele tinte. Exista exemple pe care le putem implementa, urmarind performanta tarilor care isi ating/depasesc tintele, sau putem gasi obstacole reale care ne impiedica sa ajungem la tintele impuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *