Platforma inovativa de instruire a reciclatorilor in vederea  dezasamblarii si reciclarii deseurilor electrice si electronice

Problema deseurilor electronice  

Platforma inovativa de instruire a reciclatorilor in vederea  dezasamblarii si reciclarii deseurilor electrice si electronice
Platforma inovativa de instruire a reciclatorilor in vederea  dezasamblarii si reciclarii deseurilor electrice si electronice

Ca rezultat al inovarii tehnologice, deseurile electrice si electronice (DEEE) au devenit categoria cu cea mai mare crestere la nivel global. Conform definitiei date de StEP ( organizatie globala angajata in rezolvarea problematicii deseurilor electrice si electronice), DEEE-urile  reprezinta orice tip de echipamente electrice si electronice impreuna cu partile lor componente, care au fost eliminate ca deseuri de catre proprietarii lor, fara intentia de a fi reutilizate. In fiecare zi un numar foarte mare de astfel de echipamente sunt aruncate, unele fiind pregatite de  casare, altele fiind doar invechite sau depasite, principala problema este insa ca deseurile rezultate au un impact sever asupra sanatatii oamenilor si asupra mediului. Studii recente indica faptul ca volumul DEEE-urilor plasate pe piata a crescut de la 19,5 milioane de tone in anul 1990 la 57,4 milioane de tone in anul 2010 si se estimeaza ca acest numar se va  tripla la aproximativ 75 milioane de tone pana in anul 2015. Cresterea fulminanta a cantitatii de DEEE- uri a reprezentat in ultimii 15 ani o  ingrijorare permanenta a numeroase tari la nivel global, ceea ce a determinat adoptarea unor reguli si restrictii  impuse prin legislatie, care se adreseaza atat producatorilor de echipamente electrice si electronice, consumatorilor dar si reciclatorilor de DEEE.

DEEE-rile contin materiale toxice care ar putea fi usor eliberate in aer, apa sau sol, in cazul in care acestea nu sunt gestionate corect, cauzand distrugeri ireversibile mediului inconjurator. Unele echipamente contin substante foarte toxice si chiar cancerigene, cunoscute sub denumirea de poluanti organici persistenti (POP’s), care pot fi dispersate pe distante mari, in atmosfera, apa sau sol, de catre vant sau curenti oceanici. Poluantii organici persistenti rezista degradarii naturale si se acumuleaza in tesuturile organismelor vii. Expuneri minore la mercur, de exemplu, un metal care este utilizat pe scara larga in corpurile de iluminat economice sau in monitoare si ecrane plate, pot cauza distrugeri ireversibile ale sistemului nervos, digestiv si imunitar, a plamanilor, rinichilor, pielii si ochilor.                                                                                                                                                             Gestionarea corecta a DEEE-urilor nu este numai o problema de protejare a mediului inconjurator si a sanatatii umane dar reprezinta si o oportunitate de a utiliza materiale valoroase care se gasesc in multe dintre echipamentele aruncate. Daca procesul de reciclare nu se realizeaza in mod corespunzator, reurse pretioase sunt pierdute, de exemplu metalele rare continute in telefoanele mobile care includ printre altele aur, argint, platina si paladium. Considerand prognoza pentru anul 2015, un numar de 1,9 miliarde telefoane mobile vor fi comercializate la nivel global, ceea ce inseamna ca astfel cantitatea de metale inclsuiv metale rare care ar putea sa fie recuperata este semnificativa. Exista deci un stimulent economic clar pentru gestionarea si reciclarea corespunzatoare a DEEE –urilor, spune Smail Alhilali, project manager al UNIDO.

Solutia este de a asigura reciclarea avansata a DEEE –urilor, scop in care tarile membre ale Uniunii Europene au adoptat un cadru legislativ comun, cel mai important normativ fiind Directiva 2012/19/EU din 4 Iulie 2012 asupra deseurilor electrice si electronice (Directiva WEEE). Scopul Directivei este de a contribui “la prevenirea DEEE si aditional, prin reutilizarea, reciclarea sau aplicarea unor alte forme de recuperare a acestor deseuri, sa contribuie la utilizarea eficienta a resurselor si la refacerea materiilor prime valoroase”. Toate tarile membre au adoptat aceasta Directiva in legislatia lor nationala in urma cu aproximativ 8 – 10 ani si au obligatii clare de a demonstra rate de colectare de aproximativ 4 kg de DEEE –uri din deseuri provenind de la populatie si gospodarii individuale. Aceeasi legislatie seteaza un cadru clar de asociere cu scopul preluarii si ducerii la indeplinire a obligatiilor producatorilor de echipamente electrice si electronice sau ale reprezentantilor autorizati care actioneaza in numele producatorilor cu privire la gestionarea deseurilor din echipamente electrice si electronice, in Romania existand in prezent nu mai putin de 12 astfel de asociatii .

DEEE intre reciclare si comercializare si operare ilegala

In realitate, o mare cantitate de echipamente electrice si electronice sunt nu numai dezasamblate in mod necorespunzator de unii reciclatorii din tarile europene sau din alte tari, dar sunt si comercializate ilegal, ceea ce deschide automat usa practicilor inadecvate care sunt poluante pentru mediu si nocive pentru sanatatea umana. De exemplu, in Europa anului 2010, numai 3 milioane de tone dintr-un total estimat de 8 milioane de tone de DEEE-uri, au fost colectate, tratate si raportate catre autoritati in mod oficial. Continutul in metale rare a acestor echipamente (aur, cupru si paladium) face ca aceste deseuri sa fie foarte atractive pentru piata neagra, o piata care nu se supune rigorilor legale in ceea ce priveste practicile de dezasamblare si reciclare si care atrage nu numai operatori individuali ilegali dar chiar si grupuri criminale organizate. In orice caz, pe langa aceste metale pretioase, DEE-urile contin si materiale periculoase precum mercur sau cadmiu, ceea ce face foarte periculoasa manevrarea lor intamplatoare. De altfel, manipularea ilegala a DEEE-urilor, care se petrece cel mai adesea in tarile sarace unde aceste echipamente sunt transportate ilegal, provoaca adevarate dezastre ecologice si afecteaza serios sanatatea multor oameni. In acelasi timp, tarile membre ale Comunitatii Europene pierd o cantitate vasta de metale rare si alte resurse importante, datorita cresterii activitatilor ilicite, a ratelor slabe de conformare cu cerinta de colectare si slaba impunere a legislatiei specifice deseurilor din echipamente electrice si electronice (sursa UNU-VIE).

Standardul WEEELABEX si cerintele sale  

Datorita motivelor expuse anterior, demontarea DEEE este senzitiva si poate fi realizata numai de catre personal specializat, care cunoaste in detaliu pasii specifici si modalitatile de demontare sigure. Normativul WEEELABEX, lansat in Mai 2013 stabileste masuri referitoare la protejarea mediului si a sanatatii umane prin prevenirea si reducerea efectelor adverse ale tratarii DEEE. Standardul defineste deopotriva cerinte tehnice si de management pentru reciclatori, care pot fi integrate in sistemele de management si pot asista organizatiile sa se conformeze cerintelor referitoare operatiilor de tratare. Capitolul 4.4 al Standardului, “Instruirea”, se refera in mod specific la necesitatea de a pune la dispozitia personalului tehnic si muncitor  materiale de instruire, ghiduri tehnice, evaluari de risc, declararea problemelor de securitate si sanatate, diagrame si tabele informative, fotografii sau exemple ale componentelor DEEE si fise tehnice de securitate ale materialelor preparatelor chimice periculoase continute in DEEE, care ar trebui sa fie usor accesibile acestora la locul lor de munca.

In acest context, proiectul European RECDEV vine in intampinarea cerintelor de instruire ale Standardului WEEELABEX prin oferirea unei platforme de instruire atat pentru muncitori cat si pentru angajatii tehnici, intr-un format modern, interactiv si usor de utilizat. Acesta este motivul pentru care Centrul National pentru Productie si Consum Durabile, partenerul roman al consortiumului RECDEV a organizat in luna mai 2014, in Bucuresti un seminar de informare si diseminare care s-a adresat atat asociatiilor din domeniul DEEE cat si reciclatorilor de DEEE-uri. Seminarul a adus la un loc partenerii consortiumului RECDEV si reprezentanti ai Asociatiei Environ si ai unor companii de reciclare importante din Romania, precum  Rematholding, Grenn Weee International,  Gremlin, Computers, Total Waste Recycling, pentru a discuta in ce masura proiectul va intalni nevoile de instruire ale reciclatorilor, care este rolul asociatiilor din domeniul DEEE in promovarea si sustinerea reciclarii de calitate, inclusiv ca interfata de diseminare a platformei de invatare oferite de RECDEV cu scopul de a sprijini instruirea si educarea reciclatorilor.

 

Despre proiectul RECDEV 

 

“Platforma inovativa de instruire a reciclatorilor in vederea  dezasamblarii si reciclarii deseurilor electrice si electronice” – RECDEV – este un proiect european in domeniul educatiei adultilor, finantat de catre Programul de Invatare pe toata durata vietii, care a debutat in anul 2013 si este implementat de catre un consortiu format din universitati, organizatii specializate in educarea adultilor si organizatii non-profit din Grecia, Austria, Slovenia, Romania si Slovacia.

Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea unei platforme de invatare la distanta care va familiariza utilizatorii cu tehnicile de dezasamblare a DEEE si de identificare a tipurilor si calitatilor materialelor continute. Platforma acopera un gol important al industriei reciclatoare a DEEE, raspunzand unei nevoi stringente de educare atat a muncitorilor din companiile de reciclare a DEEE, in vederea cresterii insertiei profesionale si a securitatii la locul de munca, cat si de dezvoltare a unor competente specifice a tehnicienilor in ceea ce priveste identificarea, calitatea, periculozitatea si posibilitatile de valorificare a materialelor continute in DEEE.

In mod concret, proiectul contribuie la  integrarea practicilor existente si a experientei partenerilor in designul unor scenarii tridimensionale de dezasamblare de inalta calitate; dezvoltarea, testarea si evaluarea unui curs de instruire interactiv de tip multimedia, precum si modernizarea continutului educativ in domeniul reciclarii DEEE prin utilizarea celor mai moderne mijloace informatice si crearea ontologiei DEEE.

 

Materialul de instruire este dezvoltat de catre partenerii RECDEV in forma unor scenarii tridimensionale care vor permite utilizatorilor sa invete despre partile componente ale DEEE si geometria lor, facand posibila dezasamblarea lor virtuala utilizand mai putine instructiuni scrise dar mai multa animatie si sunet. Instruirea tehnicienilor si a personalului cu pregatire superioara se va realiza tot cu ajutorul unor scenarii tridimensionale, iar cu ajutorul ontologiei, acestia vor fi capabili sa acceseze informatii suplimentare despre echipamente, material destinat reciclarii, modalitati de a identifica calitatea diferilor parti si potentialul lor de valorificare. Avantajul software-ului RECDEV este ca scenariile tridimensionale vor putea fi usor actualizate de catre utilizatori fara a fi nevoie de o expertiza speciala, vor permite glisarea si fixarea partilor componente pentru a prezenta diferite variatii ale echipamentelor electrice si electronice, ale sugestiilor producatorilor si ale celor mai bune practici  de demontare.

 

Realizarile actuale ale proiectului RECDEV  

 

Implicarea si colaborarea intensa din cadrul consortiumului dar si activitatile de cercetare ale partenerilor:  Universitatea din Maribor respectiv Universitatea Mendelu din Brno, au facut posibila realizarea pana in prezent a doua ghiduri teoretice de instruire adresate celor doua grupuri: muncitori si personal tehnic, care descriu in detaliu toate tipurile de materiale continute in DEEE-uri, proprietatile lor  fizice,  chimice, toxicologice si ecotoxicologice, valoarea materialelor si aplicatiile in care pot fi utilizate dar si optiunile tehnologice existente pentru reciclarea acestora. Aceste ghiduri teoretice sunt in prezent analizate de catre tehnicieni si experti din tarile participante, in Romania acest fapt fiind posibil prin implicarea Asociatiei Environ, una dintre Asociatiile din domeniul DEEE din Romania care a manifestat dorinta si deschiderea de a colabora cu partenerul roman al consortiumului RECDEV, Centrul National pentru Productie si Consum Durabile, in vederea diseminarii informatiilor si a rezultatelor catre reciclatorii de DEEE –uri din Romania, precum si in evaluarea ghidurilor teoretice elaborate pana in prezent, in scopul unei mai bune adaptari la nevoile companiilor din Romania si a cerintelor Standardului WEEELABEX.

Informatii disponibile

Informatii disponibile
Informatii disponibile

 

In plus, compania Omega din Grecia, partenerul specializat in ITC al consortiumului, este principalul autor al aplicatiei informatice dezvoltate pentru a satisfice nevoile de instruire ale proiectului RECDEV. Software-ul RECDEV contine deja cateva scenarii realizate pentru demontarea echipamentelor electrice si electronice (de ex. masina de spalat automata) precum si detalii in legatura cu materialele continute in aceasta, procesul de dezasamblare si toate informatiile necesare pentru reciclarea si reutilizarea acestora. Versiunea finala a aplicatiei informatice va fi livrata cu un ghid de utilizare complet si va putea fi accesata in curand pe site-ul RECDEV.

 

Un exemplu de scenariu tridimensional, masina de spalat

Un exemplu de scenariu tridimensional, masina de spalat
Un exemplu de scenariu tridimensional, masina de spalat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *