Proiectul Energie si Biomasa 2, finantat de Uniunea Europeana, s-a lansat

Proiectul Energie şi Biomasă 2, finanţat de Uniunea Europeană, s-a lansat
Proiectul Energie si Biomasa 2, finantat de Uniunea Europeana, s-a lansat
Proiectul Energie si Biomasa 2, finantat de Uniunea Europeana, s-a lansat

„80 de centrale moderne pe biomasa si 21 de colectoare solare instalate in scoli, gradinite, centre comunitare; 300 de cazane pe biomasa oferite la preturi subventionate caselor private si microintreprinderilor; 7 Parteneriate Public-Private de livrare a bioenergiei”, sunt cateva din rezultatele scontate ale Proiectului Energie si Biomasa 2, lansat astazi, 3 martie 2015, in cadrul unui eveniment public organizat in scoala din satul Varnita, raionul Anenii Noi, una din cele 144 de institutii beneficiare ale primei etape de proiect (2011-2014).

„Republica Moldova demonstreaza, prin forta exemplului Proiectului Energie si Biomasa, ca obiectivele de eficienta energetica si energie regenerabila pot fi atinse. E nevoie doar de consecventa si efort. Iar semnarea Acordului de Proiect pentru etapa a doua, realizat datorita partenerilor de dezvoltate, va asigura continuarea acestui efort in urmatorii trei ani, astfel incat obiectivele asumate in Strategia energetica a tarii sa fie atinse treptat”, a declarat Stephane Christophe Bride, Viceprim-Ministru, Ministru al Economiei, la evenimentul de lansare al proiectului.

Proiectul Energie si Biomasa 2, finantat de Uniunea Europeana, s-a lansat

Proiectul Energie si Biomasa 2 va fi implementat in perioada ianuarie 2015 – noiembrie 2017 cu un buget total de 9,41 milioane Euro, acordati de Uniunea Europeana. Proiectul isi va pastra la etapa de extindere cele patru activitati intercorelate: 1) Incalzirea institutiilor publice cu energie din biomasa; 2) Dezvoltarea sectorului privat bioenergetic; 3) Instruire si educare; 4) Comunicare.

„Uniunea Europeana ofera asistenta Republicii Moldova in dezvoltarea sectorului de energie regenerabila ce va permite diminuarea impactului negativ asupra mediului ambiant, precum si diversificarea surselor de energie utilizate in tara. Suntem bucurosi sa extindem activitatea Proiectului Energie si Biomasa, unul de succes in prima faza, fapt ce va permite consolidarea pietei sectorului bioenergetic la crearea careia am contribuit, precum si acoperirea noilor regiuni beneficiare. Toate acestea vor avea un impact pozitiv asupra imbunatatirii calitatii vietii cetatenilor Republicii Moldova”, sustine Pirkka Tapiola, seful Delegatiei Uniunii Europene in Moldova.

Noul Proiect Energie si Biomasa isi extinde hotarele de activitate in regiunea transnistreana, precum si in orasele mici, unde va instala in institutiile publice centrale termice moderne pe biomasa. Dintre acestea, un numar anumit sunt predestinate proiectelor din stanga Nistrului, UTA Gagauzia si raionul Taraclia, unde vor fi acceptate si solicitari din comunitatile rurale. Noutatea proiectului reprezinta si noile tehnologii pe baza de energie solara ce vor fi instalate in gradinite, centre medicale si alte institutii in paralel cu cele de bioenergie.

Proiectul Energie si Biomasa 2, finantat de Uniunea Europeana, s-a lansat

„Ne dorim sa aplicam la fondurile Proiectului Energie si Biomasa 2. Avem institutii publice pe care vrem sa le racordam la incalzirea pe biomasa pentru a le oferi independenta energetica extrem de importanta in regiunea in care se afla satul Varnita. Sunt mandru ca satul se dezvolta. Pe langa liceul din comunitate, avem familii care si-au instalat acasa cazane pe biomasa. Mai nou, doi antreprenori au lansat afaceri de producere a biocombustibilului in sat”, spune Alexandru Nichitenco, primarul satului Varnita.

Proiectul isi va focusa activitatile si pe fortificarea dezvoltarii sectorului privat bioenergetic prin pilotarea parteneriatelor public-private pentru asigurarea serviciilor durabile de livrare a agentului termic pe biomasa, actiuni indreptate spre sporirea calitatii biocombustibilului produs local si co-finantarea crearii primului laborator de testare a calitatii biocombustibilului din Republica Moldova.

„Sunt bucuroasa sa reprezint sistemul Natiunilor Unite in Moldova si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare care, in parteneriat cu UE si cu Guvernul Republicii Moldova, implementeaza acest proiect de succes, lider in promovarea abordarilor inovative pentru dezvoltarea durabila. A doua etapa a Proiectului Energie si Biomasa va valorifica rezultatele primei etape si va tripla impactul utilizarii energiei regenerabile, si anume: crearea locurilor de munca si iradierea saraciei; protectia mediului ambiant si siguranta accesului la energie; precum si sporirea calitatii vietii. Acestea sunt aspiratiile cetatenilor Republicii Moldova exprimate in cadrul consultarilor recente post-2015, iar PNUD si UE sprijina realizarea acestora”, a mentionat dna Dafina Gercheva, reprezentant rezident PNUD Moldova.

Proiectul Energie si Biomasa 2 este un proiect de trei ani realizat in 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordati de Uniunea Europeana si este implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Mai multa informatie despre Proiectul Energie si Biomasa gasiti pe pagina web www.biomasa.md.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *