Societatea civila solicita Ministerului Mediului sa nu sustina incineratoarele de deseuri municipale

Cea mai mare organizatie internationala care militeaza pentru alternative la incineratoarele de deseuri, Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), formata din peste 900 de organizatii si prezenta in 100 de tari, sustine lupta romanilor pentru solutii alternative sigure, sustenabile si echitabile in gestionarea deseurilor. 

Organizatiile au transmis astazi catre Ministerul Mediului o scrisoare deschisa, alaturi de o petitia semnata de peste 2300 de cetateni, prin care au solicitat excluderea instalatiilor de incinerare prevazute in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor.

Mai jos redam textul integral:

Stimata doamna Ministru Gratiela Gavrilescu,

Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), Coalitia pentru Justitie Energetica din Romania, alaturi de peste 2300 de cetateni semnatari ai petitiei “Nu vrem incinerator de deseuri in Bucuresti!”, isi exprima ingrijorarea cu privire la includerea a trei Incineratoare de deseuri municipale in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor.  Instalatiile de tratare termica si valorificare energetica a deseurilor au un impact negativ major asupra sanatatii cetatenilor, economiei locale si mediului inconjurator.

In prezent, in Romania exista sapte fabrici de ciment autorizate sa co-incinereze peste 100 de tipuri de deseuri (in principal plastic, cauciucuri – cea mai mare sursa de poluare), avand o capacitate de incinerare neatinsa de 1.4 milioane de tone anual, care acopera circa 30% din totalul de deseuri generate anual in Romania, ducand deja la supracapacitate de incinerare.

Desi industria pretinde ca vinde tehnologii curate si energie regenerabila, numeroase rapoarte elaborate de catre organizatii precum Organizatia Mondiala a Sanatatii,  Institutul American pentru Sanatate si Agentia Federala de Mediu Germania arata ca tehnologiile de tratare termica a deseurilor sunt cea mai mare sursa pentru producerea dioxinelor. Chiar si in cantitati mici, aceste toxine pot cauza probleme respiratorii, anomalii congenitale, diferite forme de cancer (laringe, plamani, piele, sistem reproducator si nervos, glanda tiroida, aparat digestiv) pentru cei care locuiesc sau muncesc in apropierea unor incineratoare.

Incinerarea si depozitarea reprezinta metode de eliminare, care sustin economia liniara si consumul iresponsabil de resurse, aflate la baza piramidei deseurilor. In 2014, a fost anulat contractul de construire pentru cel mai mare incinerator din Europa, in valoare de 500 milioane de Lire Sterline, in Norfolk (Marea Britanie). In ultimii ani, alte peste 80 de incineratoare au fost blocate sau inchise in tari precum Italia, UK, Spania, in timp ce Franta a anuntat in 2014 un plan de tranzitie de la incinerare la solutii inovatoare si flexibile.

Prin Comunicarea din 26 ianuarie 2017, Comisia Europeana recomanda investitii in sortarea la sursa, colectare separata, cresterea capacitatilor de reciclare,  taxarea incinerarii, eliminarea subventiilor din fonduri publice pentru valorificarea energetica prin tratare termica, introducerea unui moratorium pentru noile instalatii si inchiderea vechilor incineratoare. Colectarea separata a resturilor alimentare din locuintele cetatenilor si tratarea biodeseurilor prin compostare si/sau fermentare anaeroba pentru obtinerea de biogaz este incurajata.
In contextul celor de mai sus, va solicitam:

  • Excluderea instalatiilor de incinerare prevazute in varianta de PNGD publicata in 27 aprilie 2017;
  • Sa ne transmiteti rapoartele elaborate conform caietului de sarcini emis de Ministerul Fondurilor Europene in vederea contractarii de asistenta tehnica pentru elaborarea Planului National pentru Gestionarea Deseurilor, in baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public.

Cu consideratie,
George Petcu
Alianta Globala pentru Alternative la Incineratoare
Energy Justice Romania


Global Alliance for Incineration Alternatives (GAIA) este o alianta internationala formata din peste 900 de organizatii, in 100 de tari, inclusiv in Romania, care militeaza pentru stoparea incineratoarelor si promoveaza alternative sigure, sustenabile si echitabile.

Rapoarte:
[1]Organizatia Mondiala a Sanatatii, Dioxins and their effects on human health, 2016
[2]Connett P., American Health Intitute, Nanotoxicologie si energie din deseuri, 2013
[3]Federal Environment Agency Germany, M. Gleis. Challenge or failure – a critical review on gasification and pyrolysis techniques for thermal treatment of waste, Berlin, May 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *