Actul normativ care obliga aproape toate firmele si institutiile publice din Romania sa aiba cel putin un angajat pe care sa il specializeze in managementul deseurilor isi face vazute efectele: sute de amenzi date de Garda de Mediu. Firmele care nu respecta pervederile actului normativ pot primi amenzi cuprinse intre 15.000 lei si 30.000 lei.
Printre deseurile care au nevoie de un „gestionar” pregatit sunt incluse becuri, ambalaje de carton si plastic, componente de calculator sau hartie pentru imprimanta, adica obiecte pe care le utilizeaza orice firma. Cei care lucreaza cu deseuri foarte poluante cum ar fi anvelopele, resturi de origine animala, substante toxice sau materialele radioactive au un statut special, definit de alte legi.
Potrivit Legii 211/2011 privind regimul deseurilor, republicata in 2014, ”detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane. Persoanele desemnate trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate”.
Firmele care pregatesc ”gunoierul de firma” pot castiga bani frumosi. Angajatul care se va ocupa de gestionarea deseurilor trebuie sa fie calificat in acest sens prin absolvirea unui curs de specialitate, in tara existand mai multe firme care organizeaza astfel de cursuri. Prelegerile sunt tinute de catre angajati ai Garzii de Mediu iar organizatorul nu trebuie sa indeplineasca criterii specifice pentru a putea tine astfel de cursuri.
”Angajatul nu primeste o competenta anume, o calificare. El este doar beneficiarul unui certificat care atesta ca a participat la respectivele cursuri. Organizatorii nu sunt specialisti in protectia mediului si firme specializate in evenimente. Este suficient sa se stabileasca un acord cu Ministerul Mediului sau cu Garda de Mediu pentru contractarea lectorilor”, explica un specialist in domeniu.
Potrivit aceleiasi legi, firmele care nu au desemnat o persoana calificata care sa gestioneze deseurile risca amenzi cuprinse intre 15.000 lei si 30.000 lei. Totodata, constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza, dupa caz, de comisari si persoane imputernicite din cadrul Garzii Nationale de Mediu, precum si din cadrul autoritatilor administratiei publice locale, conform atributiilor stabilite prin lege.